13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mam pytanie w sprawie szkoleń personelu, czy są one rzeczywiście potrzebne i skuteczne?
- zossztof
Tak, personel niewyszkolony jest o wiele mniej skuteczny niż wyszkolony. Dotyczy to wszystkich branż.

A tak na serio: jaki personel, jakie szkolenia, w jakiej formie, w jakim zakresie? Pytanie, które zadałeś jest zbyt ogólne.
M.
A tak na serio: jaki personel, jakie szkolenia, w jakiej formie, w jakim zakresie? Pytanie, które zadałeś jest zbyt ogólne.
M.
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
Bez oceny szkolenia bez sensu jest je wogóle przeprowadzać. W mojej firmie dopiero po roku korzystania z usług pewnej firmy doradczej podaliśmy jej szkolenia ocenie fachowców (Insytut Gaussa) – okazało się że ich szkolenia były w ogóle dla nas nie przydatne.
- rabban
zossztof napisał(a):czy są one rzeczywiście potrzebne i skuteczne?
Jak przedmówcy wspomnieli: "to zależy".
Zadawanie tak ogólnych pytań generalnie nie ma sensu. Bo jakiej odpowiedzi można się spodziewać? "Tak, potrzebne"? "Nie, bo są mało skuteczne"?
Natomiast dziwi mnie, i to bardzo, że wiele firm po prostu nie wie, czy potrzebują szkoleń, jakich szkoleń i czy dane szkolenie przydało się. Takie firmy najpewniej są źle zarządzane, a kierownictwo / właściciel nie potrafi ocenić, czego potrzebują jego pracownicy (jeśli chodzi o edukację).
Ja, prowadząc biznes, wiem dokładnie, czego mi trzeba w tym zakresie. I wiem także, czego potrzebuje każda osoba, z którą współpracuję lub nawet jej coś zlecam (outsourcing).
Wracając do tego bardzo ogólnego pytania:
- ważne są rzeczywiste potrzeby i znajomość własnego biznesu (w tym oczywiście pracowników)
- należy starannie wybierać firmy szkoleniowe, trenerów, tematykę, a nawet sposób przeprowadzania szkoleń
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Oczywiście, że szkolenia personelu są skuteczne. Zawsze to dodatkowa wiedza i dodatkowe kwalifikacje które później przekładają się na zwiększenie jakości pracy pracownika.
Warunkiem takiej kolei rzeczy jest jednak posiadania pracownika pojętnego, ktory doceni gest pracodawcy w postaci szkolenia i bedzie chciał się dokształcić. Bo jeśli pracownik ma znudzony siedzieć na szkoleniu i jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać otrzymywaną wiedzę to takie szkolenie jest bezcelowo.
Wniosek: dobieramy szkolenia do personelu i jego obowiązków wówczas efektywność mamy gwarantowaną.
Warunkiem takiej kolei rzeczy jest jednak posiadania pracownika pojętnego, ktory doceni gest pracodawcy w postaci szkolenia i bedzie chciał się dokształcić. Bo jeśli pracownik ma znudzony siedzieć na szkoleniu i jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać otrzymywaną wiedzę to takie szkolenie jest bezcelowo.
Wniosek: dobieramy szkolenia do personelu i jego obowiązków wówczas efektywność mamy gwarantowaną.
- marakesh
Szkolenia są skuteczne, kiedy człowiek chce i wierzy że dzięki nim osiągnie coś więcej.
Czasami są chęci i motywacja, jednak brakuje uporządkowania myśli i skierowania ich na konkretny tor.
Szkolenia skutecznie uczą pracy nad samym sobą jak również zarządzania projektami i ludźmi.
Czasami są chęci i motywacja, jednak brakuje uporządkowania myśli i skierowania ich na konkretny tor.
Szkolenia skutecznie uczą pracy nad samym sobą jak również zarządzania projektami i ludźmi.
- Karol
Każda forma rozwoju i kształcenia się jest potrzebna i w jakimś stopniu na pewno skuteczna. Skuteczność w dużej mierze zależy od osoby, która w szkoleniu uczestniczy i od jej podejścia. Aczkolwiek sądzę, że jeśli ktoś decyduje się już na szkolenie, które na pewno mało pieniędzy nie kosztuje, to idzie tam po to, by z nich coś wynieść. A teraz jest tak szeroki wachlarz proponowanych szkoleń, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Ostatnio znalazłam nawet ciekawe szkolenie firmy MayAgency dotyczące profilaktyki przeciwko wypaleniu zawodowemu menedżera i sposoby rewitalizacji 
- ilya
Szkolenie nie koniecznie zawsze musi być skuteczne. Zdarza się, że casem poniesione koszty przewyższają korzyści jakie firma generuje z racji takich szkoleń. Można się przed tym jednak chronić. Najlepiej po pierwszym przeprowadzonym szkoleniu dokonać jego oszacowania. Robią to różne firmy (np.http://www.iakg.pl/) niezależne, dlatego takie wyniki są miarodajne.
- zossztof
owszem zajmuje się, teraz w dodatku można sobie na ich stronie zrobić test, który pomaga sprawdzić czy posiada się umiejętności w zakresie awansowania pracowników
kurkuma napisał(a):a czy to iakg.pl, nie zajmuje się też, EFS, i prowadzeniem szkoleń??
- zossztof
13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-