co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Google - Narzędzia dla webmasterów

Postprzez reimanek 4 Paź 2008, o 17:21

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Nie znalazłem nigdzie wątku na ten temat, a myślę że to jest odpowiednie miejsce do tego typu dyskusji, dlatego pozwolę sobie poruszyć temat Googlowskich narzędzi dla webmasterów ;)
Zgodnie z zaleceniami Krzywego i zdrową logiką (wszak chcemy się jak najlepiej pozycjonować właśnie w Googlach ;) ) postanowiłem przetestować stronkę firmy w której obecnie pracuję.
Niestety już na początku trafiłem na problem z którym nie mogę sobie poradzić. Google w pierwszym kroku żąda od nas abyśmy potwierdzili że jesteśmy właścicielami domeny którą chcemy poddać analizie. Są dwa sposoby weryfikacji:
1. wstawić w metatag do pliku indeksu witryny (index.html)
2. wysłać plik HTML o podanej przez google nazwie na ich serwer.

Niestety stronka, którą chciałem przetestować jest napisana w PHP (jest plik index.php) i wstawienie metatagu do tego pliku nie działa.
Nigdzie w pomocy google nie znalazłem odpowiedzi na ten problem, może ktoś z Was przerabiał już podobną rzecz??
Nie wykluczam również tego iż ja popełniam jakiś błąd :)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Krzychu Jarzyna

Awatar użytkownika
reimanek

Miejscowość: Krkaów

Wlasnie przerobilem to ;)
Swoja droga dzieki za kolejne przydatne narzedzie :)
Wybralem metode dodania meta tagu (bo tej drugiej nie skumalem, tudziez nie chcialo mi sie myslec :P)
Zaznaczam, iz tez mam plik index.php.
Do pliku php mozna chyba zalaczyc wszystko to, co moze znajdowac sie w zwyklym html-u (nie umiem programowac w php, ale ucze sie obslugi i modyfikacji na wlasna reke).
Kod html mozna chyba wpisac pomiedzy fragmenty kodu php (Ciezko mi to wyjasnic :P),
albo mozna wplesc w strone za pomoca funkcji php - "echo".
Podam moze fragment kodu dla przykladu:
Kod: Zaznacz wszystko
<?php
jakis_kod_php; ?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html><head>
<title>GB</title>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="gbstyl.css">
</head>
<body>

<?php
inny_kod_php;
?>

</body>
</html>

Mozna wpisac podany przez google znacznik meta i po sprawie :)

Ciezko mi jednoznacznie powiedziec, ale przed chwila tak zrobilem i mam zweryfikowana wlasnosc.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

faktycznie poskutkowało, dzięki bardzo :)

W moim przypadku wystarczyło przed php wpisać:
<HTML>
<HEAD><meta name="verify-v1" content="H04bv9WluVw50vzJyPphFV0zgN6Kd4FfTTHEbM5rHsY=" />
</HEAD>
Polecam również narzędzie Google Analytics :)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
reimanek

Miejscowość: Krkaów

Wróć do Strefa webmastera / webdesignera

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość