co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)

Już to pisałam, ale gdzieś mi zniknęło.

Teraz zapytam zwięźlę.

Mam zrobić stronę, w sumie to chyba taki mini portalik, ktoś będzie uaktualniał tę stronę o jakieś rzeczy, i moje pytanie brzmi, czy złe jest robienie strony za pomocą samego htmla, cssa, bez php, i bez używania jakiegoś CMS-a?

Ja po prostu tego nie potrafię i na razie nie mam czasu się tego nauczyć. Wiem, że to chyba nie jest za bardzo profesjonalne takie tworzenie stron, ale ja nie chcę udawać, że z dnia na dzień stanę się profesjonalistą i zciemniać ludzi...

P.S. (wróciłam po wakacjach i chorobowym i znowu zacznę zasypywać dziwnymi pytaniami :-) )

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Nie no dlaczego złe ? Jeśli to ma być jakieś nierozbudowane to czemu by nie ? Kwestia tego żeby było łatwo dokonywać zmian, dodawać nowe strony. Proponowałbym minimalne wykorzystanie PHP tylko do ładowania podstron żeby każda strona nie musiała mieć tych samych elementów jak top, menu, stopka itp. rzeczy, które są na każdej stronie.

Czyli generalnie robisz plik index.php, który zawiera te wszystkie elementy stałe czyli przykładowo wspomniane : top, menu, stopka natomiast główna treść (czyli to co będzie inne dla każdej strony serwisu) są przez PHP zależnie od pod strony ładowane. Każda taka ładowana treść to po prostu osobny plik *.php albo zwykły *.html :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Nie do końca to rozumiem... :-(

Masz jakiś przykładowy kod, albo np. jakiś krótki kursik o tym dokładnie?

Nie rozumiem na jakiej zasadzie mają być tworzone podstrony, to mają być tak samo nowe pliki, jak to wywoływać? Dla mnie to czarna magia :-)

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Biorąc pod uwagę, że zmiany na stronie (merytoryczne - artykuły) wprowadzał będzie ktoś inny, to chyba lepiej zrobić to na CMSie.
Łatwiej później będzie no i nie będą się do Ciebie telefony urywać.
Fajny jest np. CMS MADE SIMPLE http://www.cmsmadesimple.org/. Łatwy i przyjazny. A szablon możesz zrobić w kilka godzin.

greeneed - ciągły brak czasu
Awatar użytkownika
greeneed

Miejscowość: Strzelin - Wrocław

Fajne.

Macie coś po Polsku :-)

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Możesz tego cudaka spolszczyć. Gdzieś tam na stronie są łatki do niego.
Na 100% tam są, bo je pobierałem.
Jak będę miał chwilę to rzucę linkiem.

Awatar użytkownika
greeneed

Nie wiem gdzie to na ich stronie teraz jest, ale znalazłem u siebie pliki, to wrzuciłem Ci na serwer.

http://www.greeneed.pl/soleil.zip
Może się przyda.
Pobierasz wersję eng i zastępujesz foldery z zip'a.
Lub zainstaluj na serwerze. Tak i tak zadziała.

Awatar użytkownika
greeneed

Może to się wydać głupie, ale jak ja mam to wogóle ściągnąć z tej strony?

klikam download to tam mi się mase rzeczy otwiera... co ja mam ściągnąć, które? I to jest darmowe?

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Pliki CMSa :
http://s3.amazonaws.com/cmsms/downloads ... ase.tar.gz
http://s3.amazonaws.com/cmsms/downloads ... ull.tar.gz
to wersja podstawowa i full - wybierz jaką chcesz (trzeba by na stronie przeczytać czym się dokładnie różnią, ale na pewno obie będą działać)

Spolszczenie :
http://s3.amazonaws.com/cmsms/downloads ... _PL.tar.gz

Albo po prostu pobierz od kolegi greeneed :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Ok. Ściągnęłam pliki, zastąpiłam foldery.. i co dalej? O co w tym wszystkim chodzi?

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Następna

Wróć do Tworzenie stron