Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

nowy na forum szuka pomocy

Postprzez remczu
napisane: 28 Paź 2011, o 19:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam Wszystkich. Poczatkujący zadaje łatwe pytania na które trzeba udzielać złożonych odpowiedzi. Na taką odpowiedź mam nadzieję. Róznymi sposobami, ucząc sie głównie z sieci stworzyłem własne dzieło, na którym chciałbym podpiąć "wyszukaj na stronie"Proszę o pomoc ludzi dobrej woli aby mi w jasny sposób wytłumaczyli jak to cudo zrobić. Strona html i css poprostu klasyk.
www.adkomandor.pl
Pozdrawiam.

remczu

sitesearch

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 29 Paź 2011, o 10:54

Najprosciej http://www.google.com/sitesearch/
Wklejasz kod, z glowy.

Chcesz mieć swoją stronę? Najpierw dowiedz się, co to jest hosting | Wkurza Cię powolny system? Przyspiesz komputer stosując bezpieczne porady
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Postprzez remczu
napisane: 30 Paź 2011, o 16:46

ok, czy są jakieś inne sposoby?
Wiem, że kombinuję ale czy można wykorzystać fragment takiego kodu? Jak go ożywić? Jaj go wkleję to pojawia się na stronie ale nie działa.
Czy trzeba jakiś skrypt? a może php?
Zaznaczam. To moja poerwsza strona. Przy okazji proszę o ocenę. Co zmienić. Co dobre, a co złe?

<div class="top-search">
<form method="get" id="searchform" action="">
<div>
<input type="text" value="Szukaj na stronie..." name="szukaj na stronie" id="s" onfocus="defaultInput(this)" onblur="clearInput(this)" />
<input type="submit" id="searchsubmit" value=" " />
</div>
</form>
</div>

remczu

szukajka

napisane: 30 Paź 2011, o 19:27

Zeby szukajka dzialala, potrzeba PHP i trzeba sie w miare na tym znac. Lepiej zastosuj to, co napisalem wyzej - szkoda czasu na wymyslanie kola od nowa.

Co to jest blog i jak może pomóc w promocji strony? | Z moimi poradami możesz za darmo przyspieszyć komputer
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

.

Postprzez it-spleen
napisane: 31 Paź 2011, o 01:05

Przepraszam za zbytnią szczerość: ale radzę najpierw się porządnie dokształcić, albo po prostu zlecić wykonanie tej strony komuś. Mimo wszystko, strony WWW i jej odpowiednie zaprojektowanie i zaprogramowanie wymagają sporej wiedzy. Przestań wierzyć w fakt, że wystarczy dobrze zainstalować CMS'a a wszystko zrobi się samo. Strona WWW musi być składową wielu umiejętności. A żeby je uzyskać potrzeba czasu, chęci, ambicji, doświadczenia, umiejętności (rozległych!).

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

Postprzez remczu
napisane: 31 Paź 2011, o 19:27

Ok, ale co konkretnie Kolega ma na myśli. Gdzie są poważne uchybienia. To jest forum, na którym ludziska sobie pomagają. Myślę o szczerych intencjach. No może zbyt naiwny jestem więc może to nie chodzi o pomoc na tym foruma, a tylko o kryptoreklamę. Proszę więc bez uszczypliwości o konkrety co źle a co w dobrym jest kierunku? P.S To nie żaden CMS. Każdy był na etapie początkującego no chyba, że gdzieś w odległej galaktyce rodzą się kompletnie wyszkoleni i wypchani po zęby wiedzą webmasterzy? Jeśli to pomyłka to spadam i już mnie nie ma. Pozdrawiam.

remczu

odp

Postprzez snaki
napisane: 31 Paź 2011, o 23:31

remczu twoja www jest oparta na CMS ?
Posłuchaj rady it-spleen , a Krzysztof Trynkiewicz też dobrze radzi : "Najprosciej http://www.google.com/sitesearch/
Wklejasz kod, z glowy." -- Wiec do roboty ;)

snaki

Postprzez remczu
napisane: 1 Lis 2011, o 11:35

CMS dopiero się uczę, a konkretnie Joomla i Wordpress to tak na przyszłość, bo jak uda mi się zacząć działać komercyjnie (kiedyś)
w tej branży to CMS należy klientowi jakiś tam udostępnić. Póki co to wszelkich zmian dokonuję w html i w arkuszu css.
Z tą "szukajką" to pod kontem szkolenia chciałem. Serwis chyba nie jest aż tak duży(no tak mi się wydaje) aby była ona potrzebna. Chyba ciężko się zgubić w tym moim "pseudo serwisie" A może jest inaczej...Przećwiczę temat z "Google searchem"
Ciekawią mnie opinie co razi na stronie a co jest ok? Dajcie znać.

remczu

hmm

Postprzez it-spleen
napisane: 1 Lis 2011, o 13:32

Rozumiem, że bierzesz za tą stronę kasę ?
Nie potrafisz czegoś dobrze zrobić, ale zarabiasz na tym. I to jest fair ?

Popatrzmy na przykład: 'mam dwie lewe ręce i kompletnie nie znam się na samochodach'. Trudno, przecież każdy się uczy. Zakładam warsztat, bo w okolicy żadnego nie ma, a chcę zarabiać. Firma otwarta, warsztat wyposażony, reklama gdzieś umieszczona no i zaczynają przyjeżdżać klienci. Ten wymiana kloców, ten coś ze skrzynią, ten, że w silniku stuki. I co mam teraz zrobić ? Też pisać na forum o każdym problemie, bo przecież dopiero się uczę - pomóżcie. Ale pieniądze do mnie. Jakie jest wyjście - albo zatrudniam kogoś, kto się na tym zna. Albo najpierw się uczę, czytam, próbuje, testuje itd., a dopiero potem zarobek itd.

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

Drogi remczu

napisane: 1 Lis 2011, o 15:48

Aby zrobic wyszukiwarke, musisz uzyc jezyka dynamicznego, np. PHP, ASP, Ruby on Rails. Technicznie mozliwe jest takze zrobienie tego w JavaScripcie, ale nieefektywne i pozbawione wiekszego sensu, bo JS nie zawsze jest wlaczony.

W tym jezyku dynamicznym musisz do zmiennej wczytac tresci stron i wyszukac w nich fraze, a potem wyswietlic wyniki. Mozesz takze (co jest zalecane) trzymac dane w bazie danych (np. MySQL lub SQLite) i przeprowadzac w niej wyszukania, co jest szybsze (ale dla takich malych stron niezauwazalnie szybsze), zas wyniki tego wyszukiwania obrabiac w jezyku dynamicznym. Duza latwoscia nauki cechuje sie PHP - polecam kupic na jego temat jakas ksiazke, wybor jest ogromny, a pozycje tanie.
Wlasnoreczna budowa wyszukiwarki wiaze sie ze sporym nakladem czasu (np. wiele tygodni mozesz spedzic na tym, by jak ktos wpisze "auto" znajdywalo mu takze wyraz "auta"). Lepiej wiec skorzystac z Google SiteSearch lub wbudwanych w CMSy wyszukiwarek - wtedy nie musisz nawet znac jezyka dynamicznego, by podpiac wyszukiwarke pod serwis (generalnie juz na starcie jest podpieta i nic nie musisz robic, by dzialala z nowa dodawana trescia).
Zainstaluj sobie gdzies na boku WordPress i sie nim baw. Jest banalny w obsludze i polecam go jako kolejny krok po HTMLu i CSSie. Z czasem bedziesz chcial modyfikowac szablony i wgryziesz sie w PHP. Ale jak wolisz - kup ksiazke o PHP. Albo jedno i drugie.

To normalne, ze pytasz. Nie przejmuj sie opinia jednej osoby. Twoja strona wyglada solidnie, wiec oby tak dalej.

Masz stronę i jeszcze nie wiesz co to jest CMS? | Wyczyść autostart i przyspiesz komputer
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Następna

Wróć do Tworzenie stron