co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
czyli modele zarobkowania w e-biznesie, wszystko w temacie: pieniądze i e-biznes

Jak zorganizować szkolenie?

Postprzez miloszgadz 28 Maj 2010, o 16:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
W niedalekiej przyszłości chciałbym zorganizować stacjonarne szkolenie.
Jednak nie mam żadnego doświadczenia, dlatego mam kilka pytać dla bardziej doświadczonych.

1. Słyszałem, że nie ma żadnego podatku od szkoleń czy to prawda? Co jeśli ktoś poprosi o fakturę, jak rozliczyć się z takimi klientem?
2. Chciałbym nagrać całe szkolenie i wydać płyty. Jak to zrobić legalnie? Jakieś wydawnictwo?
3. Z waszego doświadczenia … ile przed szkoleniem należy myśleć o rezerwacji sali?

Pozdrowienia
GM

miloszgadz

podatki

Postprzez MałgorzataLeliwa 28 Maj 2010, o 17:18

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

1. To nie jest tak, że nie ma podatku. Nie ma podatku VAT. Ale dochodowy płacisz. Nie wiem, czy o to Ci chodziło, wlałam uściślić. A fakturę wystawiasz, ale ze zwolnionym VATem (nie 0%, tylko zwolniony, bo to nie to samo ;) )

2. Nie wiem, nie nagrywałam swoich szkoleń.

3. Ja mam stałe warunki wynegocjowane, więc dzwonię dzień przed i mam salę, więc też Ci chyba nie pomogę. Ale im wcześniej tym lepiej. Najwyżej Ci powiedzą, żebyś wrócił za jakiś czas, ale będziesz znać warunki.

MałgorzataLeliwa

miloszgadz napisał(a):1. Słyszałem, że nie ma żadnego podatku od szkoleń czy to prawda? Co jeśli ktoś poprosi o fakturę, jak rozliczyć się z takimi klientem?

Oczywiście wystawiasz FVAT, tylko zwolnioną z VATu. Prawdopodobnie od stycznia 2011 nie będzie już takiej możliwości, ale póki co - jest.
Pamiętaj, że zwolnienie dotyczy TYLKO szkoleń stacjonarnych! Jeśli chciałbyś nawet ten sam materiał przedstawić np. na szkoleniu w formie online, wtedy jest normalna stawka VAT, czyli 22%.
Jak wspomniała Gosia, podatek dochodowy płacisz w każdym przypadku.
miloszgadz napisał(a):2. Chciałbym nagrać całe szkolenie i wydać płyty. Jak to zrobić legalnie? Jakieś wydawnictwo?

Możesz wydać samemu. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć parę umiejętności musisz mieć (lub zlecić kilka rzeczy). Czyli:
- nagrywasz szkolenie na kamerę (najlepiej cyfrową z HDD)
- obrabiasz materiał wideo
- tworzysz menu startowe płyty
- zlecasz wykonanie ładnych okładek
- kupujesz pudełka na płyty DVD (taniocha, około 40 groszy)
- zamawiasz płyty DVD z nadrukiem
- nagrywasz materiał samemu lub też zlecasz (zależnie od ilości)
- sprzedajesz płyty - oczywiście VAT 22% (!) - zawsze.
miloszgadz napisał(a):3. Z waszego doświadczenia … ile przed szkoleniem należy myśleć o rezerwacji sali?

Minimum 1 miesiąc przed, ale najlepiej 2-3 miesiące. To zależy też od kilku czynników, m.in. terminu szkolenia. Np. we wrześniu może być gęsto ze szkoleniami, a w wakacje luz jak diabli.

Jeśli masz więcej pytań - pisz śmiało. Może nam się zrobić fajny wątek, z którego wiele osób skorzysta.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Zarabianie w Sieci