Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Mam pytanie. Może ktoś wie jak zrobić przyjazny adres tak aby nie miał rozszerzenia "html". Mam oczywiście na myśli prostą ministronę składającą się z kilku podstron napisaną w htmlu.
-

Sebastian Jarosz - Posty: 59
Robisz plik .htaccess np. w notatniku (kropka przed htaccess tez musi byc w nazwie pliku), wklepujesz tekst:
Ostatnia linijke powtarzasz tyle razy, ile trzeba (kazdy wpis od nowej linii zaczynasz). Zapisujesz (z opcji Typ pliku wybierz "dowolny" czy cos takiego, zeby Ci ".txt" do konca nazwy pliku nie dodalo), wrzucasz na serwer, testujesz, raportujesz czy sie udalo
Edit:
Glupi jestem, mozna prosciej:
Wtedy nie wklepujesz zadnych nazw plikow, po prostu Ci dzialaja strony bez .html na koncu.
- Kod: Zaznacz wszystko
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^przykladowa-strona$ przykladowa-strona.html [L]
Ostatnia linijke powtarzasz tyle razy, ile trzeba (kazdy wpis od nowej linii zaczynasz). Zapisujesz (z opcji Typ pliku wybierz "dowolny" czy cos takiego, zeby Ci ".txt" do konca nazwy pliku nie dodalo), wrzucasz na serwer, testujesz, raportujesz czy sie udalo
Edit:
Glupi jestem, mozna prosciej:
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.html -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.html
Wtedy nie wklepujesz zadnych nazw plikow, po prostu Ci dzialaja strony bez .html na koncu.
Darmowa analiza strony | Zmień przeglądarkę i przyspiesz internet natychmiast
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Wita, dzięki za próbę pomocy, ale niestety ten prostszy sposób nie działa. Będę musiał spróbować wpisać wszystkie podstrony w pliku, ale to rozwiązanie nie podoba mi się, ponieważ w przypadku dodania podstrony za każdym razem będzie trzeba edytować plik .htaccess...
-

Witam,
Pozwolę sobie zapytać dlaczego nie chcesz zmieć rozszerzenia .html w adresie? czemu to przeszkadza? Według mnie takie rozszerzenie jest raczej pozytywnie odbierane przez wyszukiwarki.
Pozwolę sobie zapytać dlaczego nie chcesz zmieć rozszerzenia .html w adresie? czemu to przeszkadza? Według mnie takie rozszerzenie jest raczej pozytywnie odbierane przez wyszukiwarki.
Problem z wyborem firmy do stworzenia strony internetowej? Koniecznie przeczytaj darmowy poradnik
-

Igas - Posty: 32
- Miejscowość: Trójmiasto
Tak, ale ja chcę aby adres był maksymalnie prosty z punktu widzenia użtykownika.
-

5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-