Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Oczywiście najwazniejsza strona główna. Ale pytanie: ile powinno być podstron ? Zeby było dobrze? Jeżeli powiedzmy mam rozbudowane menu, wiele opcji i tematów to nie przeszkadza jak będzie 20 podstron?

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Witaj,
Zbyt ogólne pytanie! Nie ma zasad mówiących, ile podstron powinien mieć serwis WWW. Po prostu nie ma.
Zależy to od wielu czynników. Głównie od przeznaczenia (funkcji) serwisu. Inaczej jest w przypadku:
- strony firmowej
- strony z ofertą konkretnego produktu
- sklepu internetowego
- bloga
- fora itd.
Serwis może mieć i 10 tysięcy podstron. Nie można powiedzieć, czy to źle czy dobrze. Po prostu: TO ZALEŻY ;-)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Jak stworzyc dobra stronę?

Postprzez romskey
napisane: 3 Wrz 2008, o 23:51

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Myślę że nie takie ogólne jeżeli weźmiemy pod uwagę jej przyjazność wyszukiwarkom . Teoretycznie /bo nigdy tego nie robiłem/ można korzystając z dostępnych narzędzi SEO stworzyć coś jak szkielet optymalnej zawartości . Np. w narzędziach dla webmasterów Google można podglądać etapy indeksacji , czas poświęcany na przemierzanie stron .
Szkoda jedynie że pomoc google jest antytezą założeń tej wyszukiwarki .

romskey

Witaj romskey,

Ciekawie piszesz. I masz oczywiście rację.
Wydaje mi się, że Piotrowi chodziło o coś innego: nie o SEO, pozycjonowanie, Google etc., ale o "dobrą" stronę dla użytkownika, czytelności serwisu, funkcjonalności etc. Jeśli chodziło mu o coś innego, to niech da znać ;-)

Mam prośbę, romskey: rozwiń swą myśl, ok?

Teoretycznie /bo nigdy tego nie robiłem/ można korzystając z dostępnych narzędzi SEO stworzyć coś jak szkielet optymalnej zawartości.

Fajna myśl. Też tego nie robiłem jeszcze. Staram się najczęściej optymalizować strony w sposób "ogólny". Raczej nie pcham się w jakieś ekstremalne rozwiązania, typu upychanie fraz kluczowych dla wypozycjonowania na jedną frazę jednej podstrony. Wolę delikatniejsze rozwiązania. Patrząc na ostatnie "zagrania" szanownego Google, nie ma co przesadzać...

Np. w narzędziach dla webmasterów Google można podglądać etapy indeksacji, czas poświęcany na przemierzanie stron.

Zgadza się. Można to wykorzystać do wymienionego przez Ciebie celu.

Szkoda jedynie że pomoc google jest antytezą założeń tej wyszukiwarki.

Właśnie tę myśl rozwiń najbardziej, ok? Ciekawi mnie bardzo (i pewnie nie tylko mnie) Twoje zdanie na ten temat!

Jeśli chcesz, możemy w tym wątku pobawić się w tworzenie takiego "szkieletu", o jakim wspomniałeś.
Nie, nie bałbym się o wykorzystywanie takiej wiedzy przez innych. Jestem zwolennikiem myślenia i pisania typu "open source", hehe. Kiedyś gdzieś więcej napiszę o tym...

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Jak stworzyc dobra stronę?

Postprzez romskey
napisane: 6 Wrz 2008, o 02:09

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ilekroć zabieram się do realizacji Twoich sugestii powstaje mini książka , mini tylko dlatego że nie kończę i ponownie rozpatruję formę chcąc zamknąć ją w bardziej przyjaznej czytającym formie . Nie wiem już sam czy jestem gadułą czy po prostu obszar wiedzy jest tak potężny , choć uważam że dotknąłem tylko niewielkiej części .
W dziale pozycjonowanie i optymalizacja zamieściłem linka , który chyba jest małą rewolucją ale i wstępem
do uaktaualnionej kolejnej odsłony Kursu Pozycjonowania . Praktycznie po części wypowiedzi Googlarza / z którym miałem przyjemność debatować :)( tutaj się chwalę)/ dają kilka odpwiedzi na tematy poruszone powyżej .

romskey

Wróć do Tworzenie stron