Mimo wszystko i tak wracamy do punktu wyjścia - jedna agencja powie, że zrobi super stronę w 1000 godzin, będzie dopieszczona, super-bajer, a druga powie to samo, tylko, że za 500godzin. I problem wyceny znowu powraca - komu zaufać, kto zrobi to lepiej, dlaczego taka różnica w wycenie ? Także to również nie rozwiązuje problemy.
Chipy dobra rzecz, ale co za problem 'dopieszczać logo' przez 100 godzin ? Żaden:)
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Sporo agencji nie posiada cenników na swoich stronach - to prawda,ale gdzieś przeczytałem,że szanująca się agencja nie poda cennika,przez wzgląd właśnie na to ,jaka to ma być strona. Ogólnie jak się słyszy od znajomych to przedział jest od 500zł-10.000tyś. (to górne,to głównie za e-sklepy) . Jak dla mnie,to lubię wiedzieć ile zapłacę za daną usługę,ale po kontakcie z firmą i przedstawieniu swojej potrzeby bardzo szybko się dowiemy jaki będzie koszt powstania naszej strony.
32 posty(ów)
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen - Posty: 707
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
No to chyba odkryliśmy niszę i realny problem....
Ze swojej strony (też szukamy zleceń w internecie, w trochę innej branży) kibicuję takim projektom jak cytowany wcześniej synergian, bo dotychczasowa oferta oferii, zleceń itd moim zdaniem jest niezadowalająca. Dla firm, które mogą się gdzieś ogłosić to chyba też dobra okazja.
Zastanawiam się czy problem dopieszczenia logo przez x godzin jest w ogóle do wyeliminowania? Musielibyśmy wszystkim patrzeć na ręce.
Ze swojej strony (też szukamy zleceń w internecie, w trochę innej branży) kibicuję takim projektom jak cytowany wcześniej synergian, bo dotychczasowa oferta oferii, zleceń itd moim zdaniem jest niezadowalająca. Dla firm, które mogą się gdzieś ogłosić to chyba też dobra okazja.
Zastanawiam się czy problem dopieszczenia logo przez x godzin jest w ogóle do wyeliminowania? Musielibyśmy wszystkim patrzeć na ręce.
- phi
Dokładnie - dlatego też płaca 'za roboczo-godzinę' nie jest dobrym rozwiązaniem, a z punktu widzenia klienta - 'dodatkowo' może przebierać formę - 'pewnie robili to krócej, chcą mnie naciągnąć'.
Szukasz idealnego miejsca na rozwój swojego Maluszka? Zapraszamy do Poziomkowej Akademii. Poziomkowa Akademia to niepubliczne przedszkole, które zagwarantuje Twojemu dziecku odpowiedni rozwój.
-

Wycena na roboczo-godziny może sprawiać pewne problemy, szczególnie przy pracach kreatywnych (do których zalicza się też i tworzenie stron internetowych). Z drugiej jednak strony, dla klienta jest to na pewno dość wygodne, bo zawsze to jakiś konkret i może pomóc w odsianiu przynajmniej części naciągaczy, których w sieci nie brakuje.
- Blueben
Może bardziej niż w odsianiu, może pozwolić na zorientowanie się w temacie, ale nadal będzie to wiedza na poziomie: czy liczy się to w setkach czy w tysiącach.
Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że takie prace kreatywne są bardzo indywidualne - po prostu ciężko o jasny i klarowny schemat. Znacznie łatwiej jest np. z układaniem płytek czy malowaniem ścian gdzie jasno można określić cenę za metr kwadratowy.
Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że takie prace kreatywne są bardzo indywidualne - po prostu ciężko o jasny i klarowny schemat. Znacznie łatwiej jest np. z układaniem płytek czy malowaniem ścian gdzie jasno można określić cenę za metr kwadratowy.
- phi
Nadal najgorsze jest to, że potencjalni klienci są niewyedukowani... Dziś dla przykładu byłem u klienta, który wyraźnie zaznaczył, że powinienem konkurować ceną. O ile stwierdził, że o 100zł nie będzie się nawet zastanawiał i weźmie mnie, ale jak znajdzie kogoś kto będzie robił za połowę ceny, to nawet do mnie nie zadzwoni...
Na pytanie, na jakiej podstawie będzie porównywał 'produkty' usłyszałem 'wesołych świąt'... Tłumaczyłem mu, że o ile cegła będzie w cenie X tutaj, a w drugiej firmie w cenie 1/2X, to można je ze sobą porównać - normy, blebleble itp. Ale jak zrobi to ze stroną internetową?
Po zdefiniowaniu jego oczekiwań wiem, że będę musiał wykonać parę modułów... Innej osobie zapomni o tym wspomnieć (a zawarł te rzeczy w jednym zdaniu) i wykonujący nie weźmie tego pod uwagę mówiąc mu moją cenę na pół? I co wtedy?
A może zlecający powinien do wybrania oferty zatrudnić konsultanta?
Ciężko jest samemu zrobić wyśrodkowaną wycenę pomiędzy własną satysfakcją, a progiem pozyskania klienta, a co dopiero wytłumaczyć komuś skąd mi się taka cena wzięła (a czemu praca nad kodem tak długo, a czemu logo ma być robione tyle i za tyle :/)...
Biorąc pod uwagę prawo Pareto (80/20), to jak być zdrowym, gdy nie ma nawet tych 20%?
Nie ma co się zamartwiać, więc cyc do przodu, głowa do góry i napierdal...
Pozdrawiam
R.
Na pytanie, na jakiej podstawie będzie porównywał 'produkty' usłyszałem 'wesołych świąt'... Tłumaczyłem mu, że o ile cegła będzie w cenie X tutaj, a w drugiej firmie w cenie 1/2X, to można je ze sobą porównać - normy, blebleble itp. Ale jak zrobi to ze stroną internetową?
Po zdefiniowaniu jego oczekiwań wiem, że będę musiał wykonać parę modułów... Innej osobie zapomni o tym wspomnieć (a zawarł te rzeczy w jednym zdaniu) i wykonujący nie weźmie tego pod uwagę mówiąc mu moją cenę na pół? I co wtedy?
A może zlecający powinien do wybrania oferty zatrudnić konsultanta?
Ciężko jest samemu zrobić wyśrodkowaną wycenę pomiędzy własną satysfakcją, a progiem pozyskania klienta, a co dopiero wytłumaczyć komuś skąd mi się taka cena wzięła (a czemu praca nad kodem tak długo, a czemu logo ma być robione tyle i za tyle :/)...
Biorąc pod uwagę prawo Pareto (80/20), to jak być zdrowym, gdy nie ma nawet tych 20%?
Nie ma co się zamartwiać, więc cyc do przodu, głowa do góry i napierdal...
Pozdrawiam
R.
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

lapti - Posty: 611
Zgadzam się - druga strona mebla jak wspomniałeś to kwestia podejścia klientów i sformułowania przez nich samych ich żądań. Niejedno krotnie można zobaczyć zlecenie ofertowe typu- prosta strona typu wizytówka... a nagle, gdy już zlecenie jest bliskie otwarcia dowiadujemy się, że klient chce jeszcze kilka 'większych' modułów, które wymagają sporo pracy... Mówimy mu ok, ale dopłata wynosi tyle i tyle, na co on - Chyba sobie Pan żartuje, tak dużo, przecież to proste rzeczy... i idzie szukać gdzie indziej:)
Niestety klienci są najsłabszym ogniwem w tym łańcuchu:)
A co do roboczo-godzin: pytanie dalej brzmi czego oczekuje klient - czy chce 'stronę', czy chce 'profesjonalną, indywidualną stronę':)
Niestety klienci są najsłabszym ogniwem w tym łańcuchu:)
A co do roboczo-godzin: pytanie dalej brzmi czego oczekuje klient - czy chce 'stronę', czy chce 'profesjonalną, indywidualną stronę':)
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

Co do mało wyedukowanych Klientów i ich podejścia, które opisuje lapti, to przeczytałem gdzieś podobną opowieść:
"Kiedy Potencjalny Klient zapytał dlaczego mam z Panem współpracować, skoro są tańsi? Usłyszał odpowiedź: Z tych samych powodów dla których Klienci maja kupować Pańskie produkty/korzystać z Pana usług, a nie iść do tańszej konkurencji." - riposta zakończyła się dobrą współpracą.
W tej kwestii dobrym kierunkiem wydaje mi się taki pomysł: http://synergian.pl/usluga/przegladaj/5 ... -dwukrotne czyli dokładne sprecyzowanie, choć w przypadku robienia stron, takie schematy są chyba trudniejsze do stworzenia?
"Kiedy Potencjalny Klient zapytał dlaczego mam z Panem współpracować, skoro są tańsi? Usłyszał odpowiedź: Z tych samych powodów dla których Klienci maja kupować Pańskie produkty/korzystać z Pana usług, a nie iść do tańszej konkurencji." - riposta zakończyła się dobrą współpracą.
W tej kwestii dobrym kierunkiem wydaje mi się taki pomysł: http://synergian.pl/usluga/przegladaj/5 ... -dwukrotne czyli dokładne sprecyzowanie, choć w przypadku robienia stron, takie schematy są chyba trudniejsze do stworzenia?
- phi
phi napisał(a):Z tego co widzę, to nawet same agencje mają trudności z wyceną: http://synergian.pl/uslugi/212/Strony-i ... etsearch=1 (wiele firm podało szerokie widełki).
Co sądzicie o pomyśle wyceny za roboczo-godzinę?
Z punktu widzenia Agencji pewnie faktycznie trudno jasno się zadeklarować, ale poszukujący Klient też chciałby wiedzieć na czym stoi...
Sporo agencji nie posiada cenników na swoich stronach - to prawda,ale gdzieś przeczytałem,że szanująca się agencja nie poda cennika,przez wzgląd właśnie na to ,jaka to ma być strona. Ogólnie jak się słyszy od znajomych to przedział jest od 500zł-10.000tyś. (to górne,to głównie za e-sklepy) . Jak dla mnie,to lubię wiedzieć ile zapłacę za daną usługę,ale po kontakcie z firmą i przedstawieniu swojej potrzeby bardzo szybko się dowiemy jaki będzie koszt powstania naszej strony.
- paradox
wykonanie strony internetowej tak naprawdę może kosztować 500zł... oczywiście jeśli chcesz mieć ciągłe problemy z jej działaniem i nie potrzebujesz stałej kontroli nad tym co się dzieje;p byle student to potrafi.. Jeśli chcesz solidną obsługę techniczną i profesjonalnie wykonaną stronę, cena wynosi już ponad 10 tysięcy 
- Kamas91
32 posty(ów)
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
-