co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o Google i promowaniu się w tej i innych wyszukiwarkach

spadek odwiedzin strony

Postprzez zsc 13 Lut 2009, o 07:53

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Od paru dni obserwuję drastyczny spadek odwiedzin mojej strony http://www.ciszek.pl
Nic szczególnego nie działo się na stronie i nagle google przestały ja odwiedzać. Strona spadła w wyszukiwarkach na dalsze miejsca. Co mogło być przyczyną?

zsc

Re: spadek odwiedzin strony

Postprzez Paweł Landzberg 13 Lut 2009, o 12:08

Może Google nałożyło jakiś filtr na Twoją stronę. Pytanie jak pozycjonujesz swoja stronę? Czy w ostatnim okresie zdobyłeś jakąś nienaturalnie dużą liczbę linków? Taki spadek może być tymczasowy. Od kiedy zaczął się spadek? Podaj trochę więcej szczegółów, może da rady wyciągnąć więcej wniosków.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez zsc 13 Lut 2009, o 18:30

Nie mam pojęcia o jakimś filtrze do 5 lutego było ok. ponad 50 użytkowników dziennie i póżniejsze dni od 20 do 6 !!!. Wywaliłem jalkieś strony z wymiany linkami i page rank ze strony i cierpliwie czekam.
Specjalnie nie stosuje jakiś specjalnych technik pozycjonowania seerwisu. Nie wiem czy strona z partnerami http://www.ciszek.pl/index.php?wiad=13 ma jakieś znaczenie?

zsc

Postprzez Paweł Landzberg 14 Lut 2009, o 00:15

Jeśli chodzi o te strony z wymiany linkami, to chodzi Ci o reklamy takich stron, które miałeś u siebie? Czy brałeś udział w wymianie linków za pośrednictwem takich serwisów? Jeśli tak to jakie to były serwisy?

Co do strony partnerów to myślę, że ona nie ma wpływu na ten spadek.

Ps. Wchodząc na stronę z partnerami wyskoczyła mi reklama expandera. Nie wiem czy to było zamierzone, ale nie można było jej wyłączyć - przesuwała się wraz z ruchem kursora. Jeśli ta reklama była tam celowo, to myślę, że jej zachowanie nie jest dobrym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Witaj zsc,

Niestety nie mam dla Ciebie najlepszych wieści. Otóż powodów spadku pozycji Twojego serwisu może być wiele. Trudno zatem o trafną diagnozę. Nie martw się jednak zbytnio - spróbujemy coś poradzić ;)

Na początek powiem, że masz bardzo przyzwoity serwis. Wygląda dość przejrzyście. Oferta jest łatwa w odbiorze. Oczywiście usability strony można by jeszcze dopracować, ale nie to jest teraz priorytetem dla Ciebie. Zajmijmy się meritum sprawy.

Spadek pozycji Twojej witryny może mieć kilka przyczyn:
    1. Google wykonuje co jakiś czas przetasowanie, nazywane często "Google dance". Po czymś takim, wiele serwisów zmienia swoje pozycje w rankingu. Tak mogło być tym razem. Nie wiemy tego.
    2. Gdy Google zmienia algorytm oceniania stron, wtedy pozycje niechybnie się zmieniają - często na gorsze. I nawet jeśli nić złego, niewłaściwego nie robiłeś - dostajesz w Twoim mniemaniu karę. Choć tak naprawdę to tylko zmiana algorytmu, nie kara. Może tak jest tutaj. Ciężko orzec na 100%.
    3. Google chciałoby ufać serwisom. Czyli każdy dobry serwis ma dużą szansę na wysokie pozycje w Google. Czynników zaufania, że tak powiem, jest wiele. Są to m.in.:
    - tematyczna, unikalna treść
    - linki z dobrych, wartościowych, powiązanych tematycznie z Twoim serwisem stron
    - częste zmiany na Twojej witrynie świadczące o jej szybkim rozwoju
Piszę o tym dlatego, że gdy Google straci zaufanie do Twojej witryny, wtedy daje ci karę. Jaką karę? Jest kilka podstawowych rodzajów kar. Dwie najbardziej popularne to: tzw. ban, czyli całkowite wyrzucenie z wyników wyszukiwania, oraz obniżenie pozycji na wybrane frazy kluczowe.

Co, moim zdaniem, stało się z Twoim serwisem? Sądzę, że Google może zmieniać właśnie nieco swój algorytm oceniania witryn, a Ty masz przynajmniej kilka elementów niegodnych zaufania :?

O czym mówię? Już wyjaśniam.

Przeprowadź jak najszybciej następujące zmiany w swoim serwisie:

1. Jeśli możesz to zrobić, stwórz przyjazne adresy podstron serwisu. Czyli adresy dynamiczne typu "http://ciszek.pl/index.php?wiad=6" zamień na tego typu "http://ciszek.pl/oferta-dla-ciebie.html"
    2. Zrób mapę serwisu. Wbrew wielu opiniom, mapa przynosi pozytywne efekty - szczególnie w przypadkach podobnych do Twojego. Oczywiście mapę zgłoś do Google.
    3. Dodaj więcej wartościowej treści do strony głównej. Masz stosunkowo mało treści. Zainstaluj sobie SeoQuake do Firefoxa (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3036). Dzięki opcji "Density" dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o własnej stronie WWW :D
    4. Dopracuj nazwy (tytuły) stron. Niech będą maksymalnie dopasowane do treści danej podstrony. Strona główna ma bardzo ubogi tytuł! Rozwiń go koniecznie.
    5. Zrób indywidualne opisy podstron! Absolutna konieczność! Do opisu strony głównej (w tej chwili opis jest taki sam dla wszystkich podstron) mam jedno wielkie zastrzeżenie: wygląda jak spam! Pamiętaj: znacznik Description musi być w pierwszej kolejności napisany dla ludzi, a w drugiej - mądrze - pod roboty wyszukiwarek. Teraz wygląda tak:
    Commercial Union OFE Fundusze Emerytalne Ubezpieczenia Emerytura Ubezpieczenie II Filar 2 Filar drugi Filar Fundusze Inwestycyjne Łomża Białystok podlaskie podlasie Otwarty Fundusz Emerytalny Zbigniew Ciszek

Zmień to bezwględnie!
    6. Zadbaj o kilka wartościowych linków wychodzących. Czyli kierujących do wartościowych stron i mających odpowiedni anchor text.
    7. Zdobądź przynajmniej kilka wartościowych linków do Twojego serwisu. Oczywiście z serwisów tematycznie powiązanych z Twoim! Koniecznie! Nawet zapłać komuś lub oddaj jakąś przysługę za to. Opłaci się.
    8. Polinkuj wewnętrznie swój serwis. Czyli łącza między podstronami niech mają odpowiednie anchory.

I tyle na teraz.
Jeśli wykonasz te 8 kroków, które zaleciłem, powinno się coś zmienić, jeśli chodzi o Twoje pozycje w Google. Nie mogę obiecać Ci cudów, ale powinno zadziałać :D

Powodzenia,
krzywy-admin

PS. Koniecznie napisz o efektach Twoich prac i dalszym rozwoju wypadków!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez zsc 14 Lut 2009, o 10:10

Plemnik napisał(a):Jeśli chodzi o te strony z wymiany linkami, to chodzi Ci o reklamy takich stron, które miałeś u siebie? Czy brałeś udział w wymianie linków za pośrednictwem takich serwisów? Jeśli tak to jakie to były serwisy?

Co do strony partnerów to myślę, że ona nie ma wpływu na ten spadek.

Ps. Wchodząc na stronę z partnerami wyskoczyła mi reklama expandera. Nie wiem czy to było zamierzone, ale nie można było jej wyłączyć - przesuwała się wraz z ruchem kursora. Jeśli ta reklama była tam celowo, to myślę, że jej zachowanie nie jest dobrym rozwiązaniem.

Oczywiście ta reklama była niezamierzona i to chyba jest na serwerze , ja do tego się nie przyłożyłem.
Tak były to jakieś strony z wymianą linków,jedna jakiś ranking stron i page rank(na stronie głównej). Tak jak pisałem usunąłem wszystkie(w dziale nasi partnerzy)

zsc

Postprzez zsc 14 Lut 2009, o 10:39

Wiele ciekawych i nowych spraw poruszył kolega Krzywy. Serdeczne dzięki.
Myślę ,że są one bardzo pomocne ; jednak moja wiedza nie pozwala mi na dokonanie powyższych zmian. Muszę znaleźć kogoś do pomocy bo sam nawet nie mam pojęcia jak do tego się zabrać.

zsc

Postprzez Marcin Godlewski 14 Lut 2009, o 12:08

ja także polecam przeczytać posta o SEO:
http://www.blog.bartoszkoplin.pl/seo-best-practices/

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez zsc 15 Lut 2009, o 08:49

Dzięki czytałem przydatne treści

zsc

Słuchaj zsc,

Nie przejmuj się brakiem wiedzy. Pisz w odpowiednich działach o swoich wątpliwościach czy brakach. Chętnie pomożemy Ci - jeśli będziemy potrafili :D

A jeśli chcesz mieć trochę rzeczy załatwione szybko i sprawnie, ale za kasę, po prostu znajdź firmę i tyle.
Ale widzę, że masz łeb na karku. Więc jeśli masz trochę czasu - zapewne samemu sobie poradzisz.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Następna

Wróć do Wyszukiwarki, czyli Google