Rok założenia: 2008Kontakt
czyli modele zarobkowania w e-biznesie, wszystko w temacie: pieniądze i e-biznes
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ile zarabiacie?

Postprzez Roguś
napisane: 16 Lip 2009, o 21:33

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jeśli można spytać, nie jest to jakieś ściśle tajne to chciałbym mniej więcej się dowiedzieć ile zarabiacie na samych stronach (bez sklepów, dostępu do stron za sms tylko reklamy + programy partnerskie. Ewentualnie coś jeszcze podobnego). Gdzieś kiedyś dużo mi się obiło o uszy ze na stronie to można kupe kasy zarobić. 3000 zł lepsza strona na miesiąc (nie pamiętam skąd mi się to obiło). Teraz coraz bardziej zagłębiając się w temat widze, że kasa z reklam + pp to grosze. Co prawda raz się stronę postawi i samo się zarabia ale to bardzo mało. W dodatku żeby zarabiać te 3000 zł to trzeba być wysoko w googlach i mieć naprawdę super stronkę zeby być konkurencyjnym i bardziej przyjaznym dla użytkownika. Jeśli nie jesteś to praktycznie nie opłaca się trzymać serwera. W dzisiejszych czasach wydaje mi się że polski rynek jest strasznie nasycony darmowym (płatnym tymbardziej) hostingiem, serwisami społecznościowymi, stronami hostingującymi grafike i muzyke. Praktycznie siła nie do przebicia. Ostatnio zacząłem inaczej patrzeć na strony internetowe. Przykładowo siostra mi truła ostatnimi czasy abym jej coś sprawdził na necie. Wchodzę na stronę gry, piękna szata graficzna, mnóstwo długich artykułów i żadnej reklamy. Nie powiecie mi chyba, że koles który wydał kase na serwer , stracił kupe czasu na pozycjonowanie (strona 1 w wynikach google według tytułu gry) i na artykuły napisał stronę bo mu się nudziło w domu :)

Drugie pytanie to jak zarabia takie youtube. Serwerownie muszą mieć gigantyczną, aby obsłużyć użytkowników na całym swiecie a reklamy na tym serwisie sie praktycznie nie znajdzie. Jak oni to utrzymują ?

Roguś

Re: Ile zarabiacie?

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 16 Lip 2009, o 22:36

Zacznę od końca.

YouTube ma bardzo przemyślany model biznesu i strukturę spieniężania ruchu. Nie będę się tu rozwodził w tym temacie, bo YouTube ma od cholery możliwości, różnych opcji (których nawet nie ma w opcjach :D heheheh), trików, sztuczek itd. o których 99,9% użytkowników się nigdy nie dowie (wliczając w to ebiznesmenów - w tym także informacje, jak przejść z 30 wyświetleń video dziennie, nawet do 1200 i więcej ;)). Obecnie jest po sezonie, ale jeszcze tydzień temu miałem 1000 wyświetleń w ciągu dnia, a to jakiś stary zrzut ekranu jak przekraczałem 1k/day:

Image

Nie pytajcie mnie o to więcej, bo nawet na pewnym szkoleniu, którego organizatora bardzo nie lubi administrator tego forum (pozdrawiam oby dwóch ;)), powiedziałem niewiele, tj. tylko 30 minut wykładu. :D Nie będę tu reklamował. Wykład w ramach płatnego kursu. Jak ktoś chce się dowiedzieć więcej, to proszę na PRIV - kurs nie mój.

YouTube dla większości ludzi jest serwisem ze śmiesznymi filmikami, ale tak naprawdę jest cholerną maszynką do robienia pieniędzy i co prawda nie zarabia jeszcze tyle, ile by chcieli jego właścicieli, ale i tak prawdopodobnie przynosi sporo zysków, a szczególnie powinno to wzrosnąć w przeciągu ostatnich kilku miesięcy, kiedy to YouTube zaczął się przeobrażać. ;)

Tyle o YouTube.

O zarabianiu nagrałem jakiś czas temu 27 minutowe video, więc po prostu, kto chce, zapraszam do oglądania. Przewija się automatycznie w 3 częściach:

Roguś napisał(a):Wchodzę na stronę gry, piękna szata graficzna, mnóstwo długich artykułów i żadnej reklamy. Nie powiecie mi chyba, że koles który wydał kase na serwer , stracił kupe czasu na pozycjonowanie (strona 1 w wynikach google według tytułu gry) i na artykuły napisał stronę bo mu się nudziło w domu :)

Ja zacząłem tworzyć, co prawda arty, na pewnym forum i moje pierwsze video, które niedawno przekroczyło 100tys. odsłon (JUPI ! :lol: ), kiedy nie miałem pojęcia o zarabianiu przez Internet. Czasem niektórzy robią coś z pasji... I to jest dobry początek, aby zacząć zarabiać przez Internet. ;)

MateuszKowalski

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 16 Lip 2009, o 22:55

Każdy zarabia w różny sposób - strony i serwisy to jedna strona, druga to listy mailingowe. Znam ludzi którzy się utrzymują tylko z PP w Polsce (a rynek PP jest tutaj jeszcze powiedzmy na czworakach).
Jest kilka blogów na których ludzie chwalą się ile zarobili - ja polecam prześledzić jeden Zarabianie na Blogu

Możesz także popatrzeć na ranking zarabiających w Złotych Myślach - na samej górze jest na chwilę obecną 1406,05 zł za ostatni miesiąc - niektórzy za taką kwotę zrywają cholewki z butów :)
Da się zarobić i wpływa na to kilka czynników , pierwsza pozycja w google również ale to nie wszystko ;)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Postprzez Archie
napisane: 18 Lip 2009, o 18:45

Jeżeli chodzi o zarobki, to od ponad dwóch lat nie schodzę poniżej 4 tysięcy złotych z PP..

Najwięcej zarobiłem w listopadzie ubiegłego roku było to blisko 9 tysięcy złotych.

Awatar użytkownika
Archie

napisane: 18 Lip 2009, o 18:57

Archie napisał(a):Jeżeli chodzi o zarobki, to od ponad dwóch lat nie schodzę poniżej 4 tysięcy złotych z PP..

Najwięcej zarobiłem w listopadzie ubiegłego roku było to blisko 9 tysięcy złotych.

No pięknie - Gratuluję:) Na czym tak zarabiasz ?

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez Archie
napisane: 18 Lip 2009, o 19:04

Marcin Godlewski napisał(a):No pięknie - Gratuluję:) Na czym tak zarabiasz ?

O wiele PP , ZM (tam od dawna jestem w Top 10), dobry ebook, escape, mapa zdrowia, fts, programy finansowe to tak z grubsza

Za ubiegły rok rozliczałem się z 17 PP

Awatar użytkownika
Archie

Postprzez Roguś
napisane: 18 Lip 2009, o 21:27

Ale to trzeba trafić na swoich użytkowników. Ja mam na swojej stronie użytkowników w wieku od 13-19 lat. Wiec raczej ebooków mi nie kupią, a nie ma pp z mojej dziedziny :] No nic zobaczymy.

Roguś

napisane: 18 Lip 2009, o 21:48

Roguś napisał(a):Ale to trzeba trafić na swoich użytkowników. Ja mam na swojej stronie użytkowników w wieku od 13-19 lat. Wiec raczej ebooków mi nie kupią, a nie ma pp z mojej dziedziny :] No nic zobaczymy.

Skoro nie ma takich ebooków to nie masz wyjścia - NAPISZ SWOJEGO !!

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 21 Lip 2009, o 00:44

Archie napisał(a):Jeżeli chodzi o zarobki, to od ponad dwóch lat nie schodzę poniżej 4 tysięcy złotych z PP..

Ha, a ja myślałam, że tych e-booków i innych kursów nikt nie kupuje... :shock:
Dają do myślenia te Twoje zarobki -

A jeśli, można jeszcze podrążyć temat to dużo czasu spędzasz na tworzeniu "bazy dla programów parnerskich" - myślę o stronach, wymyślaniu i tworzeniu treści, tworzeniu list mailingowych itp. A i jeszcze - jak dawno zacząłeś zarabianie na PP?

Przepraszam jeśli pytania zbyt mocno wchodzą w Twoją prywatność

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Archie
napisane: 21 Lip 2009, o 06:15

Nie ma za co przepraszać ;)

No to od początku..

Programami partnerskimi zainteresowałem się pod koniec 2005 r., ale tak na poważnie to zacząłem działać w połowie 2006.

Pierwszy 1000 PLN zarobiłem po ośmiu miesiącach naprawdę intensywnej pracy.

Jeżeli chodzi o czas jaki na to poświęcam, to teraz oczywiście nie jest go aż tak dużo jak na początku.

Wszystko zależy od chęci, pomysłów, ja po prostu jak wpadnę na jakiś pomysł to go realizuje, nie zastanawiam się nad tym, czy zarobie na tym, czy nie.. nawet jeżeli strona nie przynosi zbyt dużych korzyści finansowych, to zawsze można ją wykorzystać do czegoś innego (pozycjonowanie, czy też budowa bazy adresów) .

Najważniejsze żeby była to regularna, systematyczna praca, poświecić nawet te 15-20 minut, ale codziennie coś zrobić..

Wtedy pomału wszystko się rozkręci.

Awatar użytkownika
Archie

Następna

Wróć do Zarabianie w Sieci