Rok założenia: 2008Kontakt
piszemy o naszej wizji, celach, planach i marzeniach e-biznesowych / ebiznesowych
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

"Symulacja" prowadzenia firmy?

Postprzez AndrzejKocor
napisane: 2 Kwi 2011, o 20:18

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Planuję założyc firmę, ale jeszcze nie... Powód: Świetne opłaty i wszechobecne "niebezpieczeństwo" którym straszy(?) świat.

Chciałbym aby ktoś podpoweidział mi o co się martwić gdy już założę firmę, czy jest to skomplikowane, w czym mi pomoże, ile będe musiał płacić itd. I najważniejsze: jak mogę prowadzić firmę "na niby" (tak żeby nikt się nie przyczepił że nie zapłaciłem jakieś składki, czegokolwiek)

czyli:

jak to zrobić aby zachowywać się tak jakbym już miał firmę, ale jej narazie nie zakładać i zasymilować czy mi wyjdzie czy nie.

Taka "gra". Oczywiście prawdziwymi pieniędzmi, ale bez "prawdziwej firmy" ;) Myślę że temat ciekawy i duże pole do popisu dla osób które wiedzą jak to zrobić i chcą mi pomóc ;)

Pozdrawiam i czekam na wasze porady.

AndrzejKocor

Firma na niby

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 3 Kwi 2011, o 08:40

Generalnie nie da się prowadzić firmy na niby i spać spokojnie nie bojąc się o kontrole z us.
Koszty prowadzenia działalności, zakładając że to działalność usługowa taka jak moja np. (nie kupuję towaru, mam małe koszty) to:
zus: około 350 zł / miesiąc przez dwa pierwsze lata, później około 900 zł / miesiąc (więc masz dwa lata na rozkręcenie działalności)
podatek: podatek dochodowy, płacisz tylko jak masz dochód czyli jak zarabiasz

Jeśli chodzi o firmę na "niby" żeby sprawdzić jak będzie Ci szło, to możesz zagadać z kimś z Twojej rodziny kto ma działalność, żeby rozszerzył swoje PKD o takie obejmujące Twoje usługi, ty będziesz pracował, on wystawiał faktury i płacił podatek. Ty oczywiście będziesz mu oddawał ten podatek żeby nie ponosił kosztów :crazy:

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

da siie na niby :)

Postprzez kuba_ziol
napisane: 3 Kwi 2011, o 09:51

W sumie ja działam tak jakby na niby :)
Nie mam własnej działalności, a sprzedaje między innymi dzięki takim portalom jak ekademia.pl, z którą rozliczam się na zasadzie umowy o dzieło. W moim przypadku się to bardzo fajnie sprawdza, bo e-biznes traktuje obecnie jako dodatek, ponieważ mam przed sobą całe studia. Rozwijam się powoli i po skończeniu nauki chce już założyć firmę i pracować u siebie, dlatego płacenie teraz ZUSu i innych ubezpieczeń nie miałoby u mnie większego sensu.

Krigo.pl
Sekretem biznesu jest wiedzieć to, czego nie wiedzą inni.
Awatar użytkownika
kuba_ziol

Miejscowość: Wrocław / Częstochowa

Ekademia

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 3 Kwi 2011, o 15:58

Kuba, z tego co mi wiadomo to w Ekademii nie można już sprzedawać kursów na umowę o dzieło, tylko firmy mogą tam teraz działać. Czy to się znów zmieniło?

Na interkursy.pl można sprzedawać z umową o dzieło.

Co do tematu to podrzucę link: http://ninjaprofit.pl/blog/2011/04/zara ... e-pytania/
Drugi filmik ;)

Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

ooo?!

Postprzez kuba_ziol
napisane: 3 Kwi 2011, o 20:34

Uuu, a ja dawno nic nie sprzedawałem i nawet nie wiedziałem :tokoniec: aż sobie sprawdzę... :wall:
W sumie i tak teraz właśnie przerzucam się na interkursy, podobnie jak z autoresponderem :)

Faktycznie:
Osoby NIE prowadzące działalności gospodarczej mogą sprzedawać swoje produkty na Ekademii wyłącznie poprzez Firmy szkoleniowe na podstawie niezależnych od Ekademii umów.

To w takim razie bye bye ekademia w moim przypadku :)

Krigo.pl
Sekretem biznesu jest wiedzieć to, czego nie wiedzą inni.
Awatar użytkownika
kuba_ziol

Miejscowość: Wrocław / Częstochowa

ale po co?

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 4 Kwi 2011, o 19:23

Andrzeju,

Daniel Tobie napisał:
Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):Generalnie nie da się prowadzić firmy na niby i spać spokojnie nie bojąc się o kontrole z us.
(...)
Jeśli chodzi o firmę na "niby" żeby sprawdzić jak będzie Ci szło, to możesz zagadać z kimś z Twojej rodziny kto ma działalność, żeby rozszerzył swoje PKD o takie obejmujące Twoje usługi, ty będziesz pracował, on wystawiał faktury i płacił podatek. Ty oczywiście będziesz mu oddawał ten podatek żeby nie ponosił kosztów

Żebyś rzeczywiście mógł spać spokojnie, to jeszcze musisz być w takiej firmie zatrudniony na umowę o pracę lub dzieło lub agencyjną. Poczytaj co to jest firmanctwo i dlaczego lepiej nie wkopać siebie ani znajomego przedsiębiorcy.

Nie szkoda Tobie czasu, żeby działać "na niby"? Postaw sobie za cel założenie firmy i.. działaj. Dowiedz się czego potrzebujesz do założenia firmy, przemyśl co i jak chcesz robić, komu sprzedawać/świadczyć usługi, jak pozyskiwać Klientów. Spisz to wszystko, obmyślaj, dopytuj. Konsultuj tutaj z nami.. Jak przebrniesz przez to, to przekonasz się czy masz siłę, chęci być przedsiębiorcą. Musisz nauczyć przedzierać się przez sprzeczne przepisy lub niepełne informacje różnych urzędników.

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że przedsiębiorca działa w ciągłym stanie niepewności i musi sobie radzić dostępnymi zasobami (energii, czasu, pieniędzy i innych środków). Tak więc nie ma 100% bezpiecznego i pewnego biznesu. Żadna symulacja czy gra komputerowa "na niby" nie zapewni Tobie realnych warunków biznesowych - będzie uproszczonym modelem. Musisz nauczyć sobie radzić z ryzykiem.

Jak tu na forum ktoś, kiedyś napisał "można robić biznes, albo bawić się w biznes" (cytat niedosłowny, z pamięci). Wybór należy do Ciebie. Ja proponuję zacząć tworzyć biznes, a firmę zarejestrować kiedy pojawi się pierwszy Klient (i widoki na kolejnych).

Believe the Unbelievable
Tworzenie i modernizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

no nie wiem

Postprzez Adam Krakowski (Rivulus)
napisane: 5 Kwi 2011, o 23:08

Paweł Landzberg napisał(a):Kuba, z tego co mi wiadomo to w Ekademii nie można już sprzedawać kursów na umowę o dzieło, tylko firmy mogą tam teraz działać. Czy to się znów zmieniło?

Na interkursy.pl można sprzedawać z umową o dzieło.

Co do tematu to podrzucę link: http://ninjaprofit.pl/blog/2011/04/zara ... e-pytania/
Drugi filmik ;)

Witam!
Co do linku, który podałeś, to chyba nie wszystko jest takie proste, jak podaje Adrian. Może przy e-bookach, ale co z innymi produktami?

Awatar użytkownika
Adam Krakowski (Rivulus)

Produkty informacyjne

napisane: 6 Kwi 2011, o 10:34

Z produktami informacyjnymi można by tak zrobić. A o jakie produkty Ci chodzi? Linka podrzuciłem, bo akurat na niego wpadłem, a był związany z tematem.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

sposoby

Postprzez Adam Krakowski (Rivulus)
napisane: 6 Kwi 2011, o 22:07

Paweł Landzberg napisał(a):Z produktami informacyjnymi można by tak zrobić. A o jakie produkty Ci chodzi? Linka podrzuciłem, bo akurat na niego wpadłem, a był związany z tematem.

Zastanawiałem się, czy przy różnego rodzaju np. kursach w postaci filmów, miałoby to również zastosowanie. Chociaż to, w zasadzie, też produkt informacyjny, więc można, niejako na siłę, też szukać wydawcy.

Awatar użytkownika
Adam Krakowski (Rivulus)

Filmy

napisane: 7 Kwi 2011, o 10:35

Filmy instruktażowe to także jak by nie patrzeć produkty informacyjne ;) Tylko zamiast pdfa masz mp4 (lub inny format).

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Wróć do Wizja e-biznesu