co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)

Przyszłość

Postprzez Kubus 25 Cze 2010, o 20:51

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

witam
od kilku dni prześladuje mnie jedna myśl. Uczę się XHTML/CSS i innych, a równie dobrze można zrobić to w CMS-ach. W necie jest dużo darmowych skryptów, szablonów za free lub za wykupienie. Myślę sobie ze za kilka/kilkanaście lat to w ogóle nie trzeba będzie jakiegoś kodu pisać, bo wszystko za ciebie zrobi program a ty tylko powstawiasz odpowiednie elementy w odpowiednie miejsce. Mój kumpel, którego kiedyś uważałem za informatyka<speca>od internetu dlatego bo robił strony www. Wtedy jeszcze nie byłem zagłębiony w temacie i nie wiedziałem wiele rzeczy. Robił strony, ludzie mu trochę płacili a ja się zaciekawiłem. Natrafiłem na wasze forum i pewnego dnia dowiedziałem się ze ten wielki spec to wielka ściema bo montuje ludziom darmowy skrypt i szablon i ma stronę..... Ludzie nawet nie wiedzą że rzucają pieniądze w błoto.... ale to i lepiej dla nas przynajmniej konkurencja nie zwiększa się tak bardzo i mając nadzieję ze nikt nie stworzy świetnego programu do robienia stron. A e biznesem trzeba zająć się jak najszybciej póki nie ma jeszcze takiego ścisku w internecie(choć i tak jest już tak duży).
Napisałem to co mi leży na wątrobie.. :slonko: :drunk:
Zapraszam do dyskusji.

E-biznes to moja pasja.
Bądź wytrwałym w tym co robisz.
www.gamer-cs.pl
Awatar użytkownika
Kubus

Warto się uczyć

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka 26 Cze 2010, o 08:28

Zawsze będzie "w modzie" pisanie kodu, bo wiesz, ktoś musi te cmsy napisać :D
Wiem z doświadczenia, że istnieją dwie grupy klientów:
1. Taka której zależy, żeby posiadać coś unikalnego, innego niż standardowe. Tacy ludzie zlecają napisanie swoich systemów od zera i wolą za to więcej zapłacić.
2. Ludzie którzy chcą osiągnąć swój cel tańszym kosztem. Wiadomo, tutaj mowa właśnie o gotowych cmsach oraz systemach sklepowych.

Warto się uczyć kodowania/programowania jeśli chce się tworzyć strony i aplikacje internetowe, właśnie dlatego, żeby nie być takim "specem" jak Twój kolega.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

darmowe skrypty

Postprzez Mateusz A. 26 Cze 2010, o 09:38

W internecie można znalezć mnóstwo firm oferujących tworzenie stron internetowych zarówno na autorskich CMSach jak i tych darmowych (zwykle jest to Joomla).
Jest to kożystne dla obu stron, dla tych pierwszych jest to bardziej wygodne i mniej czasochłonne a dla drugich pozwala ciąć koszty.

Mateusz A.

Miejscowość: Wrocław

Nauki nigdy za dużo

Postprzez Paweł Landzberg 26 Cze 2010, o 12:34

Lepiej jest się uczyć kodowania. Niby są CMSy i inne darmowe skrypty, ale czasem jak chcesz dostosować CMSa, czy skórkę do swoich potrzeb, to trzeba trochę w kodzie pogrzebać. Po za tym, żaden skrypt nie jest doskonały i nie ma wszystkich funkcjonalności jakie byś sobie zapragnął i jakie jeszcze pewnie w przyszłości powstaną.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

cms

Postprzez MałgorzataLeliwa 11 Lip 2010, o 19:02

Kubus napisał(a):Ludzie nawet nie wiedzą że rzucają pieniądze w błoto....

Zapłacenie komuś za postawienie strony nawet na gotowym CMSie i z gotowym szablonem nie jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto. W ten sposób kupuje się czas. To tak samo jakbyś powiedział, że kupowanie bułek jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Przecież można samemu je upiec z drożdży i mąki. Na tym opiera się gospodarka. ;-)

A moim zdaniem jeśli strona nie ma niestandardowych wymagań, warto stawiać ją na darmowych CMSach, bo:
1. Po co wyważać drzwi, które już są otwarte?
2. Gotowe CMSy są stale aktualizowane i ulepszane.

Czy warto się uczyć programować?
To zależy (moja ulubiona odpowiedź na większość pytań ;) ). Jeśli jesteś 15-latkiem i interesuje Cię IT, to warto. Generalnie to jest czas, kiedy warto się uczyć jak najwięcej. Jeśli masz 20-kilka lat i myślisz o przyszłości związanej z elektronicznym biznesem to warto samemu programować. Ale jeśli masz lat 40, prowadzisz biznes i potrzebna Ci strona firmowa, albo np. chcesz wykorzystać sklep internetowy jako dodatkowy kanał dystrybucji, to dzięki pozycji, którą wypracowałeś sobie, stać Cię na outsourcing/out-tasking działalności IT, lub zatrudnienie kompetentnych pracowników.

MałgorzataLeliwa

Przyszłość

Postprzez Kubus 11 Lip 2010, o 20:47

chodziło mi o to ze zamiast płacic komuś za postawienie strony na darmowym skrypcie mógł to równie dobrze zrobić sam nie wydawająć pieniędzy. Zagłebienie się troche w temacie uzmysłowiło by go ze to nie jest takie trudne i nie takie drogie.

Akurat mam 15 lat i myślę podobnie....Zamiast pić pod sklepem wole już robić coś ku przyszłości bo im szybciej zacznę tym lepiej. Trochę śmieją się ze mnie ze cały czas szukam sposobu na biznes/e-biznes, że mam trochę mózg sprany(bo w tym wieku wszyscy w piłkę grają, szwendają się, w gry grają) a ja się uczę i w ogóle.

E-biznes to moja pasja.
Bądź wytrwałym w tym co robisz.
www.gamer-cs.pl
Awatar użytkownika
Kubus

niby tak,ale...

Postprzez paradox 31 Sty 2012, o 22:33

Kubus napisał(a):chodziło mi o to ze zamiast płacic komuś za postawienie strony na darmowym skrypcie mógł to równie dobrze zrobić sam nie wydawająć pieniędzy. Zagłebienie się troche w temacie uzmysłowiło by go ze to nie jest takie trudne i nie takie drogie.

Niby i masz rację,ale czasem główną rolę w powstaniu strony odgrywa właśnie czas. ty masz 15 lat i już myślisz w ten sposób,to bardzo dobrze i drugi plus,bo zanim coś rozkręcisz masz czas na nauczenie się tworzenia stron. A sporo zakładających strony pod np e-sklep nie ma czasu na naukę np HTML. A Ci co mają firmy i chcą się rozreklamować poprzez www nie mają czasu,bo są na tyle zaganani,że wolą zapłacić i już.

paradox

Wróć do Tworzenie stron

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość