Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Tablet czyli e-biznes XXI wieku

Postprzez kuba_ziol
napisane: 20 Wrz 2011, o 14:28

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czas mija, interesy się kręcą :)
Ostatnio zauważyłem, że zdecydowanie za dużo czas spędzam przed laptopem ( mowa o czasie poświęcanym na pracę przy swoich e-biznesach). Zazwyczaj nie robię jednak nic zaawansowanego- to jakieś prace związane z pozycjonowaniem, innym razem odpowiedź na kilka maili czy przeczytanie jakiegoś raportu w PDF i kanałów RSS.

Nie rezygnując z posiadania laptopa, zastanawiam się nad bardziej mobilnym urządzeniem i mój wzrok padł na tablety.
Czy macie jakieś doświadczenia w pracy na nich? Do czego je wykorzystujecie, jak się wywiązują ze swojej roli i przede wszystkim, które modele polecacie?

Zdecydowanie bardziej przemawia do mnie 7 calowy tablet. Zastanawiam się nawet nad Dell Streak 7, ponieważ jest dość tani, a na dniach otrzyma Androida 3 :)

zapraszam do dyskusji :thankyou:

Ostatnio edytowany przez Paweł Landzberg, 21 Wrz 2011, o 10:51, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Przeniesiono z działu Stanowisko pracy
A czy Ty wiesz, jak ważny jest dobry wygląd? TrendyMan.pl - moda męska z każdej strony!
Awatar użytkownika
kuba_ziol

Miejscowość: Wrocław / Częstochowa

iPad

Postprzez it-spleen
napisane: 11 Paź 2011, o 11:56

Powiem Ci szczerze, że mnie to nigdy jakoś nie przekonywało:) Ale (pewnie jak większość) w ostatnim czasie natknąłem się na prezentację iPAD'ka 2. Pewnie to geniusz Jobsa, ale mnie zachwycił.

Jak widać narzędzie idealne to podstawowych spraw w sferze biznesu - iBOOK'i, e-Ziny, skrzynka pocztowa, przeglądarka, ew. aparat + kilka set przydatnych aplikacji do ściągnięcia.

Szkoda tylko, że w Polsce nadal takie drogie:)

PS. link do prezentacji: http://www.youtube.com/watch?v=qQG0XfU-bFs

Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

tablety

Postprzez karol_333
napisane: 13 Paź 2011, o 10:02

it-spleen napisał(a):Powiem Ci szczerze, że mnie to nigdy jakoś nie przekonywało:) Ale (pewnie jak większość) w ostatnim czasie natknąłem się na prezentację iPAD'ka 2. Pewnie to geniusz Jobsa, ale mnie zachwycił.

Popieram, nic nie przebije precyzji wykonania, szybkości i sprawności działania nowego iPada. Tablety z Androidem są całkiem sympatyczne ale nie ma na nie tak dużo oprogramowania, wsparcie jest przeciętne, potrafią się zawieszać. Uważam, że kompletną porażką są tablety oparte na systemie Windowsowym. Rozmiary przycisków, ich rozmieszczenie, funkcjonalność... a przede wszystkim wolno działające aplikacje. Tragedia.

Jeśli planujesz zakup tabletu to już lepiej zaczekać trochę, zebrać pieniądze i faktycznie kupić tego iPada chociaż zgadzam się, że cena jest ciągle jeszcze wysoka.

Awatar użytkownika
karol_333

iPad 2

Postprzez Jackal
napisane: 13 Paź 2011, o 19:21

Ja powiem tak że sam nie byłem przekonany do takich wynalazków jak tablety, mówiłem sobie po co mi to jak mam laptopa, ale po tym jak jednak zakupiłem iPada 2 to coraz rzadziej używam laptopa :P używam tego praktycznie do wszystkiego co związane internetem, a coraz więcej aplikacji ułatwia pracę na tym urządzeniu.

Awatar użytkownika
Jackal

Miejscowość: London

iPad

Postprzez it-spleen
napisane: 14 Paź 2011, o 11:32

Jackal napisał(a):Ja powiem tak że sam nie byłem przekonany do takich wynalazków jak tablety, mówiłem sobie po co mi to jak mam laptopa, ale po tym jak jednak zakupiłem iPada 2 to coraz rzadziej używam laptopa :P

Hehe:)

Samo porównanie ilości wydanych aplikacji - w AppStore 65 000, na Android niecałe 100.

iPad to przede wszystkim świetnie działający multitouch i jego precyzja, potem idzie niesamowita jakość obrazu, ogrom oprogramowania, szybkość itd.:) No i imponujący wygląd.

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

iPad i reszta stawki

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 31 Paź 2011, o 19:44

it-spleen napisał(a):iPad to przede wszystkim świetnie działający multitouch i jego precyzja, potem idzie niesamowita jakość obrazu, ogrom oprogramowania, szybkość itd. No i imponujący wygląd.

Co racja, to racja. iPad wymiata.
Co ciekawe, w listopadowym numerze PC WORLDa (prenumeruję chyba od 11 lat) jest test 20 tabletów. I wyniki sa dość ciekawe. Jako najlepszy zakup oznaczono ASUS Eee Pad Slider SL101. Ma wysuwaną klawiaturę - bajka. A wybór redakcji padł na tablet Toshiba AT100-100. Jego ekran (rodzielczość 1280x800 px) dostał 10/10 punktów - podobno rewelacja. Oczywiście polecają iPada 2 (także tablet Sony i Samsunga), jednak nie stawiają go na pierwszym miejscu.
Ja osobiście kupiłbym raczej iPada 2. Na tę chwilę nie czuję takiej potrzeby, dlatego nie mam tabletu. Ale być może za jakiś czas dostanę obsesji, kto wie ;-)

Dodam jeszcze, że odradzam tablety 7-calowe. Moim zdaniem, to nieporozumienie. Są za małe do rozsądnej pracy, a za duże do noszenia wszędzie w kieszeni. Zatem lepiej mieć smartfon (jako telefon i przeglądarka, nawigacja w jednym) oraz tablet 10-calowy lub netbooka. Oczywiście mówię tutaj o dodatkach do laptopa i ewentualnie komputera stacjonarnego.
Żeby tablet miał rację bytu (dla nas, czyli ludzi e-biznesu), musi mieć odpowiednią rozdzielczość ekranu. Dziś jeszcze króluje w Sieci rozdzielczość 1024 x 768 lub na 800 px. Zatem przeglądanie stron w rozdzielczości 800 x 480 px mija się z celem - a taką rozdziałkę oferują tablety 7-calowe. Poza tym, pisanie na tych tabletach też jest bardzo niewygodne. Miałem taki tablet do testowania - w ogóle nie miałem ochoty go używać. Dosłownie nawet za 100 zł bym go nie kupił.

Zajrzyj na mój blog ebiznesy.pl i poczytaj w wolnej chwili o e-marketingu. Zwiększ użyteczność i skuteczność Twoich serwisów internetowych. Zainwestuj w poprawę usability
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

.

Postprzez it-spleen
napisane: 1 Lis 2011, o 13:27

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Dodam jeszcze, że odradzam tablety 7-calowe. Moim zdaniem, to nieporozumienie. Są za małe do rozsądnej pracy, a za duże do noszenia wszędzie w kieszeni. Zatem lepiej mieć smartfon (jako telefon i przeglądarka, nawigacja w jednym) oraz tablet 10-calowy lub netbooka. Oczywiście mówię tutaj o dodatkach do laptopa i ewentualnie komputera stacjonarnego.
Żeby tablet miał rację bytu (dla nas, czyli ludzi e-biznesu), musi mieć odpowiednią rozdzielczość ekranu. Dziś jeszcze króluje w Sieci rozdzielczość 1024 x 768 lub na 800 px. Zatem przeglądanie stron w rozdzielczości 800 x 480 px mija się z celem - a taką rozdziałkę oferują tablety 7-calowe. Poza tym, pisanie na tych tabletach też jest bardzo niewygodne. Miałem taki tablet do testowania - w ogóle nie miałem ochoty go używać. Dosłownie nawet za 100 zł bym go nie kupił.

Racja, racja i jeszcze raz racja:) 7-calowe nie mają większego sensu. To już lepiej jak mówisz, mieć porządnego smartfona.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Co ciekawe, w listopadowym numerze PC WORLDa (prenumeruję chyba od 11 lat) jest test 20 tabletów. I wyniki sa dość ciekawe. Jako najlepszy zakup oznaczono ASUS Eee Pad Slider SL101. Ma wysuwaną klawiaturę - bajka. A wybór redakcji padł na tablet Toshiba AT100-100. Jego ekran (rodzielczość 1280x800 px) dostał 10/10 punktów - podobno rewelacja. Oczywiście polecają iPada 2 (także tablet Sony i Samsunga), jednak nie stawiają go na pierwszym miejscu.

Jak dla mnie takie testu są w stylu - 'kto ile zapłaci':)

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Testy tabletów

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 1 Lis 2011, o 13:57

it-spleen napisał(a):Jak dla mnie takie testu są w stylu - 'kto ile zapłaci':)

Różnie bywa, masz rację.
Ja mam jednak zaufanie do PC Worlda. Skąd się ono wzięło? Po prostu czytam uważnie ich testy. Oczywiście mnie także można zmanipulować, jasna sprawa ;-) Nie zmienia to faktu, że czytając uważnie ich teksty można wyłapać sytuacje, gdzie coś jest promowane za kasę, a gdzie jest w miarę obiektywnie. Po prostu to widać. I w przypadku testu tabletów było podobnie. To, że iPad 2 w ich oczach nie jest optymalnym wyborem nie wynikało z tego, że napisali "nie, bo nie". Merytorycznie to uzasadniali, m.in.:
- brakiem wejścia USB (dla mnie porażka)
- brakiem czytnika kart pamięci (dla mnie do olania)
- brakiem HDMI (w sumie coraz ważniejsze, ale też do przeżycia)
- słabą kamerą przednią i nieco lepszą tylnią
- mniejsza rozdzielczość ekranu od konkurentów; iPad 2 ma 1024 x 768 (tak jak jednynka), a niektóre mają już 1280x800 px
- wysoką ceną
Jak widać, iPad 2 ma swoje zalety, ale też i wyraźne wady. Też mi sie podoba styl Apple, ale patrząc chłodnym okiem w niektórych ważnych parametrach odstaje od konkurentów.

Szukasz domeny dla Twojego serwisu? Zapoznaj się z moim bezpłatnym poradnikiem: domeny internetowe. Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

nie polecam

Postprzez damianjnc
napisane: 1 Lis 2011, o 14:17

Nie polecam kupowania ipadów(w sensie tabletów).
Chodzi o to, że to są mało użyteczne narzędzia,
w niewielu sytuacjach są przydatne.

Poleciłbym za to zakup zestawu iMac+iPhone(choćby dwójka,
są na allegro po 3 stówy, a to świetny sprzęt, od serca powiem,
że żaden smartfon do dziś nie prześcignął nawet iPhone 2pod względem użyteczności,
a dla mnie to najważniejsze).
Z takim zestawem jest łatwiej, szybciej przyjemniej pracować.

Pozdr.
Damian

Szkolenie z Ebiznesu - Pierwsze w Polsce Kompleksowe Szkolenie ze Skutecznego Zarabiania w Internecie!
Awatar użytkownika
damianjnc

Miejscowość: Żyraków

ok

Postprzez it-spleen
napisane: 2 Lis 2011, o 13:47

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Różnie bywa, masz rację.
Ja mam jednak zaufanie do PC Worlda. Skąd się ono wzięło? Po prostu czytam uważnie ich testy. Oczywiście mnie także można zmanipulować, jasna sprawa Nie zmienia to faktu, że czytając uważnie ich teksty można wyłapać sytuacje, gdzie coś jest promowane za kasę, a gdzie jest w miarę obiektywnie. Po prostu to widać. I w przypadku testu tabletów było podobnie. To, że iPad 2 w ich oczach nie jest optymalnym wyborem nie wynikało z tego, że napisali "nie, bo nie". Merytorycznie to uzasadniali, m.in.:
- brakiem wejścia USB (dla mnie porażka)
- brakiem czytnika kart pamięci (dla mnie do olania)
- brakiem HDMI (w sumie coraz ważniejsze, ale też do przeżycia)
- słabą kamerą przednią i nieco lepszą tylnią
- mniejsza rozdzielczość ekranu od konkurentów; iPad 2 ma 1024 x 768 (tak jak jednynka), a niektóre mają już 1280x800 px
- wysoką ceną
Jak widać, iPad 2 ma swoje zalety, ale też i wyraźne wady. Też mi sie podoba styl Apple, ale patrząc chłodnym okiem w niektórych ważnych parametrach odstaje od konkurentów.

Jasne, ja nie twierdzę, że każdy test to promowanie/reklama/łapówkarstwo:) I nie chcę tutaj jakkolwiek oceniać magazynu PCWord. Poza tym jak powiedziałeś, skoro tak długo go czytasz i na dodatek przytoczyłeś faktyczne wady sprzętu to dlaczego nie wierzyć. Faktycznie co do USB to porażka. Reszta mmm pewnie w iPad 3 będzie i HDMI i lepsza kamerka i pewnie wyższa rozdzielczość.

Co do postu
damianjnc napisał(a):Nie polecam kupowania ipadów(w sensie tabletów).
Chodzi o to, że to są mało użyteczne narzędzia,
w niewielu sytuacjach są przydatne.

Może rozwiniesz myśl ?

Awatar użytkownika
it-spleen

Następna

Wróć do Sprzęt i gadżety