Rok założenia: 2008Kontakt
czyli modele zarobkowania w e-biznesie, wszystko w temacie: pieniądze i e-biznes
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

zarabianie

Postprzez gina345
napisane: 16 Sie 2008, o 20:44

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

właśnie do każdej formy jaką by się nie chciało przyjąć do zarabiania pieniędzy na e-biznesie trzeba mieć książkę mailową z adresami do wysłania ,,linków" więc jak ją można zdobyć :?:

gina345

Witaj gina345,

Dobre pytanie: jak zdobyć adresy mailowe wielu osób. Masy osób. Najlepiej kilku tysięcy lub nawet więcej. Nie jest to łatwe zadanie. Albo napiszę inaczej: nie dla każdego jest to łatwe i realne do wykonania.

Są osoby, dla których kilka tysięcy użytkowników serwisu to niewiele. Ale trzeba mieć kilka atutów. Szczególnie teraz, gdy konkurencja jest spora. Jesteśmy zalewani mailami. Często SPAMem. Niekiedy trudno odróżnić "dobre" wiadomości od śmieci. Jest tego masa. Dlatego coraz ciężej wzbudzić zaufanie wśród internautów. Naprawdę trudno.

Sam widzę, jak na mój Kurs Pozycjonowania zapisują się ludzie i często nie podają swojego imienia! Tylko piszą coś w stylu "aaa" etc. A przecież ich imię potrzebne jest tylko do personalizacji maili. Do niczego więcej. Przyjemniej chyba dostać maila z tekstem "Witaj Gino", niż "Witaj aaao", hehe. Ale to nic.

Masz rację: lista adresowa (dobrze wykorzystywana!) to niemal gwarancja sukcesu! Pozostaje jej zbudowanie...

Jeśli chodzi o budowanie listy adresowej, to zależy to m.in. od Twojego biznesu (czy e-biznesu). Co robisz? Dla kogo to robisz? Kto jest Twoją grupą docelową? Jakie masz plany? itd.

Po pierwsze: zrób Politykę Prywatności. To bardzo ważne. Nie będziesz mieć wtedy problemów.

Listę możesz zbierać np. poprzez:
- Jeśli masz portal o jakiejś tam tematyce, to zarejestrowani użytkownicy - jeśli się na to zgodzą, np. przez "odptaszkowanie" Polityki Prywatności, z którą się muszą zgodzić, a w której będzie info, że będą na liście adresowej np. Twojego newslettera - będą automatycznie subskrybentami listy adresowej
- Jeśli coś sprzedajesz, też będziesz w stanie związać klientów ze sobą - w końcu podają maile np. przy rejestracji w sklepie lub przy kupnie, więc jest miejsce "zahaczenia"
- Zrób darmowy kurs lub raport. Ludzie uwielbiają dostawać coś za darmo. Tylko pamiętaj: teraz niemal każdy daje coś "za darmo", "gratis" itp. Dlatego musisz się postarać.

Ja pracowałem, by zbudować mój Darmowy Kurs Pozycjonowania w sumie ze 3 miesiące! Nie jest to kopia, zlepek informacji z Sieci. To napisany od zera kurs! Narobiłem się jak wół, ale warto było. Lista rośnie mi bardzo szybko ;-)

Generalnie najlepiej jest zrobić jakiś fajny kurs e-mailowy. Użyj np. darmowego autorespondera Piotra Majewskiego (FreeBOTa) lub płatnego programu (np. ImpleBOTa). Ja ich używam i generalnie jestem bardzo zadowolony (bywają awarie, ale gdzie ich nie ma?).

Mam nadzieję, że nieco Ci pomogłem. Zastanów się, na czym się znasz. O czym możesz napisać kurs lub raport? A jeśli się nie znasz, wymyśl coś, zbierz informacje z Sieci i zrób z tego coś fajnego. Albo zleć komuś napisanie kursu. To chyba najlepsza metoda zdobywania listy, jaką znam ;-)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: zarabianie

Postprzez jerzysoft
napisane: 23 Paź 2008, o 21:45

Tworze strone , ktorej misja jest nauka angielskiego poprzez zabawe. Szczerze mowiac to na angielskim sie nie znam. Wiec trudno mi napisac raport lub kurs :(
Na czym chce zarabiac? Na sprzedazy ksiazek do nauki angielskiego, ebookow i audiobookow.
Na liscie mam zaledwie 100 osob a zbieram adresy od pol roku.
Artykulow na stronie (glownie przedruki) mam niecale 100.

Nie za bardzo wiem co dalej z tym robic.
Moze zajac sie strona o innej tematyce?

Wdzieczny za dobra porade
pozdrawiam
jerzu

jerzysoft

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Paź 2008, o 22:08

Nie wiem w jaki sposob zbierasz adresy, ale dobrze by bylo, gdybys dawal cos darmowego w zamian na wpisanie sie na liste.
A skoro sie nie znasz dobrze na angielskim, to zlec komus zrobienie krotkiego kursu angielskiego.
Wydasz pare zlotych, ale za to internauci beda mogli sie zapisac na Twoj kurs, a Ty zdobedziesz w ten sposob ich adresy.
Co do tresci serwisu to napisales, ze wiekszosc jest z przedruku, a ludzie bardziej Ci zaufaja, jak sam cos bedziesz pisal. Bo skoro widza, ze sie na tym nie znasz, to czemu mieliby Ci zaufac?

Musisz stworzyc wokol siebie taka przyjazna aure. Mozesz sie na czyms nie znac, ale ludzie maja myslec, ze sie znasz. No i ludzie lubia prezenty, wiec daj czasem cos gratis - nie musi to byc Twoje, wazne, zebys mogl to dac.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Witaj jerzysoft,

Masz super pomysł na e-biznes! Poważnie. Nauka poprzez zabawę to generalnie rzecz biorąc najlepszy sposób nauki, m.in języków obcych. Zostało to udowodnione naukowo i nie ma co zbytnio z tym dyskutować. Pomysł jest świetny, pozostaje kwestia jego realizacji.

Do rozwiązania jest kilka kwestii.

Może podaj link do Twojego serwisu do nauki języka angielskiego, ok? Popatrzymy, doradzimy, może ktoś z nas zostanie Twoim klientem :D

Jaki masz pomysł na ten serwis? Jak ma wyglądać ta nauka poprzez zabawę w praktyce? Będzie to realizowane w serwisie on-line? Czy tylko sprzedajesz książki, e-booki etc. o tej tematyce? Czy masz zamiar organizować szkolenia? Czy współpracujesz z jakimiś firmami uczącymi języków (szkołami językowymi)? Napisz coś o tym.

Kolejna sprawa.
Na angielskim w zasadzie powinieneś się znać. Nie jest to może konieczne, ale ułatwiłoby wiele. Bez tego, wszystko będziesz musiał zlecać. Wszystko, tzn. to co dotyczy stricte języka angielskiego. Np. wspomniany kurs czy darmowy krótki e-book.

Jeśli chcesz szybko zebrać bazę adresową, musisz mieć jakiś fajny produkt, najlepiej na początek darmowy.
Mam dla Ciebie kilka propozycji:

- Zrób kurs mailowy o fajnym tytule, np. "Jak w 14 dni nauczyć się 1000 nowych słów angielskich", czy coś w tym stylu. Tytuł jest niezwykle istotny - musi wyraźnie przedstawiać korzyść.
    - Zrób raport pt. "Poznaj najskuteczniejsze metody nauki języków obcych" lub podobnie. Ludzie lubią takie rzeczy.
    - Zrób kurs mailowy pt. "10 lekcji angielskiego, dzięki którym dogadasz się po angielsku na wczasach!" lub coś takiego. Pamiętaj: tytuł! Oczywiście kurs nr 3 musisz zlecić, bo sam go nie napiszesz. Ale zapewne nie będzie to droga impreza, może coś koło 1000 zł, tak podejrzewam.
    - Napisz e-booka o sposobach nauki języków obcych, metodach uczenia się (ogólnie) etc. E-book może być darmowy lub płatny - to zależy od Ciebie i od przyjętej strategii. Dzięki niemu, zyskasz wielu nowych potencjalnych klientów.

Dzięki wymienionym wyżej sposobom promocji (oczywiście na początek wybierz jeden z nich), szybko zwiększysz bazę adresową. A to będzie początek drogi do sukcesu :mrgreen:

Napisz, czy Ci taka strategia pasuje. Jeśli tak, możemy podyskutować o szczegółowych rozwiązaniach poszczególnych kwestii (np. utworzenia TopLayera do zapisów na kurs etc.).

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Zbieranie / tworzenie bazy adresowej

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Paź 2008, o 22:20

Heh uprzecilem Cie :P

Swoja droga nie wiem skad tyle pomyslow od razu bierzesz :P ja musze podzielic na kilka postow, bo zawsze cos mi sie pozniej przypomni
krzywy-admin napisał(a):Zrób kurs mailowy o fajnym tytule, np. "Jak w 14 dni nauczyć się 1000 nowych słów angielskich", czy coś w tym stylu.

Swoja droga fajny tytul kursu, tak mi przyszlo na mysl apropo niego, ze przecietny Polak uzywa ok 3000 slow naszego jezyka.

To tak tytulem offtopu ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez GreK
napisane: 24 Paź 2008, o 18:01

A tak na marginesie kryptoreklama (a może po prostu reklama); najlepszy IMHO program do nauki słówek: SuperMemo - polecam!

Awatar użytkownika
GreK

Postprzez bepob
napisane: 17 Gru 2008, o 14:34

Kiedy dajesz coś za darmo, np Newsletter. upewnij się, że internauci będą wiedzieć co od ciebie otrzymają. Przygotuj przykładową treść i poinformuj z jaką częstotliwością mogą spodziewać się wieści od ciebie. Pełna przejrzystość jest jakimś zabezpieczeniem, że raz zapisani internauci nie będą chcieli się wypisać.

Poza tym link do polityki prywatności wszędzie tam, gdzie prosisz o podanie maila. Chyba, że ktoś już o tym wspominał wyżej:)

Powodzenia

bepob

Wróć do Zarabianie w Sieci