co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
szkielet, schemat serwisu często decyduje o jego sukcesie - dopracuj go zatem

Jakie tło strony do okazji??

Postprzez ugregusa 1 Lut 2010, o 22:28

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

chce rozpętać dyskusje na temat jakie używać tło strony w stosunku do różnych okazji tj. Walentynki, Święta różnego typu i itp
wiadomo że używać elementy związane z danym świętem

na swoim sklepie dałem takie tło na Walentynki: http://reloj.pl/
Pani Krystyna zwróciła mi uwagę na to że mam zbyt ostre kolory i zbyt dużo elementów walentynkowych

teraz powstaje takie pytanie: jaką strategie stosować przy takich wyjątkowych okazjach z tłem

ja uważam że w takich okresach gorących trzeba troszkę agresywniej podkreślać sklep, żeby zapadł w pamięci

Jakie Wy macie zdanie na ten temat drodzy forumowicze.

Krytyka, wszelkie opinie dobre i złe są wskazane, to ma być konstruktywna dyskusja która pomoże sprecyzować tę sprawę

Umiejętności: zdolny i chętny, z doświadczeniem w łączeniu wody z ogniem i wykonywaniu niewykonalnego.

Obecnie pracuje na: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx

Kontakt:
GG: 4816374
Awatar użytkownika
ugregusa

Miejscowość: Jelenia Góra

Mi się wydaje, że można podkreślać sezonowe święta i różne okazje, ale to w jaki sposób zależy od samego serwisu. Myślę, że przykładowo serwisy o tematyce finansów, motoryzacji, czy komputerach powinny być bardziej dyskretnie podkreślane. Jakieś dyskretne akcenty, tło może zmienione, ale nie takie ostre - blade i nie rzucające się aż tak w oczy. Załóżmy przykładowo, że jest sklep internetowy z częściami do samochodów i zmieniamy wygląd podkreślając walentynki - pojawia się masa czerwonego koloru i różnych serduszek itp. Wszystko fajnie, ale to teraz według mnie nie wygląda na sklep motoryzacyjny, tylko jak jakaś strona dla "słodkich idiotek" - mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Sklep dla facetów nie może być kolorowy-bananowy.

Co innego serwisy przykładowo społecznościowe, rozrywkowe - tu można się pokusić na więcej szaleństwa.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Jakie tło strony do okazji??

Postprzez ugregusa 2 Lut 2010, o 19:20

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Tak, Wszystko zależy od zawartości sklepu/strony zgadzam sie w 100%

ale bardziej mi chodzi o sklepu które oferują pewne produkty dla kobiet i mężczyzn i takie produkty nadają sie na prezenty walentynkowe, mój sklep jednak jest dla obu płci i nie jest skierowany albo do jednej lub drugiej strony tylko do obu

Tyle osób na forum, a w tak ogólnym temacie gdzie liczy się subiektywna ocena nikt sie nie wypowiada,
jeśli się komuś takie tło mojego sklepu niech sie wypowie, przecież krytyka jest najlepsza motywacją

drodzy użytkownicy więcej odwagi i proszę sie nie bać, czasami nawet kilka słów pozwoli coś konstruktywnego wymyślić

Umiejętności: zdolny i chętny, z doświadczeniem w łączeniu wody z ogniem i wykonywaniu niewykonalnego.

Obecnie pracuje na: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx

Kontakt:
GG: 4816374
Awatar użytkownika
ugregusa

Miejscowość: Jelenia Góra

Według mnie o wiele przyjemniej by było, gdyby w tle nie było oznak walniętych tynek :P Jest tego za dużo, za bardzo odwracają uwagę od zegarków, tym bardziej przy pierwszym wejściu na stronkę.

Rozwiązanie?
O wiele lepszym wyjściem byłoby umieszczenie grafiki w nagłówku, obok loga. Oczywiście w czerwonym kolorze, który według mnie i tak na pewno by się wyróżniał. Why? Bo kolor czerwony powoduje duży kontrast z resztą kolorystki sklepu, ale jednocześnie jej nie przygniata.

Druga sprawa.
Tą grafikę http://reloj.pl/templates/reloj2/images ... ki-tlo.jpg umieściłbym nad graficznymi odnośnikami do damskich i męskich zegarków, a nie pod, tak jak jest teraz.

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Najlepsze są moim zdaniem rozwiązania bardziej stonowane. Np. Jak na okres walentynek zmienione jest tylko logo. Zauważyłem, że do tego rozwiązania się ogranicza sporo dużych serwisów.

Twoja darmowa bramka sms - wysyłaj sms-y za free.
Naprawdę łatwy zarobek w zasięgu Twojej ręki.
Awatar użytkownika
MichaelloClass

Miejscowość: Łódź

Zgadzam się z przedmówcą. Dobrze by chyba było jakbyś zrobił jakieś elementy walentynkowe przy logu. A to tło jest według mnie zbyt ostre. Jednak odwraca uwagę. No i może spróbować, żeby to tło się nie przewijało? Wówczas nie miałbyś białego dołu przy dłuższych podstronach.

Można też spróbować dodać dyskretne elementy walentynkowe w stałych częściach sklepu (nie wiem w menu, koło obrazków zegarków - trzeba by pomyśleć).

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wróć do Układ / Layout serwisu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości