co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Naming, Allegro, Złote Myśli, optymalne adresy URL –
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o Google i promowaniu się w tej i innych wyszukiwarkach

Google zrobiło mi prezent na Święta :)

Postprzez MateuszKowalski 21 Gru 2009, o 16:32

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dzisiaj oto straciłem cały bezpłatny ruch od Google. :)

Image

Nigdy nie przypuszczałem, że może to dotknąć i mój e-biznes, ale jednak się stało...

Jeśli ktoś opiera swój e-biznes tylko o ruch z Google i nieważne, czy jest to pozycjonowanie, AdWords czy YouTube ...to może go stracić z dnia na dzień.

Dlatego wszystkich, którzy działają tylko w taki sposób, zachęcam do budowania list adresowych i korzystaniu z reklamy poza Google. Pamiętajcie, że ruch w sieci jest tylko w 40% dzięki Google (nie ruch z wyszukiwarek, ale z całej sieci).

W moim przypadku można też dostrzec pozytywne aspekty. :)

Wielu ludzi mówi, że trzeba się motywować "do", aby osiągnąć sukces. Ja się motywują przede wszystkim "od" i mnie bardziej motywuje możliwość straty okazji, niż osiągnięcie celu.

Dla wszystkich, którzy motywują się podobnie, jak ja:

Image

Działajcie dzisiaj. Jutro może już nie być takiej okazji. :)

MateuszKowalski

Mateusz - domyślasz się dlaczego?

Pamiętaj, że już praktycznie mamy święta - to taki czas, kiedy ludzie zaczynają myśleć o świętach. Osobiście bym nie panikował, zaczekał do nowego roku. Podejrzewam, że ruch może wrócić.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Nie martw się, mnie wyindexowało ;]

Wszystko na temat barda! Forum, serdecznie zapraszamy bardo wejdź, nie pożałujesz.
Baza wiedzy o naruto! Serdecznie zapraszamy! shippuuden Kliknij! Nie pożałujesz!
D-dos

Re: Google zrobiło mi prezent na Święta :)

Postprzez MateuszKowalski 21 Gru 2009, o 21:09

Szczerze - nie obchodzi mnie to. Nie ma sensu się zastanawiać nad tym, co nie działa. Mi bardzo przyjemnie się płaci za nie-guglowy ruch. ;)

Znam przypadki ludzi (from USA), którzy tracili biznes z dnia na dzień, bo byli uzależnieni od Google.

Spadali na łeb na szyje w wynikach wyszukań. Ich konta AdWords były zamykane, lub stawki za kliknięcia podkręcane tak wysoko, aż biznes przestawał być opłacalny. Z jedną osobą nawet mailowałem jakiś czas, aż tu nagle Google zamknęło jego konto na YouTube. Dziennie miał ponad 100 tys. wyświetleń. Nie dowiedział się, dlaczego jego konto zostało zamknięte. Biznes stracił z dnia na dzień.

Na szczęście budował też sobie listę adresową. Nie wiem jak dużą ma obecnie listę, ale i tak stracił te 100 tys. wyświetleń jego filmików kontentowych (inne filmiki byłyby od razu usuwane).

Moje konto nie zostało zablokowane. Filmiki pozostałe, ale i tak straciłem wiele źródeł wyświetlania (polecane YouTube, podobne YouTube, wiele fraz wyszukiwarki YouTube, wiele fraz wyszukiwarki Google). Jeśli ruch wróci, to będzie to kilkaset wyświetleń, ale...

...nie ma sensu zastanawiać się nad tym, dlaczego coś nie działa. Nawet jeśli się dowiesz, to co Ci to da? Że nie będziesz już dalej tego powielał? W dalszym ciągu jednak nie będziesz wiedział, co działa. W dodatku są tysiące rzeczy, które nie działają. Chcesz je wszystkie poznawać, aby dowiedzieć się, dlaczego to nie działają?

Lepiej skupić się na tym, co działa i to właśnie powielać. :)

Dla mnie to stracenie ruchu od YouTube niesie ze sobą więcej korzyści niż straty. :) Naprawdę.

Daje takiego kopa do działania, bo znowu to widzę, że jak czegoś nie zrobię, to stracę okazję.

Dla przykładu, właśnie podliczyłem, że przez ostatni miesiąc straciłem 2000 subskrybentów. Niektórzy pewnie miesiącami, albo latami budują takie listy, a ja to po prostu straciłem. Nie powiem w jaki sposób, ale mogłem mieć te dodatkowe 2000 subskrybentów na liście, ale nie mam. :)

Co najśmieszniejsze, zrobiłem to specjalnie, żeby nie tracić pieniędzy w przyszłości. Już wiem, że ta strata mi się opłacała i już wiem, dlaczego tak dużo kosztuje wiedza e-biznesowa sprawdzana w praktyce. Mówię o tej sprawdzanej na żywym organizmie, w prawdziwym biznesie, a nie na grupie docelowej, której się to potem sprzedaje. Szkoda tylko, że tak mało e-marketerów, robi to, czego uczy. Sorry, taka prawda.

Mógłbym teraz ponarzekać, ale nie chcę, bo wolę się skupiać na tym, co działa i to właśnie powielać. :)

MateuszKowalski

MateuszKowalski napisał(a):(...) Nie ma sensu się zastanawiać nad tym, co nie działa.
(...)
Lepiej skupić się na tym, co działa i to właśnie powielać. :)
(...)
Mógłbym teraz ponarzekać, ale nie chcę, bo wolę się skupiać na tym, co działa i to właśnie powielać. :)

Świetne podejście, Mateuszu. Podziwiam Ciebie i twoją pewność, że Twój biznes się rozwinie mimo (chwilowego?) drastycznego spadku ruchu od Google.

Wydaje mi się jednak, że jednak warto wiedzieć co nie działa, a co działa. Właśnie po to, by powielać (i ulepszać) tylko to, co działa, a nie robić ponownie tego, co nie działa. Czasami nie opłaca się tracić czasu na znajdowanie odpowiedzi na pytanie dlaczego nie działa, choć i to warto wiedzieć - z tego samego powodu, który napisałem wcześniej.

Powodzenia :)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Re: Google zrobiło mi prezent na Święta :)

Postprzez MateuszKowalski 26 Sty 2010, o 19:19

Hehe, no i wróciłem do gry. :lol:
W dodatku teraz mam jeszcze więcej wyśw. niż przed spadkiem. :D
Image
Działać, działać i jeszcze raz się nie poddawać. ;)

Pozdrawiam

MateuszKowalski

Gratuluję rezultatów :)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

A nie mówiłem???

:sorry: ale nie mogłem się powstrzymać... :P

:brawo: i pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71