Witajcie.
Nie mogę uzyskać zadowalającej jakości wideo. Kręcę filmy kamerą full hd kodak zi 10. Ciągle próbuję nowych ustawień, eksperymentuję ze światłem, tłem itp, ale filmy i tak wyglądają jakby były kręcone pralką. Tu macie próbkę
http://www.youtube.com/watch?v=8ypZYSC3 ... e=youtu.be
Filmik nakręcony w ustawieniu Hd 1080p. 20 sekund nagrania zajmuje 15 mega, a jakość jest taka, że szkoda gadać ( przed wrzuceniem na YT było trochę lepiej) .
To jeden z lepszych jakościowo filmów jakie uzyskałem. Nie wiem o co chodzi :/ Komórki kręcą lepsze filmiki więc ciągle mam nadzieję, że to ja coś źle robię, a nie jest to wina sprzętu :/
Co ma wpływ na jakość nagrania? Może coś nie tak z codekami? Już mi pomysłów brakuje :/ Ewentualnie można jakoś to podkręcić w programie do obróbki wideo. Nie mam dużych wymagań, tylko chciałbym żeby nie było tej pikselozy cholernej!
Aha. Sprawdzałem na YT inne filmiki nakręcone tą kamerą i są całkiem niezłe
http://www.youtube.com/watch?v=_Ujh5Q_oTt4
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Od tygodnia mam kamerę Zi8 i mam do niej kilka spostrzeżeń:
1) Jakość obrazu, jak i jasność zależą nie tylko od tego jak naświetlone jest filmowane miejsce, ale i jak oświetlone jest miejsce gdzie znajduje się kamera. Robiąc filmik typu "u Cioci na imieninach" stojąc trochę w przejściu pomiędzy pokojami miałem du`zo gorszy obraz niż stojąc w pokoju, gdy filowany obszar był prawie ten sam.
2) Powiększenie ma znaczenie dla jasności.
3) Duży zoom, przy takim sobie świetle powoduje straszne szumy.
Wydaje mi się, że te problemy są spowodowane mały obiektywem - mało światła do niego wpada. Rozwiązaniem jest dobre oświetlenie. Czy używasz dodatkowych lamp (dwóch lub trzech)? Jak daleko jest kamera od Ciebie?
Nie wiem, co jeszcze możesz ustawić u siebie w kamerze, ale ja prawie nie mam co zmieniać
Może podaj, jakie parametry można u Ciebie modyfikować.
1) Jakość obrazu, jak i jasność zależą nie tylko od tego jak naświetlone jest filmowane miejsce, ale i jak oświetlone jest miejsce gdzie znajduje się kamera. Robiąc filmik typu "u Cioci na imieninach" stojąc trochę w przejściu pomiędzy pokojami miałem du`zo gorszy obraz niż stojąc w pokoju, gdy filowany obszar był prawie ten sam.
2) Powiększenie ma znaczenie dla jasności.
3) Duży zoom, przy takim sobie świetle powoduje straszne szumy.
Wydaje mi się, że te problemy są spowodowane mały obiektywem - mało światła do niego wpada. Rozwiązaniem jest dobre oświetlenie. Czy używasz dodatkowych lamp (dwóch lub trzech)? Jak daleko jest kamera od Ciebie?
Nie wiem, co jeszcze możesz ustawić u siebie w kamerze, ale ja prawie nie mam co zmieniać
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
Niestety jednak jakość jest kiepska. Jutro sprawdzę przy innym świetle. Jak coś znajdę, dam znać.
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
Męczyłem się jeszcze sporo i doszedłem do w miarę dobrej jakości ( tzn. jakość jest dalej słaba, ale lepsza od nagrań IM Piotra Majewskiego więc myślę, że można to wrzucić w eter
). Najlepiej wychodzi bez zoom i przy świetle dziennym. Muszę jeszcze spróbować tak jak pisałeś z kilkoma źródłami światła bo na razi używałem tylko jednego. Kupię 3 halogeny po 1000 vat i może wtedy będzie ładnie
Dzięki za odpowiedź.
- Wojt Mucha
- Wojt Mucha
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-