Rok założenia: 2008
czyli modele zarobkowania w e-biznesie, wszystko w temacie: pieniądze i e-biznes
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Rzucam temat - ile zarabia się na własnych ebookach?

Postprzez Eryk
napisane: 12 Lis 2009, o 13:13

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jest ktoś kto napisał własnego ebooka? ile można zarobić i w jakim czasie na wydaniu przeciętnego ebooka? czy jest to sposób na szybki zastrzyk gotówki?

Jakie są wasze doświadczenia i przemyślenia w tym temacie?

Awatar użytkownika
Eryk

Miejscowość: Ruda Sl.

W przypadku ebooków są dwa problemy.

Pierwszy, to jak go sprzedać, aby zarobić?
Drugi, jak go wypromować, skoro księgarni jest dużo, a niektóre książki się wogóle nie sprzedają?

Najprostszym sposobem jest udanie się do wydawnictwa ebooków. Nie wiem, o czym chcesz pisać ebooka, bo np. Złote Mysli przyjmują tylko poradniki z wybranych dziedzin.

Zyskowność wtedy jest niska. W granicach 30% ceny ebooka.

Drugi sposób jest o lepszy, ale potrzebna jest wiedza na temat promowania się w sieci. Wtedy ty decydujesz o cenie ebooka. Możesz także utworzyć program partnerski i dzielić się z artnerami z jego sprzedaży. Problem jest tutaj taki, że możesz mieć problem z wypromowaniem książki.

Aspekt biznesowy jest taki, że złote myśli sprzedały już ebooków za kilka milionów złotych i mają największą bazę dealerów (czytaj partnerów) w Polsce.

Wielkość sprzedaży zależy od ceny, popularności i tematu ebooka.

Są osoby, które na ebookach zarabiają po 5000-10000zł miesięcznie, ale nie są to zyski z jednego ebooka. Przy okazji zapraszam na moje strony.

azielazny

Re: Rzucam temat - ile zarambia się na własnych ebookach?

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 29 Lis 2009, o 17:06

Co do Złotych Myśli, to jeśli chcesz naprawdę zarobić, to nie wydawałbym tam ebooka (chyba, że chcesz go wydać i na tym zakończyć swój biznes zarabiania na produktów informacyjnych, tj. mało pracy = mały (ale stosunkowo duży) zarobek).

O ile dobrze pamiętam, to w ZM jest 15% prowizji autorskiej. Oferowano mi nawet 20%, ale i tak nie wydałem u nich ebooka. Uznałem, że szkoda sobie psuć nazwiska, gdyż jakość wydawanych u nich ebooków jest oceniana co raz gorsza.

Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że wydają ebooki tylko w tematykach: motywacji, psychologii sukcesu, psychologii osiągnięć, rozwoju osobistego, biznesu i przedsiębiorczości, samodoskonalenia i efektywnej nauki, a przy tym słabo weryfikują jakość, wiedzę i doświadczenie autorów.

Moim zdaniem sprzedają banały owiane w wydumane i naszpikowane emocjami hasła (bez poparcia w faktycznych rezultatach), a zajmują się tą tematyką, bo na niej się najlepiej zarabia. Takie jest moje zdanie. Zajmują się tą tematyką, bo na niej się najlepiej zarabia.

Najlepszy sposób na zweryfikowanie autorów to sprawdzenie, czy faktycznie wykorzystuje tą wiedzę w praktyce, bo jeśli tylko tego uczy, to można sobie odpuścić. Już historycznym przykładem jest Nikodem Marszałek i SUPP.

W ZM można jednak spokojnie wydać ebooka, jeśli da się naprawdę ogromną wartość za grosze. Na ebooku wtedy nie zarobisz, ale będziesz mógł zarabiać na kolejnych produktach informacyjnych sprzedawanych już samemu.

Jeśli chcesz od razu zarobić, to wydaj ebooka samemu albo w dobryebook.pl. Ostatnio nabrałem zaufania do tego wydawnictwa, bo dostrzegłem, że właściciel się naprawdę rozwija w temacie e-biznesu (powód).

Co do zarobków, to wydanie ebooka w wydawnictwie, może przekroczyć 1000zł w pierwszym miesiące i wahać się w granicach kilkuset złotych miesięcznie w kolejnych.

azielazny napisał(a):Są osoby, które na ebookach zarabiają po 5000-10000zł miesięcznie, ale nie są to zyski z jednego ebooka.

Podaj proszę konkretny przykład.

MateuszKowalski

Co do ZM to chciałem wydać eboka "Jak rozkręcić firmę sprzątającą"
Jednak odrzucili moją propozycję bo podałem gotowe rozwiązania, a oni wydają poradniki, które uczą kreatywności w rozwijaniu biznesu niekoniecznie związanego ze sprzątaniem.

Co do Nikodema Marszałka to miałem raz okazję słuchać audiobooka. Czytałem wiele książek Briana Tracy i już po 5 minutach zoriętowałem się, że żywcem zerżną wszystko co można było z Briana.
Nawet to jak zaczynał słowo w słowa z książki Maksimum Osiągnięć ( swoją drogą polecam książkę)
tak jak by własnej historii nie miał.

Widać można i tak:-)

Swoją drogą chłopak sobie markę wyrobił.Jest dość znany. Nawet moi znajomi kupują jego audiobooki.

Awatar użytkownika
Eryk

Miejscowość: Ruda Sl.

Niestety mało sie zarabia na własnych wydanych ebookach w Polsce. Obojetnie, czy to będa ZM, czy jakieś inne wydawnictwo.
Jeśli więc chcesz pisać ksiazkę, głównie w celu zarobkowym, to można sobie odpuścić.
Jęśli chodzi, Ci o coś więcej, na przykład promowanie swojej osoby w sieci jako eksperta, to już sie bardziej opłaca.
Na ebooku zarobisz ze 1500 -2000 może w ciągu roku - przy dobrych wiatrach, ale to będzie kawał dobrej roboty jeśli chodzi o Twój marketing w sieci.
Teraz po napisaniu ebooka z Bratem - mozna zerknąć http://www.zlotemysli.pl/publication/sh ... wanie.html wydaje mi się, że ludzie zarabiający w sieci i poza nią, najpierw powinni ustawić swój biznes, a później pisać książki, będąc juz znanym i dobrze zarabiającym.

A tak na marginesie nawet najbardziej znani ( np. Kamil Cebulski) nie zarabiają nawet kilku tysięcy miesięcznie ze swoich ebooków.

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: Rzucam temat - ile zarabia się na własnych ebookach?

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 1 Gru 2009, o 01:44

Eryk napisał(a):Jednak odrzucili moją propozycję bo podałem gotowe rozwiązania, a oni wydają poradniki, które uczą kreatywności w rozwijaniu biznesu niekoniecznie związanego ze sprzątaniem.

Aż mi się nie chce tego komentować... Zrób z ebooka kurs, podnieś cenę 10x, wrzuć na Ekademię i ustaw prowizję 50-70% dla partnerów.

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Na ebooku zarobisz ze 1500 -2000 może w ciągu roku - przy dobrych wiatrach, ale to będzie kawał dobrej roboty jeśli chodzi o Twój marketing w sieci.

Albo w ciągu miesiąca. ;) Jestem tego przykładem. Tak, jak napisał Piotr, będzie to oczywiście kawał dobrej roboty, ale jest to możliwe.

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):A tak na marginesie nawet najbardziej znani ( np. Kamil Cebulski) nie zarabiają nawet kilku tysięcy miesięcznie ze swoich ebooków.

Nie trzeba być znanym. Trzeba mieć dobry marketing.

MateuszKowalski

Nie boję się mówić!

Postprzez bercik
napisane: 29 Gru 2009, o 20:15

Witajcie,

Nieco po czasie ale postanowiłem dorzucic słowko do dyskusji na temat ebooków w ZM.
Zgadzam sie z Mateuszem, że NIE WARTO wydawać ebooka w ZM jeśli myślisz o zarabianiu na nim.
Ja wydałem przy ich pomocy ebooka "Nie boję się mówić!" na temat wystąpień publicznych, przemawiania itd. Zrobiłem to nie dla pieniedzy bo wczesniej wiedziałem, że na ebookach sie nie zarabia, przynajmniej u nas. Chodziło mi o status eksperta. Wiesz, jak wydasz książkę to jesteś kimś :) To miał być pierwszy krok na mojej drodze do e-biznesu. Teraz napisałem drugą książkę na team publicznego przemawiania i wyadję ja juz sam abedę sprzedawał poprzez moja strone internetową.

teraz dwa słowa o pieniądzach ze ebooka Nie boję się mówić!:

Książka została wydana w czerwcu, do teh pory sprzedało się około 1000 sztuk (ebook, wersja drukowana, plik mp3 oraz audiobook) a ja zaroniłem na tym 1600 zł BRUTTO. Książka była przez całe wakacje na liście 10 najlepiej sprzedających się książek.
Mam 18 proc prowizji ale od kwoty netto za ebooka czyli od 22 zł. Przy wersjach adio moja prowizja to 5 procent ale nie od ceny audio ale od ... ceny netto ebooka. Poza tym ludzie maja rabaty, czasami płaca złotymi punktami zatem interes na ebooku jest żaden, no poza wyrobieniem sobie nazwiska. teraz zarabiam 100 zł brutto miesięcznie, tak sie ustabilizowało, czyli na waciki :).

Co do poziomu książek w ZM. Ja akurat jestem fachowcem od publicznego przemawiania zatem "sprzedałem" rzetelna wiedzę. Wszystko sprawdzone na moich szkoleniach - zapraszam na strony www.prezentacjaplus.pl oraz www.tajnikiprezentacji.pl

Zauważam jednak to o czym pisał Mateusz czyli spadek poziomu ebooków w Złotych Myslach. Kilka dni temu kupiłem sobie ksiązkę o "podniesieniu jakości swojego zycia". Tytułu nie podam bo nie chcę robić wstydu autorowi. Dowiedziałem się, że aby lepiej się poczuć w życiu nie powinienm kłocić się z żoną albo wyprowadzić z rodziną do innego miasta jak mi klimat nie odpowiada. Co do stresu to najlepiej się nie denerwować :) Po prostu stek bzdur! Na razie jestem w połowie ale nie wiem czy dobrnę do końca tego dzieła... Z drugiej strony ten ebook ma bardzo dobre recenzje więc ludziom takie pisanie odpowiada... Jeśli tak to ja mogę napisać trzy książki miesięcznie! Może jest to jednak pomysł na biznes :)

No to sobie ponarzekałem a na koniec moja rada: jesli chcesz zarobić na produkcie informacyjnym to nagraj audio z tym co juz napisałeś w ebooku , wrzuć na ekademię a na pewno twoje zarobki będą lepsze niż w przypadku sprzedaży książki. Swoją drogą książkę też możesz sprzedawać na ekademii, taniej. Ktoś woli posłuchać to zapłaci 150 zł za kurs audio a ktoś lubi poczytać to zapłaci np 30 zł. za książkę.

bercik

Nie boję się mówić!

Postprzez bercik
napisane: 29 Gru 2009, o 20:24

Kurczę, przepraszam za literówki w moim wpisie. Teraz dopiero zauważyłem ile tego narobiłem. Mam nadzieję, że się doczytacie.
Jeszcze raz sorki ale to emocje :)

bercik

Jak wydać ebooka i na nim zarobić?

Postprzez witanet
napisane: 18 Maj 2013, o 14:11

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym włączyć się do dyskusji - a mianowicie uważam, że można zarabiać na ebookach. Polecam Wydawnictwo Witanet (http://www.ebooki.c0.pl), które wydaje ebooki w różnych wariantach i np. w opcji 100% finansowania przez autora otrzymuje on 80% od ceny hurtowej (czyli średnio połowa ceny na okładce. Druga połowa to marża księgarni). Czyli: jeśli np. ebook kosztuje 20 zł. to Wydawnictwo dostaje 10 zł z czego 8 zł trafia do autora a 2 do Wydawnictwa. Koszt wydania i dystrybucji booka waha się w granicach 250 - 600 zł.Polecam http://www.ebooki.c0.pl.

witanet

Wróć do Zarabianie w Sieci