12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Chcę zrobić cennik banerów do serwisu informacyjnego i nie mam pojęcia z jakimi cenami startować. Wiecie może, ile tak orientacyjnie wynoszą stawki za kliknięcia lub za 1000 odsłon, przy określonej odwiedzalności? Bardzo by mi to pomogło.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Ceny są bardzo różne od 1 do nawet 80zł. 30-80zł biorą agencje reklamowe, 1-10zł norma u właściciela strony (bo dogadaniu się
) - zależy od grupy docelowej (biznesowe droższe) i od tego czy jest to szeroko czy wąska grupa (przy bardzo wąskich nawet do 30zł).
Ceny są baaaardzo różne.
Rozmiar bannera i jako miejsce na stronie też ma znaczenie.
Ceny są baaaardzo różne.
Rozmiar bannera i jako miejsce na stronie też ma znaczenie.
- MateuszKowalski
Musisz wziąć kilka czynników pod uwagę, bo ceny są naprawdę różne.
Pytanie czy chcesz liczyć od odsłony banera, kliknięcia w niego, a może za miesiąc wyświetlania banera?
No i jeszcze sprawa ilości odsłon Twojej strony, jej tematyki, umiejscowienia banera, jego wielkości.
Jeśli wcale się nie orientujesz zawsze możesz zrobić cennik prowizoryczny z zaniżonymi cenami i przykładowo napisać, że jest to promocja do odwołania (czy coś w tym stylu). Jeśli będziesz miał dużo chętnych to podwindujesz ceny i tyle.
Pytanie czy chcesz liczyć od odsłony banera, kliknięcia w niego, a może za miesiąc wyświetlania banera?
No i jeszcze sprawa ilości odsłon Twojej strony, jej tematyki, umiejscowienia banera, jego wielkości.
Jeśli wcale się nie orientujesz zawsze możesz zrobić cennik prowizoryczny z zaniżonymi cenami i przykładowo napisać, że jest to promocja do odwołania (czy coś w tym stylu). Jeśli będziesz miał dużo chętnych to podwindujesz ceny i tyle.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
MateuszKowalski napisał(a):Ceny są bardzo różne od 1 do nawet 80zł. 30-80zł biorą agencje reklamowe, 1-10zł norma u właściciela strony (bo dogadaniu się) - zależy od grupy docelowej (biznesowe droższe) i od tego czy jest to szeroko czy wąska grupa (przy bardzo wąskich nawet do 30zł).
To są ceny za miesiąc czy od wyświetlenia czy jak?
Fajnie jakby ktoś podał jakieś przykładowe dane... np. przy takiej częstotliwości wyświetlania, przy takiej popularności strony itp. taka cena
Pozdrawiam!
Rzeczywistość jest tym w co wierzysz.
-

Filou - Posty: 14
Czy to oznacza, że za 1000 wyświetleń dostanę max 30 zł.??? Czy przy 1000 wyświetleń mogę liczyć na 30 zł. od wyświetlenia?? Bo jeśli to ta pierwsza opcja, to co to za interes?? 
-

Filou a powiedz mi ile Ty byś był w stanie zapłacić za pojedyncze wyświetlenie banera?
Bo jeżeli jesteś skłonny zapłacić 30zł za jedną odsłonę - to ja w cenie tysiąca odsłon umieszczę Twój baner na moich 6 serwisach przez miesiąc bez limitów, a gratis dołożę Ci jeszcze do tego drugi baner na dwa tygodnie. Nie widzę problemu
Za te 30.000 (netto) przywiozę Ci go domu*, na cd, dvd, 500gb dysku twardym, 16gb pendrajwie, laptopie firmy DELL, dyskietce i wydrukowany w 100odbitkach w kolorze w formacie a3, byś nigdy go nie zgubił. I TO GRATIS!!
Na allegro możesz sobie popatrzeć ceny, zobaczysz z czym to się je. Na forum też jest wątek o reklamie na nk (bo sam go zakładałem) luzne-pogawedki/reklama-na-nk-t774.html Tam są kosmiczne kwoty za dzień wyświetlania, ale oni chwalą się milionowymi wejściami
Pozdrawiam
lapti
*Oferta ważna jeśli mieszkasz na lewo/w górę ode mnie w granicach 1500km
i podpiszemy umowę na 10 lat 
Bo jeżeli jesteś skłonny zapłacić 30zł za jedną odsłonę - to ja w cenie tysiąca odsłon umieszczę Twój baner na moich 6 serwisach przez miesiąc bez limitów, a gratis dołożę Ci jeszcze do tego drugi baner na dwa tygodnie. Nie widzę problemu
Za te 30.000 (netto) przywiozę Ci go domu*, na cd, dvd, 500gb dysku twardym, 16gb pendrajwie, laptopie firmy DELL, dyskietce i wydrukowany w 100odbitkach w kolorze w formacie a3, byś nigdy go nie zgubił. I TO GRATIS!!
Na allegro możesz sobie popatrzeć ceny, zobaczysz z czym to się je. Na forum też jest wątek o reklamie na nk (bo sam go zakładałem) luzne-pogawedki/reklama-na-nk-t774.html Tam są kosmiczne kwoty za dzień wyświetlania, ale oni chwalą się milionowymi wejściami
Pozdrawiam
lapti
*Oferta ważna jeśli mieszkasz na lewo/w górę ode mnie w granicach 1500km
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
-

lapti - Posty: 576
Wchodzisz na stronę np. ARBOmedia, ściągasz ofertę z wyszczególnionymi adresami serwisów. Szukasz takich, które tematycznie odpowiadają Twojej witrynie i sprawdzasz stawki. Te stawki podziel przez 10 i tyle wołaj za emisję.
Przykładowo w serwisie hobbystycznym, który był podpięty pod w/w dom medialny za 1k bilboardu wołali 60 zł. Zdarzało się mieć targetowane reklamy, więc ktoś tyle płacił. Ile ja zarabiałem? 80 gr za 1 k. No śmiech, ale takie są realia...
Jak masz serwis z dużą ilością odsłon, to idź do agencji - będą Ci dawać reklamy zasięgowe, więc polecisz na ilość, ale zarobisz więcej, niż miałbyś indywidualnie szukać klienteli.
Przykładowo w serwisie hobbystycznym, który był podpięty pod w/w dom medialny za 1k bilboardu wołali 60 zł. Zdarzało się mieć targetowane reklamy, więc ktoś tyle płacił. Ile ja zarabiałem? 80 gr za 1 k. No śmiech, ale takie są realia...
Jak masz serwis z dużą ilością odsłon, to idź do agencji - będą Ci dawać reklamy zasięgowe, więc polecisz na ilość, ale zarobisz więcej, niż miałbyś indywidualnie szukać klienteli.
- maniek
maniek napisał(a):Przykładowo w serwisie hobbystycznym, który był podpięty pod w/w dom medialny za 1k bilboardu wołali 60 zł. Zdarzało się mieć targetowane reklamy, więc ktoś tyle płacił. Ile ja zarabiałem? 80 gr za 1 k. No śmiech, ale takie są realia...
Jakiś niedouczony jestem. Czy możesz mi wytłumaczyć (albo ktoś inny) co to są reklamy targetowane i zasięgowe?
I dziękuję za ARBOmedia... nie wiedziałem, że coś takiego jest, a ogromnie się przyda!!
-

Żeby inni nie tracili tak czasu jak ja, to chodzi o ARBOnetwork, a nie ARBOmedia 

-

12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-