Wspomniałem w poprzednim wpisie, że moja Ukochana czai się na mojego Della D620, hehe. A ja teraz poważnie myślę o kupnie nowego sprzętu, więc chyba jej się w końcu uda
Analizowałem rynek komputerów, własne potrzeby, potrzeby każdego e-biznesmena i
mam zamiar napisać parę zdań o tym, jaki sprzęt powinien mieć każdy z nas (czyli e-biznesmen, dla przypomnienia). Napiszę teraz dość skrótowo. W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić cały ten sprzęt i wtedy napiszę długi artykuł na ebiznesy.pl na ten temat. Teraz tylko sygnalizuję sprawę.
Prawdziwy e-biznesmen potrzebuje super sprzętu. I nie chodzi mi o cenę, czy bajery, nowinki etc. Chodzi mi o optymalny sprzęt do pracy. Optymalny - znaczy się taki, który umożliwi szybką i bezproblemową pracę.
Każdy z nas potrzebuje teoretycznie 2 rzeczy: komputera i połączenia z Internetem. I tyle. Ale żeby naprawdę optymalnie pracować, zapewnić bezpieczeństwo danych itp., potrzeba przemyśleć wiele kwestii.
Musimy tak zorganizować swoje stanowisko pracy, aby było doskonałe pod każdym względem.
Pisząc poniższe zestawienie sprzętu, miałem na uwadze następujące aspekty e-biznesu:
-
ciągły dostęp do Sieci (czyli praktycznie zawsze i wszędzie)
-
wygoda dostępu do Netu (czyli optymalny sprzęt w danych warunkach, miejscu i czasie)
-
wydajność, mobilność, wygoda użytkowania etc.
Więc do rzeczy.
Musimy (czy raczej powinniśmy) mieć:
1. Telefon z dostępem do Sieci.
Chodzi mi o dobry telefon czy raczej smartfon, palmtop itp., czyli spełniający przynajmniej kilka kryteriów: jakość wykonania, wielkość (gabaryty), dostępne opcje i funkcjonalności.
Moim zdaniem ten telefon musi zatem mieć:
- przeglądarkę WWW, obsługę maili
- duży, czytelny wyświetlacz
- musi to być Nokia 
W najbliższych dniach kupuję Nokię E66. Spełnia z naddatkiem wszystkie wymogi.
2. Netbook z bezprzewodowym dostępem do Sieci (Blueconnect itp.).
Ktoś powie: po co? Ja powiem: dla wygody i mobilności!
Taki kompik waży około 1 kg. Ma matrycę 1024 x 600 px (innego nie kupuj!). Mieści się w niewielkiej torbie. Kiedyś zważyłem mój organizer (kalendarz A4). Ważył prawie 1 kilo... Więc jest to niezwykle mobilne maleństwo. I zawsze masz niezwykle wygodny dostęp do Sieci: poczta, WWW, możesz nawet obsłużyć klientów (np. w jakimś CMSie zmienić coś na ich serwisie).
Jaki wybrać? Teraz nie doradzę. Czytałem o nich sporo. Kilka firm już je oferuje. Kiedyś tylko Asus, teraz Acer, MSI, HP, Aristo... Jak będę już na kupnie, zrobię analizę, poczytam na forach, obejrzę pewnie na żywo i kupię. Wtedy będę mógł doradzać w tej kwestii.
3. Notebook / laptop.
Wybór jest niesamowity! Masakra! Co wybrać? To zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań.
Na dzień dzisiejszy dla mnie najlepszy wybór do Sony Vaio FW21E. Rewelacja. Ma wszystko o czym można zamarzyć:
- super matrycę 16,4" o rozdzielczości 1600 x 900 px, czyli format "kinowy" (16:9, a nie 16:10)
- super wygląd
- super parametry (łącznie z HDMI i Blu-Ray)
- waga 3,1 kg (przy tej matrycy - to rewelacja)
Cena? Około 3500 brutto. Ja go niebawem łykam
Ewentualnie można pomyśleć o jego większym bracie (matryca 18,4", 1920 x 1080 px), ale to już większa waga (dosłownie).
4. Komputer stacjonarny z dużym monitorem.
Ktoś powie: po co? przecież jest laptop (nawet 2, hehe). Ano po to, że komp stacjonarny oferuje pewne rozwiązania, których nie masz w żadnym notebooku. I tyle.
O jakich rozwiązaniach mówię? Mam tutaj głównie na myśli:
- wielką przestrzeń roboczą - sam mam zamiar kupić 30" HP-ka z rozdzielczością 2560 x 1600 px. Masakra. Przestrzeń robocza porażająca. Oczywiście zamiast wydawać 3500 pln można wydać 1000-1500 na 24 cale i 1920 x 1200 pikseli i też będzie super
- bezkompromisową wydajność - mój stacjonarny komputerek z prockiem Athlon XP2000+ i 1 GB RAMu jest o wiele szybszy od wszystkich notebooków, jakie w życiu widziałem w akcji. Taka prawda. Komp stacjonarny to inna liga wydajności. Oczywiście mój kochany zabytek niebawem wymieniam...
- 2 (lub więcej) dyski w trybie RAID. Absolutne minimum to tzw. MIRROR przy użyciu 2 dysków. Czyli na jednym jest kopia drugiego. Ale ja preferuję lepsze (szybsze!) rozwiązanie: 3 dyski połączone w macierz, gdzie następuję zapisywanie i odczytywanie danych z 2 dysków równolegle.
Zalety tego rozwiązania: niesamowita wydajność
Wady: jeśli masz np. 3 dyski każdy po 500GB, to masz łącznie do dyspozycji nie 1,5 TB, a 750 GB (czyli połowę pojemności sumarycznej dysków).
Co to daje? Jeśli któryś z dysków padnie, na 2 pozostałych są wszystkie dane
. Wymieniasz dysk i jedziesz dalej.
5. Dysk zewnętrzny pracujący w Sieci.
Genialne rozwiązanie! Z każdego kompa masz dostęp do danych na tym dysku. Możesz ściągać dane z Netu bez włączania kompa. Możesz oglądać z niego filmy na telewizorze (bez włączania kompa). Robi automatyczny backup danych. Możesz go używać jako serwera itp itd. Niezbędny!
6. Akcesoria.
Czyli m.in. drukarka, skaner, zasilacz awaryjny (!), pen-drive, dobra klawiatura i przewodowa mysz, kamerka internetowa, dobre słuchawki z mikrofonem.
W skrócie tyle
Sam niebawem taki sprzęt będę miał w domku. Tylko muszę dokończyć moją pracownię, bo chyba bym na kolanach ten cały sprzęt trzymał, hehe.
Napiszcie, jak Wam się to podoba.
Może macie jakieś inne propozycje?