co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
szkielet, schemat serwisu często decyduje o jego sukcesie - dopracuj go zatem

Czemu? ;-)

Postprzez Bartosz Michalski 13 Mar 2009, o 21:12

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czemu strony www mają orientację pionową, a monitory są coraz bardziej poziome?..
(Nie wiem czy to w dobrym wątku poruszam...)

Coraz częściej standardem jest monitor panoramiczny (nowe już praktycznie zawsze).
A standardowo mamy paski pozime:
1. u dołu: pasek zadań Windows (można dać na bok), pasek stanu przeglądarki
2. u góry: pasek tytułu okna przeglądarki, pasek menu przeglądarki, pasek adresu przeglądarki, pasek skrótów przeglądarki.

Tak naprawdę mało zostaje na samą treść widoczną, trzeba skrolem przewijać. Na stronach www zostają paski pionowe po bokach. Ja tak naprawdę chciałbym jak najwięcej treści bez przewijania.

Co myślicie?

pozdr.
BM

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

Miejscowość: Kraków

Zgadzam się z Tobą, Bartku.

Panoramiczne monitory mają wiele zalet
. Są to m.in.:

1. Możliwość komfortowego oglądania filmów wideo na komputerze.
    Wiele osób ma nawet tuner TV i wcale nie używają tradycyjnego telewizora.
    Ostatnio staje się popularny format 16:9 (tzw. kinowy). Na dzień dzisiejszy zdecydowana większość monitorów tzw. panoramicznych działa w formacie 16:10. Skąd pomysł na jeszcze większe spłaszczenie obrazu, czyli przejście z proporcji 16:10 na 16:9? Odpowiedź jest krótka: standard Hi Definition (czyli HD). "Zwykła" panorama wyświetli obraz np. o rozdzielczości 1920 na 1200 pixeli. A tzw. FullHD to 1920 na 1080. Więc obraz musiałby zostać zniekształcony. Dlatego producenci przechodzę powoli na format 16:9.
    2. Bardziej naturalny obraz dla człowieka.
    Tak, tak. To jeden z głównych powodów popularności formatu panoramicznego. Wolimy oglądać szeroki obraz. I tyle. Nie ma co się rozwodzić nad tym. Badania to potwierdzają. Nasz mózg lepiej to odbiera. Bardziej naturalnie. Zatem panorama jest lepsza dla nas samych.
    3. Wygoda pracy.
    Dla mnie najważniejsza sprawa.
    Dzięki panoramicznemu ekranowi, mogę np. w Adobe Photoshopie pootwierać masę narządzi i otworzyć obraz do edycji. Przyspiesza to znacznie pracę, ogranicza klikanie, przekładanie paneli narzędziowych itd.
    A np. w edytorze tekstu, jeśli mamy wystarczająco dużą panoramę, możemy mieć 2 strony formatu A4 obok siebie. Super! Wygoda i szybkość pracy oczywiście wzrasta.

A wady panoramicznych paneli LCD? Hmm, no właśnie. O podstawowej wadzie wspomniałeś. Internet.
Strony WWW czytamy z góry na dół, mówiąc w uproszczeniu - nie w bok. Znaczy się czytamy od lewej do prawej, ale tekst jest dość wąski i długi (w dół). Wymaga to oczywiście upierdliwego przewijania ekranu.
Jak sobie z tym radzić? Możliwości jest co najmniej kilka. Np.:

1. Kupić ekran z tzw. pivotem. Czyli obracamy sobie ekran o 90 stopni i teraz dopiero mamy super matrycę do przeglądania stron WWW! :o
    2. Ustawić wszelkie możliwe elementy pionowo (po bokach), aby strona WWW zajmowała możliwie najwięcej miejsca w pionie
    3. Przeglądać stronę WWW na połowie ekranu; drugą część wykorzystać na inną stronę WWW lub inną aplikację. Albo np. na ULUBIONE itp.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Re: Czemu? ;-)

Postprzez Paweł Landzberg 14 Mar 2009, o 16:53

Ciekawy temat. Nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, ale skojarzyłem ten fakt właśnie z filmami ;) Bo dużo filmów ma te czarne pasy u góry ;)

Z drugiej strony faktycznie słabo się czyta stronki na takim ekranie, ale jak wspomniał Krzywy można wiele więcej zmieścić aplikacji (czy to na pulpicie obok siebie, albo chociażby na pasku na dole).

Niemniej jednak i tak wolę oglądać filmy na tv, więc do tego taka matryca mi nie jest potrzebna :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Elżbieta Kalinowska 16 Mar 2009, o 09:41

no a może to jest furtka do tworzenia stron www. w zupełnie nowym układzie?
Nie wiem do końca jakim bo tekst nie może mieć zbyt szrerokich wierszy, bo czyta się wolniej, ale może inaczej trzebaby to wszystko rozplanować?

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bartosz Michalski 17 Mar 2009, o 19:37

Elżbieta Kalinowska napisał(a):no a może to jest furtka do tworzenia stron www. w zupełnie nowym układzie?
Nie wiem do końca jakim bo tekst nie może mieć zbyt szrerokich wierszy, bo czyta się wolniej, ale może inaczej trzebaby to wszystko rozplanować?

no właśnie mi o to chodziło, tytuł "czemu?" miał być prowokujący do dyskusji. ;)
wcześniej czy później większość monitorów będą stanowić panoramiczne, bo są bardziej naturalne dla ludzkich oczu i to jest wg mnie podstawowy powód. Filmowcy już na to wpadli ;)

A wtedy będą wygrywały strony www to wykorzystujące. Przeglądarka przecież wie, jaka jest rozdzielczość monitora na którym jest wyświetlana....

Bo ja bym wolał, jako użytkownik internetu, nie znać możliwości radzenia sobie z tym, tylko by webdesignerzy wzięli to pod uwagę i robili swoje strony by pasowały do takich rozdzielczości.

Kwestia czytelności? Myślę że to nie jest problem, zawsze możemy zastosować chociażby kolumny, dobrze znane z magazynów papierowych.

pozdrawiam
BartMM

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

Postprzez Paweł Landzberg 18 Mar 2009, o 00:17

Bartosz Michalski napisał(a):Kwestia czytelności? Myślę że to nie jest problem, zawsze możemy zastosować chociażby kolumny, dobrze znane z magazynów papierowych.

Też mi się to skojarzyło z kolumnami. Jednak nawet jeśli miały być jakieś zmiany w układzie stron WWW, to nie nastąpią one za szybko. Znaczna większość internautów nadal stosuje standardowe rozdzielczości, na co wskazują statystyki.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Marcin Godlewski 20 Mar 2009, o 01:36

Są monitory z tzw. opcją Pivot - czyli obróceniem monitora pionowo. Czyli właśnie idealne dla ludzi którzy dużo czytają lub piszą na komputerze.

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez Bartosz Michalski 20 Mar 2009, o 04:50

tak, tak, tylko ja lubię mojego laptopa, mogę obrócić go pionowo, wyświetla prawidłowo obraz, tylko wtedy mi się troszkę nie wygodnie pisze :lol:

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

Postprzez Marcin Godlewski 20 Mar 2009, o 10:37

:) No tak to masz teraz problem ;p ewentualnie możesz podłączyć laptopa do monitora albo...projektora :D

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Wróć do Układ / Layout serwisu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość