Czemu strony www mają orientację pionową, a monitory są coraz bardziej poziome?..
(Nie wiem czy to w dobrym wątku poruszam...)
Coraz częściej standardem jest monitor panoramiczny (nowe już praktycznie zawsze).
A standardowo mamy paski pozime:
1. u dołu: pasek zadań Windows (można dać na bok), pasek stanu przeglądarki
2. u góry: pasek tytułu okna przeglądarki, pasek menu przeglądarki, pasek adresu przeglądarki, pasek skrótów przeglądarki.
Tak naprawdę mało zostaje na samą treść widoczną, trzeba skrolem przewijać. Na stronach www zostają paski pionowe po bokach. Ja tak naprawdę chciałbym jak najwięcej treści bez przewijania.
Co myślicie?
pozdr.
BM
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Zgadzam się z Tobą, Bartku.
Panoramiczne monitory mają wiele zalet. Są to m.in.:
A wady panoramicznych paneli LCD? Hmm, no właśnie. O podstawowej wadzie wspomniałeś. Internet.
Strony WWW czytamy z góry na dół, mówiąc w uproszczeniu - nie w bok. Znaczy się czytamy od lewej do prawej, ale tekst jest dość wąski i długi (w dół). Wymaga to oczywiście upierdliwego przewijania ekranu.
Jak sobie z tym radzić? Możliwości jest co najmniej kilka. Np.:
Panoramiczne monitory mają wiele zalet. Są to m.in.:
- 1. Możliwość komfortowego oglądania filmów wideo na komputerze.
Wiele osób ma nawet tuner TV i wcale nie używają tradycyjnego telewizora.
Ostatnio staje się popularny format 16:9 (tzw. kinowy). Na dzień dzisiejszy zdecydowana większość monitorów tzw. panoramicznych działa w formacie 16:10. Skąd pomysł na jeszcze większe spłaszczenie obrazu, czyli przejście z proporcji 16:10 na 16:9? Odpowiedź jest krótka: standard Hi Definition (czyli HD). "Zwykła" panorama wyświetli obraz np. o rozdzielczości 1920 na 1200 pixeli. A tzw. FullHD to 1920 na 1080. Więc obraz musiałby zostać zniekształcony. Dlatego producenci przechodzę powoli na format 16:9.
- 2. Bardziej naturalny obraz dla człowieka.
Tak, tak. To jeden z głównych powodów popularności formatu panoramicznego. Wolimy oglądać szeroki obraz. I tyle. Nie ma co się rozwodzić nad tym. Badania to potwierdzają. Nasz mózg lepiej to odbiera. Bardziej naturalnie. Zatem panorama jest lepsza dla nas samych.
- 3. Wygoda pracy.
Dla mnie najważniejsza sprawa.
Dzięki panoramicznemu ekranowi, mogę np. w Adobe Photoshopie pootwierać masę narządzi i otworzyć obraz do edycji. Przyspiesza to znacznie pracę, ogranicza klikanie, przekładanie paneli narzędziowych itd.
A np. w edytorze tekstu, jeśli mamy wystarczająco dużą panoramę, możemy mieć 2 strony formatu A4 obok siebie. Super! Wygoda i szybkość pracy oczywiście wzrasta.
A wady panoramicznych paneli LCD? Hmm, no właśnie. O podstawowej wadzie wspomniałeś. Internet.
Strony WWW czytamy z góry na dół, mówiąc w uproszczeniu - nie w bok. Znaczy się czytamy od lewej do prawej, ale tekst jest dość wąski i długi (w dół). Wymaga to oczywiście upierdliwego przewijania ekranu.
Jak sobie z tym radzić? Możliwości jest co najmniej kilka. Np.:
- 1. Kupić ekran z tzw. pivotem. Czyli obracamy sobie ekran o 90 stopni i teraz dopiero mamy super matrycę do przeglądania stron WWW!
- 2. Ustawić wszelkie możliwe elementy pionowo (po bokach), aby strona WWW zajmowała możliwie najwięcej miejsca w pionie
- 3. Przeglądać stronę WWW na połowie ekranu; drugą część wykorzystać na inną stronę WWW lub inną aplikację. Albo np. na ULUBIONE itp.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Ciekawy temat. Nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, ale skojarzyłem ten fakt właśnie z filmami
Bo dużo filmów ma te czarne pasy u góry 
Z drugiej strony faktycznie słabo się czyta stronki na takim ekranie, ale jak wspomniał Krzywy można wiele więcej zmieścić aplikacji (czy to na pulpicie obok siebie, albo chociażby na pasku na dole).
Niemniej jednak i tak wolę oglądać filmy na tv, więc do tego taka matryca mi nie jest potrzebna
Z drugiej strony faktycznie słabo się czyta stronki na takim ekranie, ale jak wspomniał Krzywy można wiele więcej zmieścić aplikacji (czy to na pulpicie obok siebie, albo chociażby na pasku na dole).
Niemniej jednak i tak wolę oglądać filmy na tv, więc do tego taka matryca mi nie jest potrzebna
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
no a może to jest furtka do tworzenia stron www. w zupełnie nowym układzie?
Nie wiem do końca jakim bo tekst nie może mieć zbyt szrerokich wierszy, bo czyta się wolniej, ale może inaczej trzebaby to wszystko rozplanować?
Nie wiem do końca jakim bo tekst nie może mieć zbyt szrerokich wierszy, bo czyta się wolniej, ale może inaczej trzebaby to wszystko rozplanować?
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Elżbieta Kalinowska napisał(a):no a może to jest furtka do tworzenia stron www. w zupełnie nowym układzie?
no właśnie mi o to chodziło, tytuł "czemu?" miał być prowokujący do dyskusji.
wcześniej czy później większość monitorów będą stanowić panoramiczne, bo są bardziej naturalne dla ludzkich oczu i to jest wg mnie podstawowy powód. Filmowcy już na to wpadli
A wtedy będą wygrywały strony www to wykorzystujące. Przeglądarka przecież wie, jaka jest rozdzielczość monitora na którym jest wyświetlana....
Bo ja bym wolał, jako użytkownik internetu, nie znać możliwości radzenia sobie z tym, tylko by webdesignerzy wzięli to pod uwagę i robili swoje strony by pasowały do takich rozdzielczości.
Kwestia czytelności? Myślę że to nie jest problem, zawsze możemy zastosować chociażby kolumny, dobrze znane z magazynów papierowych.
pozdrawiam
BartMM
-

Bartosz Michalski - Posty: 34
Bartosz Michalski napisał(a):Kwestia czytelności? Myślę że to nie jest problem, zawsze możemy zastosować chociażby kolumny, dobrze znane z magazynów papierowych.
Też mi się to skojarzyło z kolumnami. Jednak nawet jeśli miały być jakieś zmiany w układzie stron WWW, to nie nastąpią one za szybko. Znaczna większość internautów nadal stosuje standardowe rozdzielczości, na co wskazują statystyki.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Są monitory z tzw. opcją Pivot - czyli obróceniem monitora pionowo. Czyli właśnie idealne dla ludzi którzy dużo czytają lub piszą na komputerze.
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
tak, tak, tylko ja lubię mojego laptopa, mogę obrócić go pionowo, wyświetla prawidłowo obraz, tylko wtedy mi się troszkę nie wygodnie pisze 
-

Bartosz Michalski - Posty: 34
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Układ / Layout serwisu
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość