Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ile kosztuje zrobienie strony internetowej?

Postprzez phi
napisane: 13 Gru 2011, o 09:45

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Szukając wykonawcy dla naszej strony firmowej otrzymaliśmy masę ofert. Ceny wąchały się od 100 zł do 3 tys. Wachlarz był tak ogromny, że nie wiedzieliśmy na co się zdecydować. Z jednej strony nikt nie chce przepłacać, ale z drugiej każdy chce być zadowolony z usługi, za którą zapłacił.

na runku stron internetowych panuje straszny bałagan. Jak się przed tym bronić? Jak porównywać oferty i na co się decydować? Jak było u Was?

phi

Ceny

Postprzez Igas
napisane: 13 Gru 2011, o 10:30

Wbrew pozorom ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tak samo jak ciężko jest wycenić stronę internetową.

Każda strona internetowa jest inna. Nawet jeżeli są to dwie strony firmowe pozornie bardzo podobne każda może zawierać inne mechanizmy. Jedna ma wyszukiwarkę, rozbudowany formularz kontaktowy i jest oparta o CMS, a druga to "goła" strona z tekstem. Dlatego cena tych stron również od tego zależy.

Ja osobiście zaczynam ceny swoich stron od 500 zł. i niżej nie schodzę. Miałem sporą liczbę klientów dla których moja cena byłą za duża, a potem czekali rok na stronę bo okazało się, że to jakiś student chciał sobie dorobić, pozbierał kupę zleceń po 100, 200, 300 zł i się nie wyrabiał. Skończyło się na tym że wracali do mnie albo strony były tak zrobione szkoda gadać.

Co do górnej granicy którą podałeś to wiesz... Słyszałem o kwotach po 12 000 (za sklep internetowy)... Dla kogoś kto szuka strony w samym flashu z naprawdę bajerancką grafiką albo dedykowanego sklepu internetowego to 3 000 wcale nie wydaję się tak strasznie dużo.

Podsumowując... Wszystko zależy od tego jakiej strony i z jakimi bajerami potrzebujesz.

Problem z wyborem firmy do stworzenia strony internetowej? Koniecznie przeczytaj darmowy poradnik
Awatar użytkownika
Igas

Miejscowość: Trójmiasto

dokładnie

Postprzez it-spleen
napisane: 13 Gru 2011, o 14:40

Igas napisał(a):Podsumowując... Wszystko zależy od tego jakiej strony i z jakimi bajerami potrzebujesz.

Zgadzam się w 100%. Niejednokrotnie jak poprzednik mówi, spotykałem przykład, że klient odpisał Panie aż tyle. Tutaj mi proponują kwoty o 70% tańsze. I co się okazało ? minęło pół roku, rok - strony w Internecie dalej nie ma, a klient pewnie zaliczki nie odzyska.

Podstawowe czynniki wpływające na cenę: grafika (ilość różnych podstron, czy dostarczają Państwo materiały typu logo, zarys itd.), CMS czy czysty HTML i CSS, dodatkowe moduły (typu licznik, formularz, slider'y itd.), ilość treści do wdrożenia, deadline... Pewnie o czymś zapomniałem:)

Kwestia jest zasadnicza - bez szczegółowe specyfikacji strony nie da się określić nawet mniej-więcej ile będzie kosztowało jej zbudowanie.

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

koszty stron internetowych

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 14 Gru 2011, o 04:36

Dwa tygodnie temu skrobnalem w miare rozsadny cennik (nikogo nie polecam, podaje ceny w zaleznosci od wymagan), kuknij: Ile kosztuje strona internetowa?

phi napisał(a):Jak porównywać oferty i na co się decydować?

Masz patrzec na profesjonalizm wykonanych prac, ale nie tylko na pierwszy rzut oka! - czytaj art Wykonanie strony internetowej

phi napisał(a):Jak było u Was?

Szybko sie nauczylem, ze ponizej 800zl nie warto nawet podpisywac umowy. Jak ktos ma mniej doswiadczenia, to moze zejsc nawet o polowe tej kwoty. Ponizej to tak, jakbys w Biedronce pytal, czy nie maja jakichs tanszych produktow na zapleczu. Z drugiej strony jak ktos jest ekstra-zajebisty to moze podciagnac swoja stawke minimalna gdzies do 1500zl.
A potem jeden z klientow dostarczyl mi doslownie tysiac tabelek w Wordzie do przeklepania na strone WWW i po 3 miesiacach pracy stwierdzilem, ze mam gdzies ten interes :) I strony robie juz tylko dla siebie :)

Rozsądna cena hostingu to 300zł rocznie. Wybierz najlepszy hosting, aby nie mieć problemów ze swoją stroną WWW. Z kolei aby nie mieć problemów ze swoim komputerem, wybierz najlepszy antywirus i zainstaluj go zgodnie z moimi instrukcjami.
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Postprzez it-spleen
napisane: 14 Gru 2011, o 13:24

Cytat:
"W Internecie mnóstwo jest ofert zrobienia witryny za 50zł. Możesz być pewien, że taki wykonawca to amator, a jego dzieło będzie nadawało się do kosza. Pamiętaj, że strona ma reprezentować Ciebie - nie może więc wyglądać inaczej, niż świetnie."

Dokładnie tak - bardzo mi się podoba te cytat/tekst:)

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Ile kosztuje strona internetowa

Postprzez damtox_pl
napisane: 15 Gru 2011, o 11:34

Ja już chyba nic nie mogę nowego dodać, ale warto czasami dołożyć te 200-300 zł i mieć już zdecydowanie lepszą stronę. My jako agencja strony internetowe zaczynamy od 200-300 zł (sam html + css) oraz od 500-600 z CMS. Niekiedy cena może być niższa gdy klient chce stronę na gotowym szablonie, ale mimo wszystko zawsze staramy realizować się unikatową grafikę...

Profesjonalne pozycjonowanie stron - kilkuletnie doświadczenie w branży SEO, ponad 1200 zadowolonych klientów i ponad 5000 wypozycjonowanych fraz, skuteczność na poziomie 90%.
Awatar użytkownika
damtox_pl

Miejscowość: Warszawa

Koszt strony

Postprzez Pawe ł Kazimirowicz
napisane: 16 Gru 2011, o 14:06

W swoim artykule Krzysztofie napisałeś.

Ceny stron internetowych wahają się od 50 złotych do 5.000 złotych.

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Miałem przyjemność (naprawdę przyjemność) współpracować z firmą, która wykonuje swerwisy www wykorzystując swój autorski cms.

Sam licencja kosztuje 10 000 zł netto do tego trzeba doliczyć grafikę oraz programowanie i prowadzenie projektu przez PM cena zależna od ilości prac.
Co prawda wydaje mi się że wycena dotyczyła firmy, w której pracowałem inne podmioty mogą mieć inną cenę licencje. Tak przypuszczam.
Dlatego uważam, że po do należy dać X złotych. I to będzie najpewniejsza IMO wycena.

Tak jak powiedzieli przedmówcy cena zależy od specyfikacji/zakresu prac.

Pawe ł Kazimirowicz

jak to wycenić?

Postprzez phi
napisane: 19 Gru 2011, o 18:14

Z tego co widzę, to nawet same agencje mają trudności z wyceną: http://synergian.pl/uslugi/212/Strony-i ... etsearch=1 (wiele firm podało szerokie widełki).

Co sądzicie o pomyśle wyceny za roboczo-godzinę?

Z punktu widzenia Agencji pewnie faktycznie trudno jasno się zadeklarować, ale poszukujący Klient też chciałby wiedzieć na czym stoi...

phi

Roboczo-godzina

Postprzez it-spleen
napisane: 19 Gru 2011, o 22:54

Moim zdaniem wycena na roboczo-godziny w tym przypadku nie ma sensu. Po pierwsze klient, który będzie węszył, dlaczego akurat robisz tą stronę tak długo - 'hmm pewnie chce zarobić więcej'. Po drugie - dostajesz zapytanie - 'Chcę stronę (...) - proszę o wycenę', co odpisujesz ? Po trzecie ciężko jednoznacznie czasami określić ile się pracowało nad projektem - robienie herbatki, przerwa na 'kawę' ?

Szukasz idealnego miejsca na rozwój swojego Maluszka? Zapraszamy do Poziomkowej Akademii. Poziomkowa Akademia to niepubliczne przedszkole, które zagwarantuje Twojemu dziecku odpowiedni rozwój.
Awatar użytkownika
it-spleen

roboczo-godzina

Postprzez phi
napisane: 21 Gru 2011, o 15:11

Z jednej strony zgadzam się z Tobą - wycena w oparciu o ilość godzin nasuwa pewne problemy, ale z drugiej jest dość przejrzysta (poza dochodzeniem tego ile faktycznie godzin spędziło się na pracy) - może rozwiązaniem byłoby wprowadzenie jakiś kart z chipem (jak w korporacjach), które można byłoby stosować do takiej pracy zdalnej. Idziesz na kawkę - wylogowujesz się z systemu :)

Swoją drogę ciekawe jest też to jak różną ilość godzin na stworzenie strony podają różne agencje.

phi

Następna

Wróć do Tworzenie stron