co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
szkielet, schemat serwisu często decyduje o jego sukcesie - dopracuj go zatem

Cześć,
Ten poddział nierozerwalnie wiąże się z funkcjonalnością. Aczkolwiek - moim zdaniem - dobrze, że został wyodrębniony z usability, ponieważ mogą, i z pewnością będą sie tutaj tworzyć ciekawe dyskusje dotyczące wyłącznie układu serwisu www.
To, jak na mój gust, jedna z najwazniejszych rzeczy, jeżeli chodzi o witryne www.
Tak jak napisałem w tytule - serwis tworzymy pod odbiorcę. Szczególnie jeśli jest to strona sprzedażowa. Wiadomo, ze stronę domową / na uzytek własny, znajomych możemy sobie zrobić bardziej pod siebie, aczkolwiek też w miarę przejrzyście.
Tak pokrótce, co mnie uderza na minus w serwisach które przegladam:

1. Najważniejsze informacje często są najbardziej schowane, a powinny byc na max dwa kliknięcia.
2. Autor strony na siłę wymyśla hasła bardziej skomplikowane niz to jest potrzebne, np.
zamiast dać guzik z hasłem " Praca" robi coś w stylu "Możliwe zatrudnienie". Po co ?
3.Wiele informacji zupełnie zbędnych na stronie głównej - które należałoby wyrzucić na podstrony. W dzisiejszych czasach - wydaje mi się - strona główna powinna być hasłowa, tzn. to co mamy najwazniejszego do przekazania i koniec. Reszta na podstronach. Krótki, rzeczowy HOME musi wciągnąc klienta dalej w głąb serwisu, a nie odstraszyć.

To na razie tyle.
Piszcie po 3,4 główne aspekty, co Wam sie nie podoba w serwisach. Piszcie również co Wam się podoba
(chyba następny mój post będzie na temat co mi sie podoba).

Szanowni Panśtwo, ni mniej ni więcej, ale wydaje się, że nie ma juz żadnego pustego poddziału na tym forum!!!

pozdrawiam
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Generalnie serwis powinien wyglądać tak, żeby użytkownik swobodnie, bez trudu mógł z niego korzystać. Nie powinny go drażnić żadne części serwisu, bo to po prostu odstrasza.

Tak jak napisał Krzywy-Senior serwis powinien być skonstruowany w taki sposób, żeby do najważniejszych informacji dzieliła go jak najmniejsza liczba kliknięć. Osobiście uważam, że max 3 kliknięcia są optymalne.

Ważną sprawą jest fakt, aby dobrze umieścić menu witryny. Musi ono być rozsądnie umiejscowione, żeby łatwo się nawigowało. Widziałem już serwisy, których menu po prostu utrudniało nawigację, albo za każdym kliknięciem przesuwało się w dziwne miejsca.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Układ menu - Krzywy kiedyś był na spotkaniu z cyklu "Witajcie w realu_spotkania o nowych
mediach" gdzie gościem spotkania był Piotr Marzec - Account Strategist w Google, inc.

Pokazywał tam fajny slajd - jak użytkownik patrzy na strony - jednym słowem robi duże L, czyli patrzy od góry w dół i w połowie przechodzi na prawą stronę witryny. Kto był tam to widział :)

Mniej więcej tak powinny być ułożone najważniejsze linki - menu. Cała strona powinna być w miarę przejrzysta - kolorowych ruszających się rzeczy powinno być stosunkowo mało.

Jeśli subiektywnie popatrzę na stronę http://ebiznesy.pl/ to nie podoba mi się np wielkie logo - bo już muszę stronę przesunąć w dół, Krzywy zrobił to po swojemu (przecież może) i dał na pierwszą stronę wiadomości "O mnie - czyli o stronie". Też mnie to ogranicza trochę no ale.. (przy okazji brakuje mi opcji wyszukiwania).

Krzywy-senior - nie rozumiem "strona główna powinna być hasłowa, tzn. to co mamy najwazniejszego do przekazania i koniec" - tzn co ma być na pierwszej stronie np. jakiej firmy ceramicznej ?

Ja uważam że od razu powinny być wyeksponowane najlepsze, najlepiej sprzedające się płytki ceramiczne/ wzory itp. Dla mnie zabójstwem jest pisanie czegoś w stylu - "Nasza firma istnieje od XXXX, mamy najlepsze nagrody bla bla bla, nasze zaplecze jest ogromne itp. itd." - po co to ? przecież szukam tylko wzoru płytek ceramicznych ;)
Czy mamy podobne rozumowanie ? :>

Dobrej nocy!

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Co racja to racja. Schlebianie sobie na pierwszej stronie, gadanie o sobie itp. to jest porażka.

Myślę, że Krzywy-Senior miał na mysli, że pierwsza strona powinna w pigułce prezentować zawartość serwisu. Tzn. na pierwszej stronie powinny znaleźć sie informacje na temat tego, co odwiedzający może znaleźć w serwisie, czego może oczekiwać, co zawiera dana witryna. Po prostu, żeby miał ogólne pojęcie o czym ona jest.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Cześć,
Krzywy-senior - nie rozumiem "strona główna powinna być hasłowa, tzn. to co mamy najwazniejszego do przekazania i koniec" - tzn co ma być na pierwszej stronie np. jakiej firmy ceramicznej ?
No tak, może nie do końca zrozumiale napisałem. A może źle,że nie rozwinąłem myśli.
Plemnik troche lepiej wyczuł, o co w tym chodziło.
A więc bardziej szczegółowo:
Pojęcie "hasłowa" znaczy tyle, żeby wszelkie informacje, które prezentujemy nie były zanadto rozbudowane. Powiedzmy mamy guzik "Wzory płytek ceramicznych" i wystarczy. To jest przejrzyste i mówi wszystko osobie, która chce zamówić jaieś płytki. A już cała gama wzorów tych płytek niech sie kryje na podstronie. To przecież tylko jedno kliknięcie. Pewnie, że możesz juz na stronie głównej wyrsysować co masz konkretnego w ofercie. Ale po co ładować od razu szczegóły oferty na HOME?
Dążmy do jak największej prostoty HOME'a !!!
Takie jest oczywiście moje zdanie ! Nie jestem jeszcze super ekspertem od fumkcjonalności, ale cały czas sie uczę. Poza tym każdy może mieć inny pogląd. Jak napisał pewien mądry od usability:
"TO ZALEŻY"
Od wielu aspektów.
Co do pisania typu " Nasza firma istnieje ,...ble, ble" to oczywiście jestem tego samego zdania. Informacje o firmie powinny się znaleźć w serwisie, ale pod guzikiem "O nas". Jak ktoś ma ochotę, to sobie kliknie. Jak nie ma - to nie.

Pewnie jeszcze niejedna dyskusja sie między nami rozwinie, i z tego sie cieszę !

pozdrawiam
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Ok, w takim razie co można na takiej 1 stronie napisać takiego aby nie powtarzać tego w zakładce O NAS ?
Ja się spotkałem ze jakąś grafiką czy logiem.
Patrząc na sklepy internetowe - księgarnie, elektronika itp - to chyba we wszystkich jakich znam na pierwszej stronie jest wywalona albo TOP 10 albo NOWOŚCI - nigdzie nie ma opisu co tutaj się znajdzie ;)

Jeden Guzik - a może aż jeden guzik ?

Ja specjalistą nie jestem - tylko tak sobie wymyślam :) Czekam na krzywego-juniora :P

Można by się zastanowić jakie mogą być plusy i minusy takiego działania, no i czy do wszystkich typów działalności to pasuje.

Pytanie też jak długo udaje nam się przetrzymać użytkownika na naszej stronie - czy jest to 10 sekund czy 10 minut ?

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Marcin Godlewski napisał(a):Można by się zastanowić jakie mogą być plusy i minusy takiego działania, no i czy do wszystkich typów działalności to pasuje.

Pytanie też jak długo udaje nam się przetrzymać użytkownika na naszej stronie - czy jest to 10 sekund czy 10 minut ?

Myślę, że krótkie przedstawienie zawartości witryny na stronie głównej może być dobre dla serwisów informacyjnych, które mają na celu dostarczenie różnego typu informacji. Odwiedzający po przeczytaniu wie mniej więcej czy może znaleźć w serwisie to czego szuka lub nie. Taka strona ma zachęcić osobę, jeśli jest z naszego targetu.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Cześć chłopaki!

Ostatnio trochę nawalam z obecnością na forum (tzn. nie piszę co chwilę, hehe), bo nie mogę się z własnym czasem dogadać. Chyba muszę poczytać parę książek typu "jak zarządzać sobą w czasie" :lol:

Jeśli chodzi o usability, to każdy może mieć inne zdanie. To prawda. Są pewne rzeczy stałe, niezmiennie, niemal zawsze dobre, skuteczne, użyteczne i oczywiste. A są i rzeczy, które ZALEŻĄ. Zależą od wielu czynników. Niekiedy bardzo wielu. O czym mówię? Już rozwijam swe zakręcone myśli :mrgreen:

Rzeczy oczywiste to np. logo firmy / serwisu / portalu. Jest kilka wytycznych, jakimi należy się kierować. Są to m.in.:
    - logo powinno być u góry po lewej stronie
    - logo powinno być linkiem graficznym do strony głównej serwisu

Ale czy ZAWSZE tak musi być? Oczywiście nie!
Położenie logo na stronie wzięło się z 2 powodów:
    - projektanci zaczęli, we wczesnych latach WWW, logo właśnie tam umieszczać i tak już zostało - czyli mamy do czynienia z nawykiem, zwyczajem
    - w to miejsce - lewy górny róg strony WWW - spoglądamy najczęściej najpierw, zaglądając na dany serwis internetowy. Tak pokazują badania eye-trackingowe (śledzenie gałek ocznych) - nie ma co z tym dyskutować.

Zaglądanie właśnie w to miejsce z kolei wzięło się znowu stąd, że czytamy książki, gazety właśnie od górnej lewej krawędzi... choć nie wszyscy tak czytają (np. w krajach arabskich).

I teraz wracamy do pytania: czy lewy górny róg strony to stałe miejsce dla logo?
Moja odpowiedź: jeśli zależy nam, aby wyeksponować właśnie logo firmy - wtedy jak najbardziej.
Jeśli chcemy osiągnąć inny cel - wtedy już nie!

O jakim celu mówię? Hmm. Zajrzyjcie na jeden z Waszych ulubionych serwisów z ebookami! Tak, tak - tutaj: http://www.zlotemysli.pl/
I co widzicie? Prawie połowa logo zakryta jest czym innym: taką niby karteczką - przypominajką z jakąś promocją. Dlaczego tak zrobili? To proste: właśnie ta akcja, czyli klikniecie w promocję jakiegoś ebooka etc. - jest w tym momencie najważniejsza.

Pójdę jeszcze nieco dalej tym tropem. Moim zdaniem, w wielu przypadkach należy postępować podobnie, jak na http://www.zlotemysli.pl/. Przecież promowanie w najlepszym miejscu na stronie loga firmy, czyli tzw. branding (popularyzowanie marki), to w wielu przypadkach marnotrawstwo! Dlaczego? A na czym najbardziej Ci zależy? Na promowaniu loga jednej z 3000 księgarni internetowych (tak strzeliłem liczbę, ale pewnie jest coś koło tego) czy na SPRZEDAŻY???

Pamiętajmy o ważnej kwestii: należy zawsze bardzo starannie przemyśleć stronę główną serwisu. Zawsze. Jest to niebagatelna kwestia, wręcz najważniejsza.

Wrócę jeszcze na chwilę do Waszej dyskusji.

Strona główna - i znów: TO ZALEŻY :D - powinna spełniać jakieś konkretne zadanie. Czyli nie być "o wszystkim i o niczym", tylko mieć swoją Najbardziej Oczekiwaną Akcję (NOA). Najczęściej jest to sprzedaż. Ale nie zawsze.

Więc moim zdaniem, krzywy-senior - choć nieco być może niejasno - bardzo dobrze ujął temat strony głównej. Napisał:
strona główna powinna być hasłowa, tzn. to co mamy najwazniejszego do przekazania i koniec

Zgadzam się z tym.
Czyli krótko, zwięźle i na temat.
Czyli pokazanie korzyści dla potencjalnego klienta i ujęcie możliwie krótko i treściwie, co od nas dostanie. I tyle. Reszta na podstronach lub.... niżej na stronie głównej! Dlaczego? Ano wiadomo: pozycjonowanie :D Im lepsza treść na stronie głównej i odpowiednia jej ilość (w pewnym zakresie), tym lepiej. Więc pod wszystkimi najważniejszymi rzeczami, nie rozpraszając uwagi czytelnika (czyli na 100% poniżej tzw. linii przewijania! - czyli pod "pierwszym ekranem" jaki widzi internauta).

Na dziś tyle chciałem powiedzieć ;)

Niebawem uruchomię serwisik promujący usługi KRZYWY.PL:
www.1997zl.pl
Wtedy będzie zupełnie jasne, co miałem w tym poście na myśli.......

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

To jak tak od siebie nawiązując do poprzednich :-)

Po zatrudnieniu w firmie, w której obecnie pracuję, jednym z pierwszych zadań było zaktualizowanie bazy CRM uzupełniając kolejno firmy o meil adres strony www i co najgorsza branżę.

Co najgorsza bo:

Firm w bazie jest ponad 23 tysiące, no prawie 24 :-)

Podzieliłyśmy się z koleżanką na pół, najłatwiej alfabetycznie jedna poczatek druga koniec.

Do czego zmierzam:

O ile łatwo było znaleźć adres e-mail w zakładce kontakt, nie wspominają o adresie strony (chociarz i to w przypadku małych firm, kiedy to po długich przeszukiwaniach google okazywało się, że nie maja wogóle strony internetowej było trudne) to branża była bardzoi trudna do ustelnia.

Nam zależało na czasie, wejść skopiować wyjść.
A tymczasem niektóre strony, tak jak wsponmiano wcześniej, na stronie głównej opisywało historię założenia, itd... grafika na stronie nie zawierała nic przypominającego działalność firmy... poprostu masakra.

Owszem nie wszystkie, ale dużo tego było.

Podsumowując ;-)

Wskazanie na branżę, działalność firmy, powinna być w pierwszym zdaniu na stronie. Z grafiki powinno wynikać, czym firma się zajmuje, a nie po kilkunastu kliknięciach w dziale, który ciężko z czymkolwiek utożsamiać. :-)

I jeszcze jedna kwestia. Bajeranckie strony we flashu były jeszcze bardziej drażniące. Poczynając od długiego ładowania się strony po dane, który po prostu nie dało się kopiować (grafika) i trzeba było przepisywać nr telefonu albo e-mail... nic nie byłoby w tym męczącego gdyby nie ta masakryczna liczba firm do uporządkowania :-)

P.S. Uporządkowanie tej bazy trwało miesiąc. Dzień w dzień klikania, ale trochę się tego człowiek naoglądał.

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Wróć do Układ / Layout serwisu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość