Ostatnio przyszło mi napisać pewien system, który miałby właśnie na takim połączeniu działać ze względów bezpieczeństwa. Właściwie nigdy nie zakładałem takiej strony (generalnie strona jak strona - rzecz tkwi w "założeniu szyfrowania"), wiedziałem iż potrzebny jest odpowiedni certyfikat SSL. Nie wiedziałem natomiast jak wygląda po jego wygenerowaniu jego instalacja. No cóż zacząłem więc grzebać po sieci i przede wszystkim znalazłem sporo firm, usługodawców którzy oferują takie certyfikaty. Są to różne koszty zależnie od rodzaju, ale średnio taki certyfikat to jakieś 300 - 500 zł rocznie. Poza firmami itp. nic konkretnego nie znalazłem - poza tą stroną. Rzeczywiście opisano w niej wszystko całkiem przyjaźnie. Chociaż przypuszczam, że gdyby napisać do jednego z polskich dostawców to dali by jakieś wskazówki, informacje jak taki certyfikat po utworzeniu zainstalować "u siebie".
Poczytałem sobie to wszystko, opanowałem i.... stwierdziłem, że przecież po co ja się tak męczę ??? Wpadła mi myśl, że przecież może dostawca hostingu, gdzie ma znajdować się pisany system dla klienta oferuje takie usługi. Wszedłem na stronę i... nic na ten temat nie znalazłem. Ale, że próbować warto napisałem do nich maila z informacją, że dla takiego a takiego konta, dla takiej a takiej domeny chcielibyśmy założyć szyfrowaną stronę, czy zajmują się zakładaniem certyfikatów i instalacją na swoich kontach itp. No i oczywiście nie było żadnego problemu. Trwało to może 2-3 dni zanim wszystko założyli, zainstalowali pod określone konto i wszystko śmiga. Rzecz jasna wzięli za to pewne pieniążki i może gdyby wszystko robić samemu byłoby coś taniej. Nie wykluczone, aczkolwiek trzeba pamiętać, że jeśli sami wygenerujemy sobie certyfikaty to zgodnie z opisem na wspomnianej stronie :
Komplet otrzymanych danych prześlij do swojego administratora serwera z prośbą o instalację certyfikatów, dołączając wygenerowany w kroku 6 klucz prywatny swojego serwera wraz z hasłem. To wszystko!
więc również nie wiadomo czy taki administrator za to by sobie nie policzył.
Mam nadzieję, że temat się komuś przyda. Jak widzicie sprawa jest bardzo prosta