Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

No tak, może zdobędę dostęp do ftp i się tam pobawię. Bo próbowałam przestawiać przeglądarkę na kodowania, ale się pogubiłam :-)

Po kolei to było tak:

Jakieś pół roku temu Pan Stolarz poprosił kogoś po znajomości, żeby zrobił mu stronę i to był właśnie ten Daiman.

No i teraz chcieli dorzucić zdjęcia, doszłam do tego jak to zrobić i pozmieniała zdjęcia. Przy okazji jak załapała jak się edytuje pliki na prośbę ojca zmieniła dane kontaktowe. Po prostu weszła w plik przez przeglądarkę (nie wiem, którą) i zmieniła numer telefonu, i dopisała jeszcze jedno zdanie. Zadowolona zapisała to i wyszły krzaczki.

Na pewno problem był z tą przeglądarką bo edytowała to właśnie przez nią.

Ale z tego co tu piszecie może wynikać, że wystarczy ściągnąć plik na kompa przez ftp zedytować nawet w notatniku i nie dawać linijki kodowania w kodzie tylko po prostu zapisać zaznaczają kodowanie iso...

Tak?
:-)

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Agata 'soleil' Rutowicz napisał(a):(...)
Ale z tego co tu piszecie może wynikać, że wystarczy ściągnąć plik na kompa przez ftp zedytować nawet w notatniku i nie dawać linijki kodowania w kodzie tylko po prostu zapisać zaznaczają kodowanie iso...

Tak?
:-)

No prawie.. Wystarczy pobrać, edytować i wysłać z powrotem - tylko nie przy pomocy notatnika lepiej użyć do tego innego edytora.
Notatnik standardowo zapisuje pliki w kodowaniu windows-1250, a przy edytowaniu (zapisywaniu) plików w UTF-8 dodaje BOM na początku (informacje o kodowaniu widoczne jako krzaki w przeglądarce).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Re: Problem z kodowaniem na stronie - pilne...

Postprzez bartekmedon
napisane: 3 Sty 2010, o 12:24

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Agatko kombinuj, kombinuj zapewniam Cię, że w swojej karierze spotkasz jeszcze tyle różnych cudacznych problemów związanych z kodowaniem, że hej :mrgreen:

A w ogóle to czemu nie napiszecie do autora ? Skoro sam coś przeoczył to niech naprawi.

Awatar użytkownika
bartekmedon

Bo Pan Stolarz z przyczyn osobistych nie chce się kontaktować z tamtym gościem.

No i co ja mogę? :|

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Agata 'soleil' Rutowicz napisał(a):Bo Pan Stolarz z przyczyn osobistych nie chce się kontaktować z tamtym gościem.

No i co ja mogę? :|

Albo kombinować sama - jak mówi Bartek, albo skontaktować się z twórcą na własną rękę. Zawsze możesz zaznaczyć, że jesteś z zewnątrz i nie interesują Ciebie ich (nie)porozumienia (przyczyny osobiste) tylko działający serwis.

Jeśli nie będzie chciał współpracować, to zawsze pozostaje pierwsza możliwość - eksperymenty własne :)
Spróbuj z edycją plików i przesłaniem przez FTP.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez bartekmedon
napisane: 3 Sty 2010, o 20:11

Jeszcze pozostaje Ci np. zatrudnienie mnie do tego celu za ogromne pieniądze :lol: :mrgreen:

Awatar użytkownika
bartekmedon

bartekmedon napisał(a):Jeszcze pozostaje Ci np. zatrudnienie mnie do tego celu za ogromne pieniądze :lol: :mrgreen:

Nie mam pieniędzy :-)

A tamten Pan szukał,żeby ktoś mu to za darmo zrobił więc odpowiedź jest jasna :D

P.S. Szukam regału do biura na allegro, a znacie może z doświadczenia jakąś fajną firemkę co sprzedaje takie meble za grosze? :)

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Postprzez bartekmedon
napisane: 4 Sty 2010, o 10:39

Na regał masz, a na usługę nie masz :mrgreen:

Fakt jest taki, że to tamten gość zrąbał coś i on powinien to poprawić niezależnie od jakiś prywatnych pobudek, biznes jest biznes.

Awatar użytkownika
bartekmedon

Poprzednia

Wróć do Tworzenie stron