co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o Google i promowaniu się w tej i innych wyszukiwarkach

Forumowicze.

Zakładając, że domeną główna jest www.atic.com.pl,

czy ma znaczenie dla wyszukiwarek sposób w jaki dodam

stronę(dla produktu albo usługi) z nazwą składająca się

z dwóch albo więcej słów do domeny głównej?

1. reklama-wizualna.atic.com.pl

2. reklam_wizualna.atic.com.pl

3. reklama.wizualna.atic.com.pl

4. reklamawizualna.atic.com.pl

5. atic.com.pl/reklama-wizaualna (itd...)

Krzysztof

atic

Witaj atic,

Jeśli chodzi o sub-domeny, to pamiętaj: ZAWSZE lepsze są domeny. No, prawie zawsze... Bo lepiej jednak mieć "darmowe-ebooki.costam.pl" niż "nicnieznaczy.pl". Słowa kluczowe w domenie (sub-domenie, adresie) bardzo się liczą dla Google. A, jak wiadomo, Google rządzi wyszukiwaniem w Polsce. Więc o innych tutaj nie wspomnę ;-)

Najlepsze są domeny "krajowe", czyli w Polsce "pl". No, ewentualnie "com.pl" (ja nie przepadam, bo niepotrzebnie wydłuża adres; natomiast jeśli ktoś inny już ma domenę, jaką chcielibyśmy mieć z "pl", to wykupywanie z "com.pl" jest... głównie reklamą konkurencji...).

Jeśli chodzi o znaki między słowami, to Google "olewa" myślniki i kropki. Więc tak jakby ich nie było. Natomiast "_" scala dwa wyrazy - stanowią wtedy tandem. Chyba rzadko jest to słuszna technika (choć pewnie znajdą się wyjątki od tej reguły).

Adres typu "atic.com.pl/reklama-wizualna" jest niezły dla pozycjonowania, ale... nie jako dobry adres dla firmy/produktu. W zasadzie taki adres informuje Google, że "reklama wizualna" jest częścią serwisu "atic.com.pl". I tyle.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Ja bym pisał razem, poza tym stosowałbym się do rad przedmówcy. Najlepsza domena to taka, którą jeśli usłyszysz, to możesz bez problemu wpisać w wyszukiwarkę. Jak słyszę myślnik to zastanawiam się czy może chodzi klaw numeryczną itd. nawet jeśli chciałbyś łącznie pisać domenę i prezentować ją w materiałach marketingowych to ReklamaWizualna.pl będzie wyglądać czytelnie dla twoich klientów.

Odsyłam do mojego artykułu. http://www.supermarketing.pl/domena-za-milion/

Pozdrawiam

bepob

W swoim artykule napisałeś, że
"Idealna domena jest krótka."
Jest to zdecydowanie zbyt duże uogólnienie.

Domena ma mieć jasny przekaz. I wcale nie musi być krótka, żeby była dobra, a nawet doskonała.

To, że niemal wszystkie kombinacje domen 1-, 2- a nawet 3- literowych są już zajęte, nie świadczy absolutnie o tym, że krótka domena jest gwarancją sukcesu. Świadczy tylko o braku wiedzy na temat marketingu osób, które skupowały / skupują takie domeny. Nie mówię oczywiście o Tobie! :D

Nazwa domeny powinna "mówić", czym zajmuje się dana firma. Tak jest najlepiej. Dlatego moja firma nazywa się KRZYWY.PL i strona firmowa ma oczywiście taki adres. Natomiast strony / serwisy z ofertami różnych produktów / usług mają zupełnie inne adresy - czytelne już na pierwszy rzut oka.

"odradzamy używania cyfr w adresie"
- kolejny Twój cytat. Też nie jestem żadnym wielkim fanem cyfr w domenie, ale można czasem zrobić naprawdę fajną kombinację. Niebawem zaczynam promocję właśnie takiej, długiej domeny, składającej się z liczy (2 cyfry) i dwóch wyrazów. Ale o tym w swoim czasie... 8-)

Tak ogólnie to fajny ten Twój art. Więcej dziś nie polemizuję.

Pozdrawiam serdecznie

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Moje 3 grosze :D

Uważam, że wybór domeny powinien mieć indywidualne podejście w zależności od tego co ma być na witrynie i kto ją reprezentuje. Może być stworzony ze słów pospolitych (opisujących zawartość), ale jeśli komuś zależy na świadomości marki, to lepiej, żeby domena zawierała nazwę marki.

Co do używania cyfr, to też nie widzę przeszkód, pod warunkiem, że są wplecione sensownie i nadają charakter domenie oraz nie przeszkadzają w jej napisaniu, wymawianiu itp. ( np. www.4PoryRoku.pl powiedzmy, że jest ok, ale np. www.sk8er.pl czy www.str33t.pl to jest bezwartościowe i wręcz szkodzące - nic innego mi nie przychodziło do głowy akurat :P)

Co do tego, że domena powinna być krótka, to powiem tak: powinna być najkrótsza jak można, ale jeśli nie da rady to może być dłuższa. Ważne żeby dobrze się ją wymawiało, łatwo pisało i żeby wpadała w ucho. Dobrze jest stosować aliterację, wydaje się wtedy, że domena jest krótsza w wymowie, no i z pewnością jest łatwiejsza w wymowie i w pisaniu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Dzięki za ciekawe uwagi. Być może w artykule faktycznie używałem zbyt okrągłych stwierdzeń. Nie mówię nie dla cyfr, ani dla długich domen. Podobnie uważam też, że domena powinna spełniać swoje zadanie dla konkretnego serwisu i nie ma uniwersalnej recepty. Jednakże pisząc artykuł szukałem takich cech, które mogą najbardziej uprawdopodobnić wybór dobrej domeny. Można z pewnością dostrzec pewne tendencje. Coraz rzadziej w nazwach domen używa się wyrażeń potocznych na rzecz nazwy marki lub firmy.

Pozdrawiam :D

bepob

Zainspirowany waszymi uwagami doprecyzowałem informacje dotyczące długości domen.

"Nie warto jedna skracać adresu domenowego na siłę. Najlepszy adres to taki, który trafnie oddaje istotę działalności albo spełnia inne ważne cele marketingowe. Jeśli przy zachowaniu tych wymogów adres dodatkowo jest krótki, to pozostaje pogratulować doskonałego wyboru."

Na przyszłość, jeśli będziecie mieli jakieś uwagi do treści moich artykułów, to byłbym bardzo wdzięczny gdybyście dzielili się nimi ze mną, czy to w ramach forum, czy na serwisie SuperMarketing.pl

pozdrawiam

bepob

Wróć do Wyszukiwarki, czyli Google

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość