co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)

Teraz przyjrzyj się plikowi index.php i jego budowie. Do tego przejrzyj CSS'a i bedziesz w domu.
Aby zainstalować sobie CMS musisz posiadać baze danych na serwerze.
Instalacja przebiega gładko i bezproblemowo.

greeneed - ciągły brak czasu
Awatar użytkownika
greeneed

Miejscowość: Strzelin - Wrocław

Ale ja nie wiem o czym ty do mnie rozmawiasz :-)

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

hm...
znasz html i css?

greeneed - ciągły brak czasu
Awatar użytkownika
greeneed

Miejscowość: Strzelin - Wrocław

Oczywiście że znam :-)

Ale ja nie wiem w ogóle na jakiej zasadzie używa się cms-a, wiem, że jet do czegoś potrzebny, ale ja chciałam, żeby mi ktoś jeszcze wytłumaczył o co w tym chodzi.

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

CMS - Content Management System (jakoś tak :P) czyli system zarządzania treścią jak sama nazwa sugeruje pozwala na zarządzanie treścią strony Internetowej, systemu sieciowego, sklepu itp. w łatwy sposób np. przez panel administratora bez konieczności znajomości praktycznie żadnego języka programowania czy języka znaczników. Jest to możliwe dzięki współpracy takiego systemu z bazami danych (chociaż są takie cuda, które korzystają z plików tekstowych). To tak bardzo ogólnie :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

CMS (ang. Content Management System) - System Zarządzania Treścią [serwisu internetowego] to oprogramowanie służące do wspomagania publikowania/umieszczania różnych treści (z reguły na kolejnych podstronach) w serwisie internetowym. W swoich założeniach pozwala na tworzenie treści serwisu internetowego przez osoby nie znające PHP, XHTML i CSS. Treść tworzy się w edytorze WYSIWYG, który ma podobną (choć w zasadzie prostszą) funkcjonalność do edytora tekstu.
Dla CMS musisz jednorazowo przygotować skórkę/szablon strony WWW po to, aby każda podstrona serwisu wyglądała identycznie. Treść wszystkich podstron jest przechowywana albo w bazie danych SQL, albo w osobnych/specjalnych plikach na dysku. CMS generuje poszczególne strony serwisu WWW na podstawie przygotowanego wcześniej szablonu strony oraz wprowadzonej przez redaktora treści. CMS pozwala również przeorganizować strukturę serwisu - zmienić ilość i zawartość poszczególnych menu serwisu, hierarchię podstron itp. bez zagłębiania się w kod XHTML poszczególnych stron.

Są bardzo różne CMSy - proste (mała funkcjonalność) i rozbudowane (duża funkcjonalność). Te rozbudowane są zazwyczaj trudniejsze w obsłudze i korzystaniu, ponieważ posiadają wiele zaawansowanych funkcji. Niektóre CMSy pozwalają sterować uprawnieniami poszczególnych redaktorów (które części serwisu mogą zmieniać, a które nie).

Generalnie CMS ułatwia życie osobom odpowiedzialnym za serwisy bardzo duże lub takie, w których często zmienia/pojawia się nowa treść. No i oczywiście umożliwia tworzenie treści serwisu osobom nieznającym XHTML/CSS.

Edit: O, Bartek mnie wyprzedził :)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Tyle to ja też poczytałam w internecie o CMS, tylko ja nie wiem jak ja mam to wytłumaczyć, od czego ja mam zacząć?

Zrobić sobie jakiś szablon i co dalej, gdzie go w kleić jak go nazwać i jak się wywołuje nowe strony, żeby wyświetlały się w tej stronie... ja nie kapuję, to dla mnie jest prościej zrobić normalną stronę w html ze stylami i nauczyć kogoś po prostu kopiować.

Zresztą ja się będę pewnie zajmowała tą stronką, żeby jakieś zdjęcia wrzucać i w ogóle... więc chyba tak zrobię... i nie będę nikogo nic uczyć...

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Sama instalacja CMSa i obsluga jest banalna. Natomiast jeśli już chcesz się bawić w tworzenie szablonów to niestety czeka Cię nauka na poziomie bardzo dobrym HTML, CSS oraz PHP. PHP może nie na poziomie eksperckim ale bez tego wiele nie zrobisz chyba że jakąś modyfikację istniejącego szablonu metodą prób i błędów. I wszystko zależy do jakiego CMSa byłby ten szablon - dla niektórych robi się je bardzo prosto jak np. dla Joomla 1.5.X, ale są też takie gdzie sprawa jest dużo trudniejsza i może się przydać znajomość Smarty.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Agata 'soleil' Rutowicz napisał(a):Tyle to ja też poczytałam w internecie o CMS, tylko ja nie wiem jak ja mam to wytłumaczyć, od czego ja mam zacząć?
Zrobić sobie jakiś szablon i co dalej, gdzie go w kleić jak go nazwać i jak się wywołuje nowe strony, żeby wyświetlały się w tej stronie... ja nie kapuję, to dla mnie jest prościej zrobić normalną stronę w html ze stylami i nauczyć kogoś po prostu kopiować.

My już Tobie wytłumaczyliśmy ogólnie, a i poczytałaś sobie pewnie dużo... Komu chcesz/musisz to tłumaczyć? Instalowanie CMS na siłę mija się z celem. To jest oprogramowanie, które ma usprawniać i ułatwiać tworzenie serwisu, a nie utrudniać. Jeśli sama będziesz zawsze publikować treści w serwisie i nigdy nie robi tego nikt inny, nigdy nie będziesz mieć innych zajęć do zrobienia, kiedy ktoś będzie chciał, żebyś na wczoraj opublikowała coś w serwisie, to nigdy nie instaluj CMS.
CMS-y są po to, żeby raz zrobić szablon graficzny, zainstalować go w CMS, a potem (prawie) o nim zapomnieć i skoncentrować się tylko i wyłącznie na treści. Jeśli każdą stronę wolisz ręcznie edytować i tak jest dla Ciebie prościej i wygodniej, to daj sobie spokój z CMSem.
CMSów jest jak mrówków.. Płatnych, darmowych, polskich, zagranicznych, lepszych, gorszych, popularnych i egzotycznych, ze wsparciem, z dokumentacją.. Codziennie prawdopodobnie powstają nowe. Jeśli chcesz otrzymać konkretne odpowiedzi na pytania typu "jak mam to zrobić", to musisz wybrać jeden konkretny - najlepiej taki, który my znamy (czyli wybierz któryś z najpopularniejszych open-source'ów) i będziemy mogli łatwiej i bardziej szczegółowo odpowiedzieć co i jak. Inaczej będziesz otrzymywać tylko ogólne odpowiedzi typu "to zależy", albo "musisz utworzyć szablon graficzny" (ale jak to zrobić będziesz musiała sama wiedzieć, bo jest tysiąc CMSów i tym samym tysiąc możliwości).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

hm... no to mnie zagiąłeś :P

Myślę, że czas, żeby coś opublikować zawsze znajdę, to będzie kwestia jakichś zdjęć czy aktualności.

Generalnie to ma być strona stacji pogotowia ratunkowe obok mojej miejscowości. Pani dyrektor chce tam umieszczać zdjęcia i jakieś ciekawe rzeczy. Ze względu na to, że w pogotowiu pracuje mój narzeczony, to ja jestem w stanie prowadzić tę stronę, zresztą mój Łukasz czasem obserwuje jak ja piszę te kody i on już by załapał jak coś wrzucić... więc skoro uważasz, że CMS jest mi niepotrzebny to nie będę go robiła.

Gdy przeglądam wiele stron, i klikam sobie w jakichś link widzę coś tam coś tam ?php i coś tam coś tam to odbieram to jakoś dziwnie jako coś lepszego od zwykłych stron bez cms-a.

Myślę, że polecony przez was cms to dobry pomysł, bo ja się na nich kompletnie nie znam więc ufam wam, i jakbyście znaleźli jakiś fajny poradnik krok po kroku to bym była wdzięczna. Nie chcę was zamęczać, już widzę, że macie dosyć moich wypowiedzi tutaj :-) Ja szybko łapię, tylko mi trzeba ładnie wytłumaczyć... a najgorzej jak się za szybko poddam. A ja chcę się nauczyć cms. Nie teraz to później, nie później to kiedy indziej :-)

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Tworzenie stron