Być może stwarzam Sobie konkurencję, ale zauważyłem fajny, prosty aczkolwiek długookresowy sposób zarabiania w internecie.
3 dni temu Apple przeprowadziła konferencję w której poinformowała o ich nowym produkcie iPad'ach, wczoraj gdy wszedłem na Allegro.pl były tylko 4 oferty sprzedaży iPad'a w prapremierze. Dzisiaj już są domeny np. ipady.eu - 500zł (już sprzedane), inne podobne domeny, ale nawet zwykłe konto e-mail ipadpl@gmail.com - 100zł.
Aż pluję Sobie w brodę że nie wpadłem na to wcześniej, bo sposób na prawdę fajny i prosty i przede wszystkim mało ryzykowny (wykupienie domeny na rok, kosztuje nawet 1zł), a założenie konta e-mail? Nic, nie kosztuje.
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Tak nie do końca czyste to zarabianie.
Polecam małą lekturę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting
ciekawa też historia była z gmail.pl
http://di.com.pl/news/15793,0,Gmailpl_- ... omene.html
Polecam małą lekturę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting
ciekawa też historia była z gmail.pl
http://di.com.pl/news/15793,0,Gmailpl_- ... omene.html
Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
-

precelik - Posty: 129
Musiałbyś wybiec w przyszłość o 2 lata. Są ludzie, którzy zarezerwowali sobie najróżniejsze nazwy sprzętu który wyjdzie dopiero za kilkanaście lat... jest to dość ciężkie jednak, nie powiem, da się z tego wyżyć.
- Artur 'ring' Grabowski
- Miejscowość: Poznań
Temat ma już dwa miesiące ale podepnę się.
Domyślam się, że nazwa iPad jest nazwą zastrzeżoną, więc co w przypadku gdybym np. kupił domenę ipad.pl, prowadził sobie tam przez jakiś czas serwis z forum o ipadach aż tu nagle dostaje wiadomość od firmy Apple, że jest to ich zastrzeżona nazwa i powinienem domenę oddać lub coś w podobnym stylu?
Domyślam się, że nazwa iPad jest nazwą zastrzeżoną, więc co w przypadku gdybym np. kupił domenę ipad.pl, prowadził sobie tam przez jakiś czas serwis z forum o ipadach aż tu nagle dostaje wiadomość od firmy Apple, że jest to ich zastrzeżona nazwa i powinienem domenę oddać lub coś w podobnym stylu?
Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć. - Napoleon Hill
- Marcin K.
- Miejscowość: Jarocin
Marcinie,
Możesz mieć wtedy wiele nerwów, choć być może wyjdziesz z tego obronną ręką i wtedy będzie o tobie głośno. Dostaniesz wtedy prawdopodobnie turbo ruch na stronę o takiej domenie. No i być może sławę Dawida, który nie dał się Goliatowi
Nawet na naszym forum (a nie tylko na forach domeniarskich) ktoś napisał, że "da się z tego żyć". Trzeba mieć jednak "nosa", śledzić rynek (i różne informacje) oraz pamiętać, że bardzo duża transakcja zdarza się niezwykle rzadko.
Sam ocień swoje możliwości i zamiary. Zarówno w kwestiach technicznych, jak i prawno-finansowych.
Kilka wskazówek:
Gmail.pl - czy będzie kolejna wojna o polską domenę
Czy poeci bezpłatnie oddadzą Gmail.pl
Gmail nie dla Google (w Niemczech)
Google znów przegapiło gmail (w Chinach)
Jaka będzie przyszłość domeny euro2012.pl
PS Oczywiście domeny ipad.pl i ipady.pl są już zarejestrowane i wystawione na sprzedaż, więc przypuszczam, że chodzi Tobie o jakąś inną domenę
Możesz mieć wtedy wiele nerwów, choć być może wyjdziesz z tego obronną ręką i wtedy będzie o tobie głośno. Dostaniesz wtedy prawdopodobnie turbo ruch na stronę o takiej domenie. No i być może sławę Dawida, który nie dał się Goliatowi
Nawet na naszym forum (a nie tylko na forach domeniarskich) ktoś napisał, że "da się z tego żyć". Trzeba mieć jednak "nosa", śledzić rynek (i różne informacje) oraz pamiętać, że bardzo duża transakcja zdarza się niezwykle rzadko.
Sam ocień swoje możliwości i zamiary. Zarówno w kwestiach technicznych, jak i prawno-finansowych.
Kilka wskazówek:
Gmail.pl - czy będzie kolejna wojna o polską domenę
Czy poeci bezpłatnie oddadzą Gmail.pl
Gmail nie dla Google (w Niemczech)
Google znów przegapiło gmail (w Chinach)
Jaka będzie przyszłość domeny euro2012.pl
PS Oczywiście domeny ipad.pl i ipady.pl są już zarejestrowane i wystawione na sprzedaż, więc przypuszczam, że chodzi Tobie o jakąś inną domenę
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
Dobrze przypuszczasz Tomku. Kupiłem domenę z nazwą serii telefonów pewnej znanej marki i chciałbym uruchomić pod tą domeną mały serwis z forum, ponieważ bardzo interesują mnie te telefony. Tylko zastanawiam się czy kiedyś nie będę musiał zakończyć takiego interesu przez tą nazwę. Dlatego interesuje mnie to.
Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć. - Napoleon Hill
- Marcin K.
- Miejscowość: Jarocin
Właśnie cenna uwaga czy nazwy domen mogą być zastrzeżone np. telefony-nokia.xx itp. czy np sama nokia.xx; w końcu kiedyś właściciel mojej firmy w której pracowałem wysłał do Googla pismo że jego nazwa firmy jest zastrzeżona i nie życzy sobie żeby na to słowo pojawiały się inne strony w wyszukiwarkach - czysta paranoja.
-

jaro65 - Posty: 20
Tak, domeny mogą być zastrzeżone, a właściwie to marki. Przykład masz markę Nokia. Nie możesz utworzyć domeny nokia.pl nokia.co.uk, nokia.fr itd. Marka ta jest zastrzeżona i firma Nokia może Ci ją odebrać.
Odnośnie tej sytuacji co napisałeś, to koleś trochę przesadził z tym listem
Niech się wypozycjonuje a nie pisze listy miłosne...
Odnośnie tej sytuacji co napisałeś, to koleś trochę przesadził z tym listem
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
albo stwórz pokrewną domenę i zrób konkurencje firmie,ale to mało prawdopodobne......... 

-

Kubus - Posty: 60
Niezbyt podoba mi się ten pomysł. Nie jest przyszłościowy. Interesuje mnie raczej dochód pasywny.
- Abigal
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-