wiem... że nie będzie łatwo, ale zrobię to.
Dzwoniłam do swojego dostawcy Internetu z pytaniem czy aby podłączyć trzeci komputer do swojej sieci będę potrzebowała jakiś danych, "zezwoleń" czy jakichkolwiek innych działań, które muszą i mogą wykonać tylko Oni. Powiedziano mi, że nie. I że owy Pan (mój rozmówca) może to wykonać prywatnie za 50 zł!!!!!!!!! W ŻYCIU heeh dam sobie radę...
w każdym razie najważniejsza jest informacja, że żadnych dodatkowych danych nie potrzebuję....
zatem trochę historii.....
pierwszym komputerem połączonym w tą sieć był komp mojego brata - znowu go nie ma :/ z reszta on jest zielony w tych sprawach.
komputera z XP wcale nie ma w sieci, nie widzą go pozostałe kompy.
następnie na kablu podłączono do routera komputer mojej mamy (ten właśnie XP z którym teraz mam problem) i wszystko działało.
po jakimś czasie...
ja się tu wprowadziłam i odłączyłam komputer z XP a podłączyłam swój komputer na wifi bez żadnych problemów wpisując podane przez brata hasło.
teraz
do komputera z XP wsadziłam kartę bezprzewodową sieciową i chcę się połączyć z routerem.
Na kompie z XP w prawym dolnym rogu ekramu jest ikonka komputerka na którą klikam i pokazują się wtedy wszystkie dostępne sieci bezprzewodowe. I jest ta nasza również.
Klikam na nią POŁĄCZ i po chwili prosi o "klucz sieciowy"
wpisuje w to miejsce hasło za pomocą którego połączyłam swój komputer ale nie łączy
z komputera brata ściągnęłam na USB ustawienia połączenia ale na XP wywala, że nie ma wystarczających informacji aby uruchomić kreatora i każe jeszcze raz ściągnąć dane. Za każdym razem jest to samo.
Gość przez telefon powiedział mi, że ten klucz sieciowy należy sobie samemu wygenerować. I owszem na XP w kreatorze potrafię to zrobić ale na moim kompie i na brata nigdzie nie ma czegoś takiego ani nie ma też miejsca na wpisanie takiego klucza.
Mało tego po zmianie hasła na kompie brata ono jakby nie jest zapamiętywane i ciągle jest to samo stare hasło. Zorientowałam się o tym gdy wczoraj je zmieniłam a okazało się, że ono nadal jest to samo.
NIE ROZUMIEM XP, przyszła do mnie koleżanka, gdy pierwszy raz przyniosła swojego kompa z Vista, odpaliła podałam jej to nasze hasło, wpisała i połączyła się bez żadnych problemów. O CO BIEGA TEMU XPkowi???? już nie wiem co mam zrobić? może on pamięta to stare połączenie na tym kablu i coś się tu gryzie?? czy będę musiała na nowo system instalować? nie chce mi się tego robić, może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł?
pomocy..............