co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
linki, opisy dobrych, wartościowych szkoleń z e-biznesu, motywacji, psychologii osiągnięć i inne

Wierzycie w działanie mindmappingu?

Postprzez malaga 8 Lip 2010, o 15:41

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dla niezorientowanych w temacie mindmapping to taki rodzaj notowania swoich myśli, który pobudza do myślenia obydwie półkule. generalnie ćwiczenie takiej umiejętności przyczynia się do ćwiczenia naszego umysłu, większego zorganizowania, lepszej pamięci. Taką metodę opracował Tony Buzan i teraz zaczyna być ona coraz bardziej popularna w Polsce. Są nawet szkolenia z tego zakresu (organizuje je firma May Agency, z tego co wiem jako jedyna w Polsce), czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Może nawet był na takim szkoleniu? Zanim zainwestuję, wolę zapytać. :)

malaga

pomaga

Postprzez Sebastian Nowak 8 Lip 2010, o 18:46

Na szkoleniu nie byłem, troche poczytałem i zacząłem stosować. To jest bardzo intuicyjne więc wielkie szkolenie z tego jest niepotrzebne.

Czy to działa? - nie jest to kwestia wiary. Ja stosuję bo tak jest dla mnie wygodniej. Wpisuje hasła, dopasowuje do odpowiedniej gałęzi i każdy projekt prawie sam się tworzy.

Tym, którzy nie stosują - polecam.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

MM

Postprzez MałgorzataLeliwa 11 Lip 2010, o 18:49

Idea map myśli jest często omawiana na kursach szybkiego czytania, w tym również na kursach Intelektualnie.pl.

Ja jestem jak najbardziej za całą ideą map myśli. ;-)

MałgorzataLeliwa

mind mapping

Postprzez Social_Barbara 19 Lip 2010, o 11:41

Ja też uważam że to bardzo przydatne. Pomaga nie tylko w nauce, ale w pracy i przy organizacji dnia. Być może jest to intuicyjna sprawa, ale szkolenie na pewno pomaga usystematyzować wiedzę i tą technikę. Sama chętnie bym się wybrała, zwłaszcza że oferta szkoleniowa jest bardzo szeroka: masa szkoleń indywidualnych, dla firm, managerów, sprzedawców, liderów. Dobra rzecz.

Social_Barbara

dobre dla wzrokowców

Postprzez Elżbieta Kalinowska 26 Lip 2010, o 22:17

Zastanawiające jest co może być na takim kursie - nie wydaje mi się to aż tak zaawansowana umiejętność, ale może nie wiem wszystkiego o mapach myśli ;)
Jest bardzo dużo różnych, bezpłatnych programów do tworzenia map myśli z opisem jak to robić np. Mindomo możesz sobie najpierw sprawdzić jak to Ci pasuje.
Zapisanie czegoś w postaci mapy myśli może być bardzo użyteczne dla kogoś kto przetwarza informacje w kanale wzrokowym. Wzrokowiec "widzi" w swojej głowie idee, więc kiedy musi ubrać je w wypowiedź słowną (pisanie słowo po słowie, idea po ideii), może mieć np. trudność w zorganizowaniu przekazu w jedną całość. Różne wątki pojawiają się w jego głowie jednocześnie a nie może mówić, o wszystkim na raz. Dobrze zorganizowane treści lepiej się zapamiętuje więc jeśli wzrokowiec czyta o czymś, to rozrysowanie czytanych treści pomoże mu je lepiej zapamiętać.
Nie wszyscy jednak są wzrokowcami i podejrzewam, że ci którzy przetwarzają informacje w kanale słuchowym nie będą do mapy myśli przekonani.
Myślę, że najlepiej sprawdzić samemu w praktyce jak to działa.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Ja tylko od siebie dodam, że choć nie znam Maindomo, to po screenie na stronie tego programu już widzę, że to nie do końca idea map myśli Buzana. A gdzie chociażby użycie kolorów, czy pisanie nad gałęzią? Wiele osób odradza używanie programów komputerowych, bo jednak samodzielne rysowanie pochłania więcej uwagi, co przekłada się na efektywność zapamiętywania (co innego narysować choćby najbrzydszy, ale nasz rysunek a co innego wstawić plik z rysunkiem). Ja uważam, że jeśli używać to dobrego, a takim na pewno jest program Buzana iMindMap. Płatny, ale przynajmniej zgodny z zasadami Map Myśli. I nie chodzi o to, że uwielbiam trzymać się zasad, ale o to, że wykorzystanie ich naprawdę zwiększa efektywność. ;-)

MałgorzataLeliwa

efektywność?

Postprzez Elżbieta Kalinowska 27 Lip 2010, o 12:29

W "maindomo" można stosować kolory, wklejać obrazki, linki, notatki nad liniami, wybierać krój czcionek, linii, napisów, tła dla całej mapy i tła dla napisów, krój strzałek i boksów z tekstem itd...
Nie wiem na ile samodzielne rysowanie zwiększy efektywność w porównaniu do samodzielnego wyszukania obrazka. Z pewnością inne obszary kory mózgowej będą zaangażowane w te czynności. Nigdy nie jest też tak, że aktywna jest tylko jedna część mózgu. Tak czy inaczej zaangażowanie w budowanie całości i przetwarzanie informacji wzrasta.
Warto też pamiętać, że istnieje zależność pomiędzy efektywnością odtwarzania treści a sposobem ich zapamiętywania i formą w jakiej się je odtwarza.
Tzn. jeśli mamy zdawać egzamin ustny to lepiej jest uczyć się powtarzając zapamiętywane treści na głos, niż zapisując. Jeśli egzamin będzie pisemny sprawdza się robienie notatek. W obu przypadkach posiadanie mapy myśli jest pomocne bo organizuje całość, a wiadomości są ze sobą powiązane więc łatwiej je odtworzyć.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

efektywność i efektywność

Postprzez marakesh 20 Wrz 2010, o 14:55

Bo mapy mysli to nie tylko efektywność, ale również efektownosć.
Słyszeliście o tym, że coraz popularniejsze staje się tworzenie CV w postaci map myśli własnie?
Jakoś trzeba wyróżnić się na rynku, a jak najłatwiej? Za pomocą działań graficznych, bo w kompetencjach mamy podotne kwalifikacje, a to szata graficzna jako pierwsza rzuca się rekruterowi w oczy.
Oczywiście nie można przesadzac, ale CV = mapa myśli = zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną, a reszta zalezy od nas.

Wracając jednak do szkoleń. Był ktoś z was na tych bardziej biznesowych szkoleniach w May Agency? Jak to wyglada?

marakesh

Wróć do Szkolenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość