Rok założenia: 2008Kontakt
piszemy o naszej wizji, celach, planach i marzeniach e-biznesowych / ebiznesowych
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pomysł na E-biznes

Postprzez Unnamend
napisane: 26 Maj 2010, o 12:07

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam nazywam się Dominik mam 17 lat od roku interesuje się E-biznesem i mam parę pytań do was jako doświadczonych w tej branży mam nadzieję że jakoś państwo mi będą w stanie pomóc:
1.Chcę założyć bloga i zarabiać na nim (nic nowego) jednak trzeba od czegoś zacząć no więc gdzie najlepiej założyć takiego bloga oczywiście mówię tu o darmowych stronach czy np. bblog.pl onet.blog.pl czy coś innego?
2.Czy da się za darmo wypozycjonować bloga aby był wysoko może jakiś kurski czy coś :) ?
3.Czy od razu mogę zamówić programy partnerskie i je umieścić no i zacząć zarabiać na nich ?
4.Jak wy uczyliście się E-biznesu jakiś kurs, ksiażka, ebook, forum ??
5.Czy na tym da się zarobić nie mówie tu o 10.000 tys chodzi np. o 1000 zl miesiecznie ?

P.S Sorki za błędy trochę się spieszyłem :)

Z góry dziękuje wszystkim którzy trochę mi pomogą.

Unnamend

Pierwsze kroki, pytania i odpowiedzi w ebiznesie

Postprzez lapti
napisane: 26 Maj 2010, o 12:24

Witaj na forum. Mamy tutaj dział, gdzie możesz się przywitać i napisać coś więcej o sobie, więc zachęcam do założenia tam tematu.
Jeżeli chodzi o Twoje pytania, to:
1) Nigdy nie miałem bloga (i nie wiem, czy będę miał), ale na pewno nie założył bym go na darmowej platformie. Kojarzy mi się to z podcinaniem sobie samemu skrzydeł. Koszt najtańszego serwera + domeny to jakieś 60-70zł/rok (brutto).
Polecam linuxpl.com... Prosty panel, a instalacja bloga zajmie Ci 10minut. Jak chcesz mogę Ci dać refa :P
2)Oczywiście - wszystko można osiągnąć, jest to jedynie kwestia własnych możliwości, wiedzy i czasu.
A skoro o wiedzy mowa, mogę polecić Ci doskonały kurs z którego wiele osób na tym forum skorzystało, a i wiele skorzysta (o ile autor nie przestanie się obijać :P)...
http://darmowy-kurs-pozycjonowania.pl/
3)Możesz od razu założyć konta w programach partnerski (patrz na ograniczenia wiekowe [o ile jakieś są], bo nie masz jeszcze 18lat).
Zobacz ja wciskam Ci tutaj informację o moim linku z PP. Gdybyś dokonał zakupu ja bym dostał jakąś część prowizji.
Gdzie i jak wpleciesz linki, zależy od Twojej kreatywności i poczucia wartości.
4)Ja się nie uczyłem - nadal się uczę. Zdobywam praktyczną wiedzę na koszt innych (np. teraz sprzedaję trochę rzeczy na allegro na umowę o dzieło). Pomocne są kursy od Pawła i praktyczna umiejętność posługiwania google. Dodatkowo masz już ogromnego plusa - jesteś tutaj na forum :)
5) Na pewno się da. Czy 1000, czy 60005409839025 miliardów, tego nie wiem. Nie mam odwagi, ani możliwości oderwać się od realnych źródeł dochodu i zawierzyć w zarabianie przez neta :)
Ale patrząc na to, że sieć się dynamicznie "kręci" wnioskuje, że na pewno można, kwestią jest jedynie wiedzieć JAK :)

Pozdrawiam
lapti :)

Awatar użytkownika
lapti

dłuższa odpowiedź

Postprzez Marek Papis
napisane: 26 Maj 2010, o 13:06

Witam również na forum , jeśli masz czas to poczytaj co mam Ci do powiedzenia jeśli go nie masz to zapewne nie masz czasu na e-biznes a już na pewno na dzień dzisiejszy.

Więc zaczynamy :

1. Jeśli chcesz założyć bloga - to dobrze tylko proszę Cie nie koncentruj się wyłączenie na zarabianiu na nim ponieważ możesz się w bardzo prosty sposób sparzyć i załamać gdy nie będzie on początkowo przynosił zysków - a najprawdopodobniej tak będzie.
Musisz wiedzieć, że największą wartość ma wiedza jaką Ty chcesz przekazać innym osobą. Rób to co lubisz i potrafisz (a jeśli potrafisz to doskonal się w tym co robisz bezustannie). Przekaż wszystkim wiedzę jaką posiadasz najlepiej jak potrafisz z czasem przyjdą z tego pieniądze na pewno , jednakże zapamiętaj moje słowa "rób to dokładnie i z fascynacją .

2. Jeśli chodzi o dobrą pozycję w google (i innych wyszukiwarkach) to tak jak mój przedmówca przeczytaj dokładnie darmowy kurs Pawła Krzywączki na ten temat ale nawet jak przeczytasz go 100 razy to nic Ci to nie da jeśli nie będziesz chciał wykorzystać tej wiedzy w praktyce i tak również jest z każdą inną książką na temat zarabiania , pomnażania pieniędzy oraz w sumie z samym życiem.

3. W zależności od tego jakie są to programy i co chcesz osiągnąć z ich promocji (wiadomo pieniądze) ale ile i w jaki sposób.
Systemów Partnerskich i programów lojalnościowych (dla niektórych to samo) jest na prawdę wiele ale jeśli nie będziesz osobą , która kocha to co robi i wie co poleca to ..... sam dokończ ....

4. Oczywiście, podałeś w sumie najważniejsze rzeczy , ale samo czytanie nie wystarczy, pisałem o tym wcześniej. Pisanie to już też inna kwestia bo uczysz innych i samego siebie a na pewno doskonalisz się w tym co robisz.

5. I tak i nie ....

Bo jeśli powiesz sobie "da się na tym zarobić" to tak będzie a jeśli "nie da się na tym zarobić" to właśnie tak się stanie.
Ważne jest jak do tego tematu podejdziesz i czy nie zaprzestaniesz go realizować.

6. pytanie , którego tutaj nie było ale zastąpiłem to pytanie Twoją wypowiedzią "P.S Sorki za błędy trochę się spieszyłem :)"

Pośpiech nie jest wskazany , mam jednakże nadzieje, że powrócisz tutaj i dokładnie zapoznasz się z tym artykułem jak i całą resztą ważnych informacji , które się tutaj znajdują.

Jeśli chcesz dołączyć do programów partnerskich - zapraszam do mnie.
Postaram się dobrać odpowiednie dla Ciebie.

Cześć

5.

Marek Papis

Miejscowość: Jawiszowice

Podziękowania

Postprzez Unnamend
napisane: 26 Maj 2010, o 13:20

Bardzo dziękuje za te odpowiedź na prawdę jest to fantastyczne forum, tak jak pan mówił mam zapał bardzo mnie to interesuje ponieważ jestem osobą która chcę do czegoś dojść w życiu jednak nie za darmo i rozumiem że nie przyjdzie to łatwo mój nauczyciel od matematyki mówi mi "pracuj ciężko może sukces nie przyjdzie od razu ale z czasem na pewno" i tym teraz się kieruje.
Jeszcze raz dziękuje i myślę że zagoszczę tu na dłużej w tym miłym towarzystwie.

Unnamend

Gdzie założyć bloga

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 26 Maj 2010, o 13:36

Wrzucę też swoje trzy grosze - można zacząć od darmowego bloga - moim zdaniem nie ma sensu płacić na początku. Bloga najlepiej założyć na bloggerze lub wordpressie.

Blogger jest chyba lepiej pozycjonowany. Gdzieś na forum jest porównanie tych dwóch blogów.

Do tej pory mój pierwszy blog na bloggerze ma wyższą pozycję, niż ten na płatnym hostingu i we własnej domenie. Mam sporo wejść z niego na mój aktualny. Cała treść jest przeniesiona a i tak ma lepszą pozycję :shock:

Zajrzyj sobie na bloga Krzysztofa Lisa też zaczynał od darmowego hostingu- to jest pierwsze źródło, z którego dowiadywałam się o blogach i zarabianiu na nich.
Masa użytecznej wiedzy.
P.S Sorki za błędy trochę się spieszyłem :)

Jak powiedziała gęś w Kung- Fu Panda: "z sorków nie zrobi się klusek"
Skoro wiesz, że są błędy, to je popraw, zajmie to nie wiele więcej czasu co pisanie zadnia typu "sorki..." a jest podstawą zarabiania w internecie. Jak będziesz sobie pozwalał na takie "sorki" to nic z tego nie będzie. Jak chcesz coś sprzedać to musisz być godny zaufania, a gość, który nie ma czasu na poprawienie błędów i jeszcze się do tego otwarcie przyznaje nie jest wiarygodny.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Moje odpowiedzi :D

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 26 Maj 2010, o 13:41

Witaj na forum,

ad.1. Jak wspomniał Lapti - najlepiej założyć na własnej domenie i serwerze bloga. Koszty są naprawdę niewielkie.

ad.2. Podobnie jak poprzednicy Ci radzę + na własnej domenie łatwiej jest pozycjonować.

ad.3. Od razu możesz działać w PP, nawet nie musisz mieć strony. Tylko musisz zwrócić uwagę czy są one możliwe dla osób niepełnoletnich. Najczęściej potrzebny jest takżę numer NIP. Oczywiście nie łudź się, że na początku będziesz zarabiać. Może być tak, że długo ani grosza nie zobaczysz. Początki są trudne. Musisz przekonać do siebie ludzi i dać im wartościową treść.

ad.4. Każdy się uczy przez całe życie - książki, szkolenia, blogi, fora, porady, kursy... życie jest nieustanną nauką.

ad.5. Da się zarobić, ale nie jest to łatwe (patrz. pkt 3). Tu na forum to Archie zarabia niezłe sumki na programach partnerskich.

Ps. Na forum zwracamy się do siebie po imieniu/nicku, aby nie tworzyć dystansu między sobą :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Moje zdanie

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 26 Maj 2010, o 14:49

Cześć Dominik
1. Własna domena + serwer (Netmark ma tanio i stabilnie :)). System CMS: WordPress lub Joomla (ten drugi można rozwinąć w ogromny portal, a to już są możliwości)
2. Jak pozycjonowanie to tylko kurs Pawła Krzyworączki
4. Nie da się nauczyć e-biznesu :) E-biznes to ciągły rozwój, doświadczenie oraz ogromna chęć posiadania niezależności finansowej :) Mi pomogły książki i to forum.
5. Da się zarobić, a ile to tylko zależy od Ciebie :)

Chętnie ci pomogę jeśli nie będziesz pisał do mnie per Pan, od tego siwieję :grin:

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Wróć do Wizja e-biznesu