co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)

Agato,
Nie chciałem Ciebie zaginać tylko pokazać temat.. Mam nadzieję, że nie poczułaś się urażona? Jeśli tak to bardzo przepraszam. Po prostu chciałem pokazać Tobie, że to temat rzeka..
To tak jakby gość przyszedł do Waszej firmy i powiedział "chcę kupić bramę", albo inaczej: "kupiłem bramę i jak ją zamontować"? Przecież rodzajów bram jest kilkadziesiąt modeli (uchylne, segmentowe, harmonijkowe, skrzydłowe, rozmiar mniejszy, większy), a przypuszczam, że każdy producent ma jeszcze własny system montażowy.. Z CMSami jest podobnie.
CMSy wymyślili programiści/webmasterzy, którzy stracili wiarę lub chęci w uczenie użytkowników XHTML i CSS. Jeśli Ty sobie dajesz z tym radę, to nie korzystając z CMS masz większą kontrolę nad serwisem. A i sam serwis działa trochę szybciej - bo serwer pokazuje gotowe strony, a nie musi ich za każdym razem tworzyć (generować).

Jeśli chcesz się uczyć obsługi CMS, to wybierz http://www.cmsmadesimple.org/ zaproponowany przez greeneed.
Jeśli koniecznie chcesz coś rozwijanego przez polskich programistów, to spróbuj Quick.CMS Lite, choć jest to specyficzny CMS - implementowanie w nim własnego szablonu graficznego nie jest moim zdaniem intuicyjne i trochę czasu zabiera. Dokumentacja nie jest zbyt rozbudowana, ale możesz liczyć na użytkowników forum.
Możesz też spróbować z rewelacyjnym WordPressem.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Tomasz Fabiszak napisał(a):CMSy wymyślili programiści/webmasterzy, którzy stracili wiarę lub chęci w uczenie użytkowników XHTML i CSS.

Taaa, to były rzeczywiście utopijne pobudki. Niestety, okazało się, że piękne marzenia nie idą w parze z rzeczywistością. Przede wszystkim dlatego, że ciągle nie ma zgodnych ze standardami edytorów WYSIWYG. Więc w praktyce wygląda to mniej więcej tak: robisz piękny site, gdzieś z tyłu głowy ciągle masz wszystkie ważne kwestie związane ze standardami, walidator W3C odpala Ci się zupełnie automatycznie, z dumą patrzysz na "This document was successfully checked as .... Strict!", a potem ...... a potem klient zaczyna wprowadzać content. Hmmm i zaczynają się te wymyślne układy, próby z wieloma rodzajami czcionki, kolorkami, bo Pani Krysia z księgowości to ma fantazję :)

Generalnie cms to jednak ciągle rozwiązanie dla ludzi, którzy mają pojęcie o tworzeniu stron i chociaż podstawowa wiedza na temat znaczników HTML jest wymagana od użytkownika.

Nie życz sobie, aby było Ci łatwiej, tylko abyś był lepszy.
http://www.flexair.pl
http://www.zdrowadieta.sklep.pl
Awatar użytkownika
OlgaGr

Poprzednia

Wróć do Tworzenie stron