Witam wszystkich,
mam taki problem.
Kiedyś w kodzie mojej strony zmieniłem krótki opis tej strony w znaczniku meta. Wszystko fajnie, tylko teraz ciągle na górnym pasku mojej strony , gdzie jest ten opis , pojawia się ciągle ten stary , pierwotny . Nie wiem dlaczego. Czy ktoś może pomóc ?
adres strony http://finansowy.portalbiznes.com . Było tam coś pokręcone z kodowaniem znaków , więc zmieniłem ten opis, a strona była już od tamtego czasu wielokrotnie przeinstalowana, a opis jak był tak jest z błędami.
Czy ktoś może pomóc ?
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
To co pojawia się górnym pasku przeglądarki to zawartość znacznika TITLE,a nie DESCRIPTION. U Ciebie na stronie, w znacznikach title oraz description są znaki z "krzakami" zamiast polskich znaków - to wina edytora, w którym modyfikujesz te teksty - podczas edycji kodowanie w nim musi być ustawione takie jak na stronie.
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

bartekmedon - Posty: 718
OK, rzeczywiście pomyłka nie description, tylko title.
Zmieniłem kodowanie , ( wcześniej też próbowałem zmienić , ale mi się nie udawało ) i nie mam już krzaków, ale ciągle pojawia się w tym tytule tekst ( finansowy.portalbiznes.com ), którego nie ma w title. Skąd on to sobie ściąga ?
Zmieniłem kodowanie , ( wcześniej też próbowałem zmienić , ale mi się nie udawało ) i nie mam już krzaków, ale ciągle pojawia się w tym tytule tekst ( finansowy.portalbiznes.com ), którego nie ma w title. Skąd on to sobie ściąga ?
- badmin65
Ja nadal widzę krzaki :
W kodzie w titlu adres jest :
więc jeśli edytując nie ma go tam, to musi być to generowane dynamicznie.
<meta content="finanse,finansowy,finans�w, kredyty, kredyt�w, kredytowy, bankowy, inwestycyjny, inwestycje, podatki,podatk�w, podatkowy, waluty, kursy walut, walutowy, gie�da papier�w" name="keywords">
<meta content="Internetowy poradnik z aktualnymi danymi ze �wiata finans�w, podatk�w, rynku walutowego, kredyt�w." name="description">
W kodzie w titlu adres jest :
<title>Finanse-Internetowy zbiór informacji finansowychfinansowy.portalbiznes.com"</title>
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

bartekmedon - Posty: 718
... czy po edycji tych plików wrzuciłeś je na nowo na serwer? A może używasz jakiegoś gotowego skryptu?
Pozdrawiam
lapti
Pozdrawiam
lapti
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
-

lapti - Posty: 576
bartekmedon napisał(a):Ja nadal widzę krzaki :<meta content="finanse,finansowy,finans�w, kredyty, kredyt�w, kredytowy, bankowy, inwestycyjny, inwestycje, podatki,podatk�w, podatkowy, waluty, kursy walut, walutowy, gie�da papier�w" name="keywords">
<meta content="Internetowy poradnik z aktualnymi danymi ze �wiata finans�w, podatk�w, rynku walutowego, kredyt�w." name="description">
Właśnie nie mam pojęcia jak to działa, bo w kodzie krzaki są, a na stronie ich nie ma, ale jeśli w czasie edycji chcę coś zmienić i wpisuję polskie litery to wtedy znowu pojawią się krzaki i muszę zmieniać ręcznie kodowanie. Natomiast jeśli zmienię kodowanie tak,żeby ich nie było w kodzie , to pojawią się na stronie. A edytuję w Notepad++.
- badmin65
lapti napisał(a):... czy po edycji tych plików wrzuciłeś je na nowo na serwer? A może używasz jakiegoś gotowego skryptu?
Pozdrawiam
lapti
Zawsze po edycji zachowuję zmiany i nadpisuję pliki( używam total commandera ) , bo zaraz sprawdzam zmiany na stronie , co i jak się wyświetla, a Total commander po zamknięciu pliku zaraz pyta czy nadpisać plik, więc jest to jakby automatycznie robione.
pozdrawiam.
- badmin65
badmin65 napisał(a):bartekmedon napisał(a):Ja nadal widzę krzaki :<meta content="finanse,finansowy,finans�w, kredyty, kredyt�w, kredytowy, bankowy, inwestycyjny, inwestycje, podatki,podatk�w, podatkowy, waluty, kursy walut, walutowy, gie�da papier�w" name="keywords">
Właśnie nie mam pojęcia jak to działa, bo w kodzie krzaki są, a na stronie ich nie ma, ale jeśli w czasie edycji chcę coś zmienić i wpisuję polskie litery to wtedy znowu pojawią się krzaki i muszę zmieniać ręcznie kodowanie. Natomiast jeśli zmienię kodowanie tak,żeby ich nie było w kodzie , to pojawią się na stronie. A edytuję w Notepad++.
powiem jeszcze inaczej, krzaki są w nie tyle w kodzie co w czasie edycji pliku.
Jestem "nowy" w temacie i zupełnie sobie nie radzę z tym kodowaniem. Wcześniej edytowałem pliki w Notatniku, to ktoś mi powiedział,żeby tylko w Notepad++, bo inne edytory mogą coś tam dodawać i wtedy występują krzaki.
- badmin65
bartekmedon napisał(a):
W kodzie w titlu adres jest :<title>Finanse-Internetowy zbiór informacji finansowychfinansowy.portalbiznes.com"</title>
No właśnie, tylko nie mam pojęcia skąd się to bierze, zwłaszcza ,że strona była przeinstalowana po kilku poprawkach skryptu.
No tak, ale plik default , to sobie kopiowałem i potem go wgrywałem, bo mi się nie chciało od nowa wszystkiego wpisywać. No gdzieś robię błąd - to pewne. No ale nowi tak mają jak idą na skróty.

- badmin65
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość