witam
jestem początkującym webmasterem i cały czas się kształcę pod tym względem. Uczę się (x)htmla oraz mam podstawy pozycjonowania. Nie wiem jak u innych wyglądał proces nauki i ogarnięcia pojęć itp. Nie mam jakiegoś planu i nie wiem co dalej zacząć się uczyć, aby się we wszystkim nie pogubić. Dodam jeszcze ze jestem młody i mam dużo czasu do nauki. Wpadłem na to, aby zostać webmasterem z myślą o małym interesie w przyszłości. Jak to u was było ile potrzebowaliście czasu i ile dziennie go poświęcaliście.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Ja przygodę z budową stron zacząłem ok 7 lat temu. Nadal się uczę i nie widzę końca nauki 
Czego się uczyłem po kolei (moim zdaniem wygodna kolejność):
html -> css -> php -> SQL -> javascript -> ajax -> XML (uczę się obecnie)
Między czasie opanowałem Photoshopa i liznąłem trochę Flasha (nie lubię go ale się przydaje).
Czego się uczyłem po kolei (moim zdaniem wygodna kolejność):
html -> css -> php -> SQL -> javascript -> ajax -> XML (uczę się obecnie)
Między czasie opanowałem Photoshopa i liznąłem trochę Flasha (nie lubię go ale się przydaje).
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Rada na początek: nie spiesz się i nie staraj się uczyć wszystkiego od razu. Ucz się po kolei.
Daniel podał fajną kolejność
Ja się zatrzymałem na etapie css w jego ścieżce
Potem zacząłem się uczyć się JS, ale stwierdziłem, że to ponad moje siły i nerwy. Także cała reszta jest u mnie na poziomie mega podstawowym. Czasem coś tam zmodyfikuje w php, ale naprawdę nie za dużo. To jest ponad moje siły. Wolę większe rzeczy zlecić komuś a sam zająć się rzeczami, które są dla mnie istotniejsze.
XHTMLa i CSS uczyłem się z pół roku solidnie dosyć poświęcając 70-80% czasu wolnego. Nie znaczy to jednak, że nadal się go nie uczę. No i w miarę potrzeb coś się zawsze podszkolę w php i sql, gdy wymaga tego sytuacja.
Daniel podał fajną kolejność
XHTMLa i CSS uczyłem się z pół roku solidnie dosyć poświęcając 70-80% czasu wolnego. Nie znaczy to jednak, że nadal się go nie uczę. No i w miarę potrzeb coś się zawsze podszkolę w php i sql, gdy wymaga tego sytuacja.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Podobnie jak koledzy na sam przód trzeba zacząć od HTMLa i CSSa - ucz się składni, kodu, nie zatrzymuj się tylko na CSS - opanuj CSS 2. Do robienia stron nie trzeba Ci nic więcej jak np. Notepad2 - fajny edytor (nie wchodzimy w zagadnienie projektowania grafiki), edytory WYSIWYG są raczej beee... przynajmniej dla mnie, ja wolę od początku do końca panować nad kodem.
Co dalej ? Na pewno PHP - opanuj podstawy, opanuj programowanie obiektowe i szybko skieruj się w kierunku jakiś Frameworków typu Symfony, CakePHP, Kohana czy Zend - teraz już bardzo bardzo dużo się z nich korzysta. Ewentualnie Smarty, chociaż ja ich nie lubię
JavaScript - świetny język i naprawdę przydatny - zawsze możesz poznać tylko podstawy, a dalej uczyć się np. jQuery, które jest proste jak drut i bardzo ułatwia korzystanie z JS.
Co do projektowania graficznego, no to jest kwestia nauki - przerobienia różnego rodzaju kursów, chociaż ja polecam Ci robić tutoriale - to naprawdę świetny sposób. Do tego możesz sobie brać gotowe strony i próbować tworzyć sam dla siebie coś podobnego, aby nabrać wprawy.
Co do Flasha - sam flash jest bardzo prosty, schodki pojawiają się kiedy chcesz się uczyć w nim programować mając do wyboru Action Script 2.0 lub 3.0. Pierwsza z tych wersji jest dosyć prosta, bardzo podobna do JavaScript'u natomiast 3.0 jest już bardzo zorientowana obiektowo, co jeśli wcześniej robiło się w 2.0 może być bardzoooo irytujące. Nie mniej AS 3.0 jest bardzo wydajny, szybki i dzięki niemu Flash faktycznie stał się dużym środowiskiem programistycznym.
Co dalej ? Na pewno PHP - opanuj podstawy, opanuj programowanie obiektowe i szybko skieruj się w kierunku jakiś Frameworków typu Symfony, CakePHP, Kohana czy Zend - teraz już bardzo bardzo dużo się z nich korzysta. Ewentualnie Smarty, chociaż ja ich nie lubię
JavaScript - świetny język i naprawdę przydatny - zawsze możesz poznać tylko podstawy, a dalej uczyć się np. jQuery, które jest proste jak drut i bardzo ułatwia korzystanie z JS.
Co do projektowania graficznego, no to jest kwestia nauki - przerobienia różnego rodzaju kursów, chociaż ja polecam Ci robić tutoriale - to naprawdę świetny sposób. Do tego możesz sobie brać gotowe strony i próbować tworzyć sam dla siebie coś podobnego, aby nabrać wprawy.
Co do Flasha - sam flash jest bardzo prosty, schodki pojawiają się kiedy chcesz się uczyć w nim programować mając do wyboru Action Script 2.0 lub 3.0. Pierwsza z tych wersji jest dosyć prosta, bardzo podobna do JavaScript'u natomiast 3.0 jest już bardzo zorientowana obiektowo, co jeśli wcześniej robiło się w 2.0 może być bardzoooo irytujące. Nie mniej AS 3.0 jest bardzo wydajny, szybki i dzięki niemu Flash faktycznie stał się dużym środowiskiem programistycznym.
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

bartekmedon - Posty: 718
Warto przy tym uczeniu się XHTML czy CSS robić swoje proste szablony lub próbować modyfikować ściągnięte z netu. Nauczysz się tego tym sposobem 100 razy szybciej. 
Powodzenia!
Powodzenia!
- gooral
- Miejscowość: Grudziądz
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość