Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Total Commander źródłem ataku przez FTP?

Postprzez bartekmedon
napisane: 21 Gru 2009, o 22:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Tomasz Fabiszak napisał(a):Mało kto wie (poza sieciowcami i częścią administratorów), że protokół FTP przy każdym logowaniu przesyła do serwera hasło jawnym tekstem.

A ja wiedziałem, wygrałem coś :mrgreen: A tak serio to rzeczywiście trzeba uważać z tymi hasłami zapamiętanymi w programach zwłaszcza jeśli ktoś ma do kompa normalny dostęp. Jeśli nie ma to teoretycznie nie ma się czym martwić. Teoretycznie, bo pojawia się kwestia np. korzystania z kompa na uczelni, pracy, miejscu publicznym gdzie jest darmowe wi-fi. Możemy sobie swobodnie korzystać z takiej sieci, korzystać np. ftp, a tak naprawdę nie wiemy co się tam dzieje "w tle". Warto więc myśleć co gdzie się robi i z jakiego oprogramowania związanego z bezpieczeństwem się korzysta.

Awatar użytkownika
bartekmedon

bartekmedon napisał(a):A ja wiedziałem, wygrałem coś :mrgreen:

Bartku,
Niestety nie przewidziałem nagród w tym konkursie ;P Może pojutrze coś dostaniesz - znajdziesz pod choinką.
Ale.. wygrałeś już wcześniej - masz świadomość zagrożenia.. Poza tym będąc specjalistą musisz takie rzeczy wiedzieć. Dzięki, za Twój komentarz z przykładami korzystania z bezprzewodowego dostępu Internetu w miejscach publicznych. Jakiś rok temu siedziałem koło gości, którzy na przerwie z ciekawości zapuścili sniffera w uczelnianej sieci Wi-Fi. "Słuchali" może ze 3 minuty i między innymi kilka loginów i haseł do poczty im się trafiło.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Poprzednia

Wróć do Tworzenie stron