Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zrzuty wideo, samouczki i YouTube to doskonałe narzędzia e-marketingowe

Wiele osób używa YouTube, żeby np. pokazać Światu swoją twórczość. Przez duże "T" lub przez małe. Nieważne. Można także używać YouTube (czy You Tube, a może po prostu Ju Tjub, hehe) do reklamy swojego biznesu. Pomysłów może być wiele. Ale w zasadzie nie o tym chciałem napisać...

Po wrzuceniu filmu na YouTube można oczywiście umieścić go na swojej stronie WWW. Dlaczego jest to fajne rozwiązanie? Powodów jest wiele. M.in.:
- nie zabieranie miejsca na własnym serwerze - Google nam funduje miejsce ;-)
- nie zabieranie transferu z własnego hostingu - film jest ściągany bezpośrednio z serwera YouTube
- film jest kompatybilny z większością przeglądarek (na pewno z wszystkimi najpopularniejszymi, jak Firefox czy IE)

Chciałem w tym wątku napisać, jak spowodować, aby film był automatycznie odtwarzany po załadowaniu się strony i filmu w przeglądarce użytkownika. Domyślnie film jest odtwarzany dopiero po kliknięciu przycisku "play" (taki trójkącik) na środku filmu lub przycisku "play" na pasku nawigacyjnym odtwarzacza (czyli pod filmem). Takie rozwiązanie wymusza jednak od osoby odwiedzającej nasz serwis dodatkową akcję (kliknięcie), a nie zawsze byśmy tego chcieli.

Jeśli chcesz, aby film z YouTube był na Twojej stronie wyświetlany automatycznie (tzw. autoplay), zrobisz to bardzo prosto: w 2 miejscach, na końcu adresu url filmiku z YouTube umieść "&autoplay=1". I tyle. Przykład?
Proszę bardzo:
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WrSDfMx5R2k&autoplay=1"> </param> <embed src="http://www.youtube.com/v/WrSDfMx5R2k&autoplay=1"
Powodzenia!
Tylko przez kilka dni, tylko w Złotych Myślach, specjalna edycja...
Image
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Spadło mi to z nieba.
Dzisiaj szukałem tej informacji.
Bardzo dziękuję.
Krzysztof
atic

Wróć do Wideo-tutoriale

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość