co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko o serwisach WWW, głównie od strony technicznej (XHMTL, CSS, PHP, MySQL)

Camtasia Studio - problem pod Firefoxem

Postprzez Feniks 26 Maj 2010, o 11:13

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Nie wiem od czego zacząć. Może Wam uda się rozwiązać mój problem.

Zauważyłem, że autor forum korzysta dość ambitnie z programu Camtasia Studio (swoją drogą, pozdrowienia dla Krzywego).

Ja zaczynam korzystać z tego programu. Nagrałem swój pierwszy film, skonwertowałem do wersji Web z gotowymi plikami i filmem mp4 do wrzucenia na serwer. Tak, więc wrzuciłem wszystko do katalogu pliki/wideo/

Jest to dziwny problem, a rozwiązanie mnie załamuje. Próżno szukać go w sieci, bo przeszukałem całe google i jedyna opcja jaka mi jeszcze przychodzi do głowy to napisać do administracji programu.
Wcześniej jednak wolałbym o tym porozmawiać z Wami.

Do rzeczy. Film znajduje się tutaj:
http://www.fenio.pl/pliki/wideo/napis_google/index.html
Jest to oryginalny plik html, któremu zmieniłem nazwę z napis_google.html, na index.html
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale problem wygląda następująco.

Jeśli masz firefoxa, spróbuj go włączyć u siebie. Następnie postaraj się wejść na ten film z jakiejkolwiek innej przeglądarki.
Problem występuje tylko pod firefoxem.

Gdy wgrałem film, przez jakiś czas na początku mogłem włączać go do woli, kilka razy z rzędu, kilkanaście w ciągu minuty.
Teraz po naciśnięciu Play, ukazuje się czarny ekran odtwarzacza. Najdziwniejsze jest to, że pod IE, Chrome i Operą, chodzi sprawnie. Jedyną rzeczą jaka została zmieniona to czas.

Od sprawnego działania minęła doba, chociaż wcześniej miałem już z tym problem, to nawet po kilkunastu minutach - do kilku godzin film przestawał działać. Pomagało ponowne wgrywanie filmu na serwer. Ale za każdym razem po pewnym czasie Firefox nie wyrabia i nie potrafi włączyć tego filmu.

Dlaczego film nagrany w Camtasia Studio nie działa pod Firefoxem? Czy można coś z tym zrobić?

Nie wiem już do kogo się udać z tym pytaniem bo w internecie jest mało rozmów na temat tego programu.
Przepraszam jeśli to niewłaściwy dział, starałem się dobrać odpowiedni, w razie czego proszę o przeniesienie.

PS. Edit: Zmiana problemu. Film znowu działa. Czyli raz rusza, a raz nie. Nie pomaga ponowne wrzucanie na serwer, tylko odczekanie. Film powinien ruszać od razu, tak jak teraz. Tak jak to jest pod Chrome, Operą i IE. Minęło kilka minut, od niesprawnego działania. Głupia byłoby, gdyby to wszystko okazało się buferowaniem. Ileż można czekać na wgranie filmu? Widocznie problem wymaga głębszej analizy, jednak mnie to wygląda na coś nieprzyjemnego skoro w innych przeglądarkach film rusza natychmiast. Przeprowadzałem analizę na kilku moich znajomych dając prośbę uruchomienia filmu pod różnymi przeglądarkami. Bez żadnych wskazówek odpowiadali, że pod Firexem nie rusza. Więc, tym bardziej nie wiem o co chodzi, a sytuacja głupio wygląda, gdy opisuję problem, a film działa. Mogę tylko przepuszczać, że za jakiś czas film znowu padnie. Czy wiadomo o co może chodzić?

PS2. Po wyczyszczeniu historii film znów nie rusza. Więc problem nadal aktualny, u Was również film nie powinien działać.

Feniks

FF i Opera

Postprzez Paweł Landzberg 26 Maj 2010, o 15:08

Nie podpowiem Ci nic, bo nie wiem w czym może być problem, ale na chwilę obecną to u mnie film nie działa w lisku i operze. Także nie dotyczy to tylko Firefoxa.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

próby nieskuteczne

Postprzez Feniks 26 Maj 2010, o 15:28

Może nie powinno, ale mnie to uspokaja.

Wgrałem drugi plik pod nazwą oryginalną: http://www.fenio.pl/pliki/wideo/napis_g ... oogle.html
Jednak nadal nie działa tak samo jak na index.html

Mam wrażenie, że przeglądarka czeka, aż pobierze się cały film. Wygląda to dość dziwnie i nie wiem jak to opisać.

Czemu występuje problem z odtwarzaniem filmu z Camtasia Studio pod Firefox i Operą?

Feniks

Odpowiedź od Camtasia Studio

Postprzez Feniks 27 Maj 2010, o 16:24

Rozmawiałem w tej sprawie z supportem Camtasia Studio.

Oto jaką otrzymałem odpowiedź:
"Damian,

This is usually a result of the player loading before the video can be fully loaded from the server. Usually if allow a moment or two before clicking the play button.

Please feel free to reply back with any other questions you may have,
Best Regards,
Alex Kranz"

Piszą jakby to było normalne. Ale czemu mam czekać, aż pobierze się cały film zanim go sobie włączę? To nie jest normalne i powinni napisać, jak się z tym problemem uporać. Nie sądzicie?

Feniks

Strange

Postprzez Paweł Landzberg 28 Maj 2010, o 12:03

To jest raczej dziwne według mnie. Nie powinno się czekać na ściągnięcie całego, a przynajmniej jakieś info powinno być o tym. A tak po za tym to nie wydaje mi się, żeby ten filmik mi się ściągał.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

możliwe rozwiązania

Postprzez aquasite 29 Maj 2010, o 22:03

Według mnie może to być jeden z dwóch problemów:

1. Możliwe, że problem występuje z powodu osadzenia pliku .swf na stronie. Poszukaj innych sposobów umieszczania flash na stronie i pokombinuj z nimi.

2. Możliwe, że plik flash tworzony przez camtasia jest zapisany w taki sposób, że najpierw cały musi się wczytać i dopiero wtedy się uruchamia. Tłumaczyłoby to fakt, że działa "co któryś raz". Poszukaj może opcji w programie co do zapisu pliku - myślę, że powinno to gdzieś być.

aquasite

kolejna odpowiedź pomocy technicznej

Postprzez Feniks 30 Maj 2010, o 14:25

Wiem, jak umieścić pliki na stronie skonwertowane opcją Web przy domyślnych ustawieniach.

Kolejna z odpowiedzi supportu Camtasia Studio:
"Hi Damian,

The developer I spoke with yesterday was hoping he could take a look at it this morning. As for coming to a resolution, it really depends where the problem is in our code. Sometimes they are quick fixes while other times they are more in depth and it is always hard to predict. Once he takes a look and updates me we should have a better idea of when a possible fix can be made.

Please let me know if you have any questions.

Kind Regards,
Mike
Support Engineer"

Za kilka dni będę pytał jak im poszło.

Feniks

Wróć do Tworzenie stron