co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

SIEĆ

Postprzez yoanna 6 Kwi 2010, o 17:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Proszę o pomoc bo męczę się już z 3h

otóż:

mam sieć 2 komputery
pierwszy na jakimś najnowszym Windows (nie pamiętam nazwy to brata komputer a nie ma go teraz)
drugi na Vista
łączą się z routerem bezprzewodowo
router z modemem od naszego dostawczy Internetu.

wszystko śmiga prawidłowo

teraz....

chcę podpiąć trzeci komputer
na XP również bezprzewodowo.

karta sieciowa zainstalowana prawidłowo, sieci wykrywa i naszą również wykrywa ale KRZYCZY że potrzebuje klucz
a ja nie wiem o jaki klucz chodzi.

oba połączone komputery łączą się za pomocą ustalonego hasła

ale to hasło nie jest tolerowane na XP żadnego innego klucza nie posiadamy. Próbowałam ustawienia sieci z działających komputerów zgrać na USB i zapisać na tym XP ale nie działa. Wyświetla że komputer został dodany do sieci ale nadal krzyczy, że chce ten klucz. Próbowałam nadać inny klucz (to nasze hasło) ale też mu nie pasuje.

Co mam zrobić? Wyrzucić? :tokoniec:

PIĄTA GŁĘBOKOŚĆ TWOICH FINANSÓW
http://www.Lepsze-Zycie.aq.pl
Awatar użytkownika
yoanna

Miejscowość: Częstochowa

Re: SIEĆ

Postprzez Tomasz Fabiszak 7 Kwi 2010, o 11:54

Zdalnie, to będzie bardzo trudno zdiagnozować i naprawić ;)

W którym momencie pyta o klucz? Przy łączeniu się z ruterem, czy przy próbie połączenia się z innym komputerem w sieci lokalnej?
W pierwszym przypadku może chodzić o klucz WPA-PSK - autoryzujący połączenie do sieci bezprzewodowej. Bez niego nie będzie dostępu do Internetu, ani do LAN-u.
W drugim przypadku może chodzić o uprawnienia do udostępnianych zasobów. Niestety w różnych wersjach Windows ustawia się je inaczej i nie zawsze prosto można to ustawić. Zależy od ustawień zapory sieciowej (firewall'a) i systemowych praw dostępu (uprawnienia użytkowników, ustawienia wspólnej grupy roboczej, i inne).

Może zapytaj brata (jeśli on to ustawiał) i będzie w stanie Tobie pomóc - a może gdzieś będzie mieć zapisane to hasło/klucz?

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez yoanna 7 Kwi 2010, o 15:59

wiem... że nie będzie łatwo, ale zrobię to.

Dzwoniłam do swojego dostawcy Internetu z pytaniem czy aby podłączyć trzeci komputer do swojej sieci będę potrzebowała jakiś danych, "zezwoleń" czy jakichkolwiek innych działań, które muszą i mogą wykonać tylko Oni. Powiedziano mi, że nie. I że owy Pan (mój rozmówca) może to wykonać prywatnie za 50 zł!!!!!!!!! W ŻYCIU heeh dam sobie radę...

w każdym razie najważniejsza jest informacja, że żadnych dodatkowych danych nie potrzebuję....

zatem trochę historii.....

pierwszym komputerem połączonym w tą sieć był komp mojego brata - znowu go nie ma :/ z reszta on jest zielony w tych sprawach.

komputera z XP wcale nie ma w sieci, nie widzą go pozostałe kompy.

następnie na kablu podłączono do routera komputer mojej mamy (ten właśnie XP z którym teraz mam problem) i wszystko działało.

po jakimś czasie...

ja się tu wprowadziłam i odłączyłam komputer z XP a podłączyłam swój komputer na wifi bez żadnych problemów wpisując podane przez brata hasło.

teraz

do komputera z XP wsadziłam kartę bezprzewodową sieciową i chcę się połączyć z routerem.

Na kompie z XP w prawym dolnym rogu ekramu jest ikonka komputerka na którą klikam i pokazują się wtedy wszystkie dostępne sieci bezprzewodowe. I jest ta nasza również.

Klikam na nią POŁĄCZ i po chwili prosi o "klucz sieciowy"

wpisuje w to miejsce hasło za pomocą którego połączyłam swój komputer ale nie łączy

z komputera brata ściągnęłam na USB ustawienia połączenia ale na XP wywala, że nie ma wystarczających informacji aby uruchomić kreatora i każe jeszcze raz ściągnąć dane. Za każdym razem jest to samo.

Gość przez telefon powiedział mi, że ten klucz sieciowy należy sobie samemu wygenerować. I owszem na XP w kreatorze potrafię to zrobić ale na moim kompie i na brata nigdzie nie ma czegoś takiego ani nie ma też miejsca na wpisanie takiego klucza.

Mało tego po zmianie hasła na kompie brata ono jakby nie jest zapamiętywane i ciągle jest to samo stare hasło. Zorientowałam się o tym gdy wczoraj je zmieniłam a okazało się, że ono nadal jest to samo.

NIE ROZUMIEM XP, przyszła do mnie koleżanka, gdy pierwszy raz przyniosła swojego kompa z Vista, odpaliła podałam jej to nasze hasło, wpisała i połączyła się bez żadnych problemów. O CO BIEGA TEMU XPkowi???? już nie wiem co mam zrobić? może on pamięta to stare połączenie na tym kablu i coś się tu gryzie?? czy będę musiała na nowo system instalować? nie chce mi się tego robić, może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł?

pomocy.............. :niewiem2:

Awatar użytkownika
yoanna

Postprzez yoanna 8 Kwi 2010, o 10:27

opisałam problem jeszcze tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 91#7934491 może ktoś z Was mi pomoże? ...

Awatar użytkownika
yoanna

moja kolej

Postprzez lapti 8 Kwi 2010, o 11:07

Hej!
Może ja teraz wtrącę kilka uwag.

1. Czy karta jest na 100% sprawna - po co się męczyć, skoro może to wina sprzętu?
Jeżeli masz możliwość, to podłącz inną kartę do tego komputera, lub obecną kartę wsadź gdzieś indziej. Jeśli działa to pkt.2
2. Filtrowanie macków.
Sprawdź jaki masz mack na którymś z podłączonych komputerów i ustaw sobie taki sam na komputerze, który nie może się połączyć (komputer z oryginalnym mackiem nie może być podłączony do sieci, bo będą małe problemy)
3. W jaki sposób masz ustawione szyfrowanie sieci?
Jeżeli chodzi o wyciągnięcie odpowiedniego hasła z komputerów, które są już podłączone - użyj pewnego programu wzcook. Jeśli nie znajdziesz go samodzielnie (jest składnikiem pakietu aircrack dla windows w katalogu bin [tak było kiedyś]). Jeśli jednak nie znajdziesz tego programu - może Ci go podeślę mailem.
Program ten po chwili pracy wygeneruje plik txt z zapisanym hasłem w postaci:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX00000000000000000000000000000000000000, gdzie X to Twój wpa/wep key.

Dodatkowo miło by było, gdybyś podała model routera i ewentualnie porobiła killka screenów ze stron konfiguracyjnych (szyfrowanie, filtrowania, firewall itp)...

Najlepszym wyjściem było by zlecić robotę komuś, kto ma fizyczny wgląd do komputerów i sprzętu sieciowego. Ewentualnie też możesz komuś taki dostęp przygotować przez sieć...

Pozdrawiam
lapti

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Postprzez Tomasz Fabiszak 8 Kwi 2010, o 12:41

A to nie lepiej łatwiej prościej zalogować się na swój własny ruter w trybie administratora i ustawić nowe hasło?
Przecież to o 2-3 a nie o 50 komputerów chodzi.
Tak samo z dopisaniem kolejnego MAC-a - jeśli w ogóle jest filtrowanie MAC-adresów w domowym ruterze włączone.

No yoanna musisz podjąć decyzję, czy się uczysz, dochodzisz metodą prób i błędów, czy jednak komuś zapłacisz, żeby Tobie to naprawił.

Jak jesteś poważnie chora to nie chodzisz do lekarza? Bo on chce od Ciebie kasę? Płacisz mu za to, że potrafi rozpoznać co Tobie dolega i wie jakie jest na to lekarstwo.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez yoanna 8 Kwi 2010, o 16:20

lapti bardzo dziękuję za zainteresowanie. W odpowiedzi na Twojego posta:

1. Czy karta jest na 100% sprawna - TAK

2. Filtrowanie macków. - to jest doby pomysl ale nie wiem jak zmienic mac na XP

3. W jaki sposób masz ustawione szyfrowanie sieci?
sprawdzilam wszytkie mozliwe kombinacje na XP
w ustawieniach routera jest
Enable Wireless Security
Security Type: WPA-PSK
Security Option: automat
Encryption: automat
PSK Passphrase: to nasze haslo

haslo jest wpisane takie samo jak u mnie na kompie i na kompie brata i to samo haslo wpisuje gdy XP prosi o klucz sieciowy ale nie laczy. Czasem (w zaleznosci jakie szyfrowanie wybieram) krzyczy ze musi miec przynajniej 40 bitow.
to w przykładize haslo
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX00000000000000000000000000000000000000, gdzie X to Twój wpa/wep key.
to o wiele dluzsze haslo niz nasze ktore wyglada w ten sposob laptop59 dokladnie tyle znakow ma nasze haslo czyli 8. Nie wiem czy to w koncu jest ten klucz sieciowy czy nie?? w ustawieniach routera jest wlasnie to haslo i na naszych kompach tez to. Nie ma zadnego klucza siecowego. Sprawdzilam wszytkie zakladki w ustawieniach routera.

model router TP-LINK WR541G/542G v4 08118989
a bez screenow moze sie obejdzie?? :) jak nie to porobie

Tomasz Fabiszak również dziękuję za zainteresowanie. W trybie administratora routera siedze juz od wczoraj. Nowe hasło niczego nie zmiena. Czy jest filtrowanie MAC nie wiem nie umiem tego odczytac ale na liscie klientów są MAC adresy obu komputerow które w sieci działają. Natomiast nie można dodać nowych. Jedynie na listę rezerwową można dodać co uczyniłam ale to niczego nie zmieniło.

a z decyzją to się pomęczę... :) i innych pomęczę .... jeśli będą tak mili i dadzą się pomęczyć :slonko:

z lekarzem to zły przykład bo ja akurat nie chodze do lekarzy.... mam do nich strasznego pecha.

Awatar użytkownika
yoanna

lapti to nie wróżka!!

Postprzez lapti 8 Kwi 2010, o 18:14

yoanna napisał(a):a bez screenow moze sie obejdzie??
Jasne - już zamówiłem na allegro kryształową kulę. Pewnie przyjdzie za dwa tygodnie... Oby to nie był ziemniak...

yoanna napisał(a):2. Filtrowanie macków. - to jest doby pomysl ale nie wiem jak zmienic mac na XP

Dawno tego nie robiłem, a nie mam dostępu do żadnego windowsa... Więc wejdź do menadżera urządzeń, znajdź karty sieciowe i wybierz tą właściwą - prawym i właściwości. Tam powinno być coś na znak MAC addres, czy adres administracyjny, albo adres sieciowy, czy coś tam takiego. Wpisujesz w okienko ciągiem, bez spacji, '-' itp kopiowany adres i dajesz ok.
A jak nie to poszukaj sobie w google.
btw. screenów Ci się nie chciało zrobić, więc sprawdzić niejasności też Ci się nie będzie chciało. Znalazłem więc za Ciebie co by było potrzebne:
Image
Później by powrócić do oryginalnego adresu w to miejsce wpisujesz 0 i tyle...

Jeszcze mi powiedz jakiego sp ma ten xpk?

yoanna napisał(a):to o wiele dluzsze haslo niz nasze ktore wyglada w ten sposob laptop59 dokladnie tyle znakow ma nasze haslo czyli 8

No tak - przykład dotyczył WEPa (bo formatu wyniku wpa nie jestem pewien) - tak sobie uprościłem...

yoanna napisał(a):TP-LINK WR541G/542G v4 08118989
Z instrukcji obsługi tego sprzęta wynika, że można indywidualnie nadawać hasła dostępowe dla różnych komputerów/MACków...
Kod: Zaznacz wszystko
Privilege - Select the privileges for this entry. You may select one of the following Allow /
Deny / 64-bit / 128-bit / 152-bit.
Description - A simple description of the wireless station.
WEP Key - Specify a unique WEP key (in Hexadecimal format) to access the router.

Być może po raz kolejny nad interpretuje, ale... bez screenów to ruletka...

Pozdrawiam

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Re: lapti to nie wróżka!!

Postprzez yoanna 8 Kwi 2010, o 19:40

:sorry: dziękuję, że poświęcasz mi czas.......
sp2 jest na xp

żadna z opcji które wyświetlają się w okienku ZAAWANSOWANE nie pokazuje w okienku po prawej MAC adresu. Są różne opcje nieraz kilka do wyboru ale tego nie ma :(

porobiłam screeny z tego kompa z XP >>> http://www.yoanna.boo.pl/screeny.jpg
i z admina routera >>>> http://www.yoanna.boo.pl/SCREEN2.jpg

Awatar użytkownika
yoanna

Postprzez yoanna 8 Kwi 2010, o 20:24

hmm... wylaczylam szyfrowanie calkiem... na chwile zeby sprawdzic czy sie polaczy... oba komputery sie polaczyly a ten z XP nie?????? karta w kompie z xp okazuje sie ze obsluguje tylko szyfrowanie: 128 bit WEP, 256 bit WEP, 64 bit WEP. ... nie sprawdzilam tego wczesniej.

ale skoro z siecia niezabezpieczoną sie nie polaczyla to o co chodzi?? zepsuta???

Awatar użytkownika
yoanna

Następna

Wróć do Strefa webmastera / webdesignera

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość