Chciałbym zapytać Was, czy nie przychodzi Wam do głowy jakiś program, który ułatwiłby mi szukanie w sieci (głównie w Google) informacji o hotelach - ale na stronach na których nie ma podanych linków do ich stron, więc nie pojawią się w Yahoo Site Explorer.
Dużo stron, takich jak m.in. portale rezerwacyjne takie jak www.booking.com, www.staypoland.com celowo nie zamieszcza linków do strony obiektu, dlatego też Yahoo Site Explorer nie pomoże mi w ich zlokalizowaniu.
Na razie robię tak - szukam odnośników i stron na których się promuje za pomocą:
- Yahoo Site Explorer (backlinks),
- free Monitor for Google (np wg hasła "Hotel XXXXX Kraków" i sprawdzam wyniki szukając stron, na których pojawia się ten obiekt, o który mi chodzi"
- ustawiłem sobie alerty Google dla haseł związanych z danym obiektem,
- zarejestrowałem się w czytniku Google i śledzę wpisy pojawiające się i mogące dotyczyć tego obiektu,
Ale jeśli chodzi o wyszukanie bardziej szczegółowo stron na których nie ma linków zwrotnych do strony hotelu, który w danej chwili analizuję nie mam innego pomysłu niż po prostu wpisanie w google np "hotel xxxxx Kraków" i przeglądanie wyników aby znaleźć te, które dotyczą szukanego obiektu.
Jeśli będziecie mieli pomysł na coś, co pozwoli mi usprawnić szukanie to będę wdzięczny za sugestie
Pozdrawiam,
Damian