co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)

Hej,

Proszę o poradę. Chcę w lipcu uruchomić stronkę biura tłumaczeń, nie wiem nic o programowaniu :hmm2: i chcę uruchomić tę stronkę w najprostszy możliwy (ale nie prostszy ;)) sposób...

W zasadzie chcę, aby moja strona miała podobne funkcjonalności jak na przykład strona www.fatix.pl, czyli prosta strona, ale UWAGA, chciałabym, aby był to "serwis" :) kilkujęzyczny, tak, żeby można było tę samą zawartość oglądać w kilku językach.

No i tak... W www.otostrona.pl można wykupić płatną wersję "otostrony, jesto to hosting+szablon+kreator+CMS i być może byłoby to tanie i dobre rozwiązanie, i wystarczające dla moich potrzeb -> oczywiściw w wersji płatnej, aby ktoś oświecony mógł zmodyfikować szablon zgodnie z moją wizją; jest to zdaje się możliwe, bo takie info otrzymałam z tego serwisu:

> Czy możliwy jest tam dostęp do kodu i modyfikowanie szablonu?

W wersji darmowej mozna modyfikowac szablon przez przegladarke, w wersji platnej - jest dostep do plikow i FTP, wiec modyfikacja jest atwiejsza. Pliki systemu kreatora sa niedostepne, natomiast pliki z dnymi do strony, szablonem - mozna zmieniac bez problemu.

> Czy możliwe jest zainstalowanie płatności online (np. dotpay) na
> stronie w darmowej wersji korzystania z serwisu? Jeśli nie, to czy
> jest to możliwe na stronie w płatnej wersji?

Mozna wkleic dowolny kod, w tym kod platnosci DotPay - w edycji strony, klika Pani w ikonke PLAY, pojawi sie modul PASTE CODE, tam mozna wkleic kod formularza platnosci.

> Czy mogę zmieniać kolory i elementy grafiki w płatnej wersji?

Tak, majac dostep do FTP moze Pani modyfikowac pliki graficzne szablonu, a takze plik styli CSS.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu????

I

Awatar użytkownika
mariadelsol

strona internetowa tanim kosztem

Postprzez Mateusz A. 29 Cze 2010, o 13:04

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Zdecydowanie odradzam opieranie serwisu na tego typu rozwiązaniach.
Wybierając ich usługi płacimy nie za dobrze wykonaną jedną usługę, ale za:

- hosting jaki zapewniają
- wszystkie szablony graficzne jakie się tam się znajdują i z których pewnie nie skorzystamy
- skrypt który jest jedynie uzupełnieniem wyżej wymienionych usług
- niewiedzę klienta który jest w stanie zapłacić więcej, kupując mniej.

Tak więc dużo lepszym rozwiązaniem byłoby:

- zlecenie lub opłacenie systemu zarządzania treścią (np. Quick CMS - nie wymaga bazy danych)
- zlecenie wykonania grafiki (płatne jednorazowo)
- opłata hostingu oraz domeny

Biorąc pod uwagę to że w przypadku drugiego rozwiązania mamy pełną kontrolę nad tym co się dzieje z naszą stroną, a wszystkie elementy możemy samodzielnie dobrać, nie opierając się na ograniczeniach jakie nakłada na nas multi-usługodawca.

Podsumowanie:
Jeżeli zależy wam głównie na tym aby strona wogóle istaniała bo tak wypada to otoStrona.pl jak najbardziej się nada.

Mateusz A.

Miejscowość: Wrocław

Joomla + JoomFish

Postprzez Tomasz Fabiszak 2 Lip 2010, o 00:13

Mario,

Ja jestem tego samego zdania co Mateusz. Taki kreator strony, choć bardzo tani, to jednak nie da Tobie możliwości zrobienia w prosty sposób strony w kilku wersjach językowych.

Ja zaproponowałbym Tobie CMS Joomla! z zainstalowaną wtyczką JoomFish. Tutaj możesz zobaczyć jak wygląda serwis zrealizowany w oparciu o takie rozwiązanie. Każda strona jest w wersji polskiej, angielskiej i niemieckiej. Przełączanie (po kliknięciu na flagę) między podstronami zawierającymi tę samą treść (automatycznie). Jeśli nie ma tłumaczenia, to można ustawić, czy odsyłacz ma być do głównej strony danej wersji językowej, czy ma się wyświetlać strona w języku podstawowym (polskim), z komunikatem w danym języku obcym, że ta strona nie została przetłumaczona.

Kiedy zmienia się treść strony w języku podstawowym, to na liście widać które tłumaczenia trzeba zaktualizować. Przy edycji tłumaczeń na nad oknem edycji widzisz całą teść tekstu źródłowego - co ułatwia tłumaczenie nowych stron.

otoStrona i inne tego typu serwisy nastawione są na proste usługi dla nie wymagających Klientów.
Taki fastfood - zamawiasz, płacisz, dostajesz, a dalej martw się sam. "Następny proszę!" Niektórym to wystarcza. Niektórym musi, bo nie mają większych funduszy.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

mogę polecić

Postprzez paradox 31 Sty 2012, o 22:25

Mateusz A. napisał(a):Zdecydowanie odradzam opieranie serwisu na tego typu rozwiązaniach.Wybierając ich usługi płacimy nie za dobrze wykonaną jedną usługę, ale za:- hosting jaki zapewniają- wszystkie szablony graficzne jakie się tam się znajdują i z których pewnie nie skorzystamy- skrypt który jest jedynie uzupełnieniem wyżej wymienionych usług- niewiedzę klienta który jest w stanie zapłacić więcej, kupując mniej.Tak więc dużo lepszym rozwiązaniem byłoby:- zlecenie lub opłacenie systemu zarządzania treścią (np. Quick CMS - nie wymaga bazy danych)- zlecenie wykonania grafiki (płatne jednorazowo)- opłata hostingu oraz domeny

Ja właśnie tak zrobiłem zleciłem wykonanie strony agencji,bo zależy mi na pełnej opcji dla mojej strony.
Jeśli,ktoś będzie w przysłości potrzebował dobrej firmy do stworzenia strony,mogę polecić tworzenie stron internetowych poznań // To nie jest rzetelne polecenie, tylko link pozycjonerski - Paweł //. Pełen zakres usług.

paradox

Wróć do Tworzenie stron