Mam katalog (files) w ktorym przechowuje obrazy danej domeny, zalozmy ze mam taka strukture katalogow:
files/katalog1/obrazek1.gif
files/katalog1/katalog2/obrazek2.gif
files/katalog1/katalog2/katalog3/obrazek3.gif
chcialbym aby wszystkie obrazy byly one widoczne dla uzytkownika jako obrazki/danyobrazek.gif
Da sie takie cos znajstrowac ? Czy po takiej zmianie w htaccess bede mogl za pomoca programiku przegladac aktualne katalogi na serwerze ?
Pozdrawiam.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Hej!
Wydaje mi się, że takiej kombinacji nie da się zrobić.
Nie wiem czemu chcesz zamaskować strukturę plików na swoim serwerze, ale ja rozwiązał bym to w ten sposób:
Adres obrazka: obrazki/1,nazwa_obrazka.gif przekierowywał bym do pliku php, który na podstawie tych dwóch zmiennych/parametrów wyświetlał by odpowiedni obrazek już z wnętrza katalogów.
Pierwsza wartość sugerowała by, z którego katalogu pochodzi obrazek, a druga informowała o jego nazwie i rozszerzeniu.
Tego to już całkiem nie rozumiem. Za pomocą jakiego programiku? Masz na myśli klienta FTP? Zmiany w pliku .htaccess dotyczą jedynie zapytań wywoływanych po HTTP. A może chodzi Ci o możliwość przeglądania zdjęć pod ich 'dłuższymi' nazwami? Więc tak, zdjęcia nadal będą dostępne pod starymi adresami, chyba że będą umieszczone powyżej głównego katalogu domeny (tego, do którego mają dostęp internauci).
Pozdrawiam
R.
Wydaje mi się, że takiej kombinacji nie da się zrobić.
Nie wiem czemu chcesz zamaskować strukturę plików na swoim serwerze, ale ja rozwiązał bym to w ten sposób:
Adres obrazka: obrazki/1,nazwa_obrazka.gif przekierowywał bym do pliku php, który na podstawie tych dwóch zmiennych/parametrów wyświetlał by odpowiedni obrazek już z wnętrza katalogów.
Pierwsza wartość sugerowała by, z którego katalogu pochodzi obrazek, a druga informowała o jego nazwie i rozszerzeniu.
bartulek11 napisał(a):za pomoca programiku
Tego to już całkiem nie rozumiem. Za pomocą jakiego programiku? Masz na myśli klienta FTP? Zmiany w pliku .htaccess dotyczą jedynie zapytań wywoływanych po HTTP. A może chodzi Ci o możliwość przeglądania zdjęć pod ich 'dłuższymi' nazwami? Więc tak, zdjęcia nadal będą dostępne pod starymi adresami, chyba że będą umieszczone powyżej głównego katalogu domeny (tego, do którego mają dostęp internauci).
Pozdrawiam
R.
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
-

lapti - Posty: 611
Dzieki za odpowiedz. Po prostu tak jest prosciej i czytelniej dla uzytkownika. Na php nie znam sie na tyle aby to zmajstrowac, myslalem ze istnieje jakies proste rozwiazanie za pomoca htaccess bo mozna przeciez blyskawicznie zmienic adres strony z www na bez www, cala nazwe domeny zamienic na inna itp.
- bartulek11
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-