Ciężko mi było dopasować temat do jakiegokolwiek z działów.
Mam pytanie, czy istnieją jakieś statystyki w jaki sposób ludzie kupując produkty przez internet płacą za nie? Czy zazwyczaj jest to za pobraniem, z przedpłatą na konto, czy może często korzystają z takich serwisów jak platnosci.pl, czy płacą sms-ami itp
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Statystyk nie znalazłem, ale mogę Ci napisać jak jest na podstawie mojego sklepu.
Przed zainstalowaniem Platnosci.pl najczęściej wybieraną formą był przelew na konto. Po zainstalowaniu Platnosci wiele się nie zmieniło, nadal przelew na konto ale za to wzrosła sprzedaż (zaufanie?). Z płatności skorzystało tylko kilka osób.
Przed zainstalowaniem Platnosci.pl najczęściej wybieraną formą był przelew na konto. Po zainstalowaniu Platnosci wiele się nie zmieniło, nadal przelew na konto ale za to wzrosła sprzedaż (zaufanie?). Z płatności skorzystało tylko kilka osób.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Witaj Jakubie,
Jak już napisał Daniel - raczej ciężko będzie znaleźć statystyki na ten temat. Chyba dlatego, że ludzie niechętnie się chwalą takimi informacjami, albo stosują rożne metody w zależności od zakupów.
Weź pod uwagę, że sposób płatności może zależeć od:
Przeczytaj Raport e-Commerce 2009 (zawiera dane za 2008 r., mam nadzieję, że za kilka miesięcy ukaże się edycja 2010). W tym raporcie od stony 43. masz informacje nt. sposobów płatności dostępnych w sklepach.
Dla Twoich celów przydatny może być wykres ze str. 43 "Jakie opcje płatności były dostępne w Państwa sklepie internetowym w 2008 r.? Które cieszyły się największą popularnością?"
Pod względem popularności (wyboru przez Klientów) ranking wygląda następująco:
Zobacz jak wielka jest różnica między 2 pierwszymi pozycjami, a resztą. Myślę jednak, że formy elektroniczne, czyli szybki przelew (chyba chodzi tu o serwisy pośredniczące typu platności.pl, przelewy24.pl, paypal.pl i inne) oraz karty płatnicze (i kredytowe) będą zyskiwać na popularności.
W sklepach oferujących produkty wirtualne typu ebooki, dzwonki na telefon, czy tapety lub muzykę w MP3 udział mikropłatności przez SMS jest na pewno zdecydowanie większy. Za to za pralkę, lodówkę, czy TV nikt nie płaci SMSem.
Nie można więc uogólniać.
Inny raport o branży e-commerce: Raport e-Handel Polska 2009.
Jak już napisał Daniel - raczej ciężko będzie znaleźć statystyki na ten temat. Chyba dlatego, że ludzie niechętnie się chwalą takimi informacjami, albo stosują rożne metody w zależności od zakupów.
Weź pod uwagę, że sposób płatności może zależeć od:
- asortymentu w sklepie - rodzaju kupowanego towaru/usługi,
wartości zamówienia (koszyka),
dochodów Klienta,
wieku Klienta - choć tu raczej chodzi o łatwość z jaką posługuje się nowoczesnymi środkami płatniczymi, Internetem i jakie ma do nich zaufanie.
Przeczytaj Raport e-Commerce 2009 (zawiera dane za 2008 r., mam nadzieję, że za kilka miesięcy ukaże się edycja 2010). W tym raporcie od stony 43. masz informacje nt. sposobów płatności dostępnych w sklepach.
Dla Twoich celów przydatny może być wykres ze str. 43 "Jakie opcje płatności były dostępne w Państwa sklepie internetowym w 2008 r.? Które cieszyły się największą popularnością?"
Pod względem popularności (wyboru przez Klientów) ranking wygląda następująco:
- płatność przy odbiorze - 68,7%,
przelew na konto (przedpłata) - 63,3%
szybki przelew internetowy - 14,7%
karta płatnicza - 7,8%
mikropłatności SMS - 0,7%
inne - 0,5%
Zobacz jak wielka jest różnica między 2 pierwszymi pozycjami, a resztą. Myślę jednak, że formy elektroniczne, czyli szybki przelew (chyba chodzi tu o serwisy pośredniczące typu platności.pl, przelewy24.pl, paypal.pl i inne) oraz karty płatnicze (i kredytowe) będą zyskiwać na popularności.
W sklepach oferujących produkty wirtualne typu ebooki, dzwonki na telefon, czy tapety lub muzykę w MP3 udział mikropłatności przez SMS jest na pewno zdecydowanie większy. Za to za pralkę, lodówkę, czy TV nikt nie płaci SMSem.
Nie można więc uogólniać.
Inny raport o branży e-commerce: Raport e-Handel Polska 2009.
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
Jestem podobnego zdania. Taki raport chyba nawet czytałem, co podał Tomek (ktoś tu chyba kiedyś na forum zapodał). Jeśli chodzi o same płatności to myślę, że coraz częściej ludzie będą używać bardziej nowoczesnych takie jak platnosci.pl itp. Sam wolę takie. Dlaczego? Praktycznie od razu jest dokonana płatność i jeśli jest to produkt nienamacalny, jak ebook, kurs internetowy to masz do niego dostęp od razu, a na zwykły przelew trzeba troszkę poczekać. Jednak to właśnie zależy też od tego co sprzedajesz. Jak kupujesz TV przykładowo to ludzie wolą przy pobraniu zapłacić. Mogą wtedy sprawdzić towar no i nie utopią kasy w razie czego i nie będą mieli nieprzyjemności.
Póki co najlepiej jest chyba dać ludziom wybór. Czyli dajesz jak najwięcej opcji płatności. Człowiek lubi mieć wybór.
Póki co najlepiej jest chyba dać ludziom wybór. Czyli dajesz jak najwięcej opcji płatności. Człowiek lubi mieć wybór.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-