Czesc wszystkim
mam pewnien pomysl na stworzenie portalu informacyjnego dla dzieci do lat 6-ciu i chcialabym sie od was dowiedziec w jaki sprzet i jakie programy powinnam sie zaopatrzyc ( komputer , domena, serwer itp) . Dodatkowo powiem ze w tym portalu rodzice beda mogli pisac swoje opinie i inne sprawy (nie forum) poprzez wypelnienie formularza dodam rowniez ze do roku czasu chcialabym znalesc firmy ktore chcialyby umiescic reklame na mojej stronie i byly to dla mnie jedyny zarobek ( bo innego w tej kwesti nie znam) .
Dzieki z gory za wasze odpowiedzi i mam nadzieje ze po ich przeczytaniu nie stwierdze ze to nie ma sensu. Pozdrawiam
17 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Opowiedz nam coś o swoim pomyśle a powiemy Ci, czego tak naprawdę potrzebujesz.
Przede wszystkim jednak będzie Ci potrzebna i przydatna wiara w odniesienie sukcesu, wytrwałość oraz duża ilość wymienionych informacji z różnymi mniej lub bardziej przyjemnymi ludźmi
Póki co jednak, nawet się nie przedstawiłaś a z tego co napisałaś, tak naprawdę nic konkretnego nie wynika - przynajmniej dla mnie (to, że domena i inne różne rzeczy są potrzebne to fakt - tylko co z tego).
Przede wszystkim jednak będzie Ci potrzebna i przydatna wiara w odniesienie sukcesu, wytrwałość oraz duża ilość wymienionych informacji z różnymi mniej lub bardziej przyjemnymi ludźmi
Póki co jednak, nawet się nie przedstawiłaś a z tego co napisałaś, tak naprawdę nic konkretnego nie wynika - przynajmniej dla mnie (to, że domena i inne różne rzeczy są potrzebne to fakt - tylko co z tego).
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
Witaj Anno,
ale ten portal informacyjny to dla dzieci (jak piszesz) czy dla ich rodziców?
Bo wiesz, 6latki w większości nie czytają jeszcze płynnie
Doobra domyślam się że chodzi o rodziców
Ale też nie wiem jak odpowiedzieć na tak ogólne pytanie.
No jasne że musisz mieć domenę, serwer - tylko o co tak naprawdę pytasz?
Portal spokojnie możesz postawić na darmowym oprogramowaniu, np. joomla.
Doobra domyślam się że chodzi o rodziców
Ale też nie wiem jak odpowiedzieć na tak ogólne pytanie.
No jasne że musisz mieć domenę, serwer - tylko o co tak naprawdę pytasz?
Portal spokojnie możesz postawić na darmowym oprogramowaniu, np. joomla.
-

Mariola - Posty: 30
- Miejscowość: Śląsk
Powiem tak , duzo by pisac o samym pomysle o tych dzialach ktore maja tam byc i o tych wszystkich kontaktach ale najbardziej zalezy mi na tym aby dowiedziec sie w co powinnam sie zaoparzyc , ja w tych sprawach jestem zielona i tak i tak bede musiala przejsc szkolenie zeby aktualizowac to wszystko na tym portalu. Jesli jestescie cierpliwi i nie macie za bardzo co robic to wy zadawajcie mi pytania a ja bede odpowiadala. Dzieki
- anna
Szczerze powiedziawszy to dziwnie stawiasz sprawę - żebyśmy my Ciebie pytali...
o co właściwie mamy Cię pytać, skoro to Ty masz jakąś wątpliwość.
Myślę, Anno, że pierwszą rzeczą jest ustalenie nie tego, jakiego sprzętu i oprogramowania potrzebujesz, ale tego co Ty właściwie chcesz zrobić.
Odpowiedź na pytanie "jak?" wynika z odpowiedzi "co?".
Chcesz żebyśmy zgadywali co chcesz zrobić i pytali Cię czy to, jest właśnie to?
Słusznie, robisz, że taką propozycję kierujesz do osób, które nie mają co robić z czasem, tylko pytanie czy znajdziesz takich na tym forum
o co właściwie mamy Cię pytać, skoro to Ty masz jakąś wątpliwość.
Myślę, Anno, że pierwszą rzeczą jest ustalenie nie tego, jakiego sprzętu i oprogramowania potrzebujesz, ale tego co Ty właściwie chcesz zrobić.
Odpowiedź na pytanie "jak?" wynika z odpowiedzi "co?".
Chcesz żebyśmy zgadywali co chcesz zrobić i pytali Cię czy to, jest właśnie to?
Słusznie, robisz, że taką propozycję kierujesz do osób, które nie mają co robić z czasem, tylko pytanie czy znajdziesz takich na tym forum
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Witaj Anno,
Bardzo tajemniczo i ogólnikowo podchodzisz do sprawy. Tak jak poprzednicy jestem zdania, że musisz rozwinąć swoje przemyślenia, bo nie wiadomo właściwie o co chodzi.
Na teraz mogę powiedzieć też ogólnikowo: potrzebujesz tylko komputer z dostępem do Internetu. Portal zlecasz firmie, która go robi dla Ciebie razem z CMSem - systemem zarządzania treścią (dzięki czemu łatwo będziesz mogła zarządzać portalem).
Bardzo tajemniczo i ogólnikowo podchodzisz do sprawy. Tak jak poprzednicy jestem zdania, że musisz rozwinąć swoje przemyślenia, bo nie wiadomo właściwie o co chodzi.
Na teraz mogę powiedzieć też ogólnikowo: potrzebujesz tylko komputer z dostępem do Internetu. Portal zlecasz firmie, która go robi dla Ciebie razem z CMSem - systemem zarządzania treścią (dzięki czemu łatwo będziesz mogła zarządzać portalem).
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Piąteczka Paweł 
W odpowiedzi na ogólne pytanie mogę dodać jeszcze, że by umieć zarządzać stworzonym dla Ciebie przez firmę portalem w CMS, warto przerobić sobie kurs -są takie na allegro.
W odpowiedzi na ogólne pytanie mogę dodać jeszcze, że by umieć zarządzać stworzonym dla Ciebie przez firmę portalem w CMS, warto przerobić sobie kurs -są takie na allegro.
-

Mariola - Posty: 30
- Miejscowość: Śląsk
Mariola napisał(a):Witaj Anno,
Noooooooooo, wiedziałem - a mówili, że rozwijam się normalnie. Co prawda zacząłem mówić, jak miałem 4 lata ale w wieku 5 lat już czytałem. Nie pamiętam czy płynnie, ale czytałem.
Widzę, że naprawdę tego chcesz a więc:
Nie potrzeba Ci tak naprawdę niczego, bo albo niczego nie masz albo masz już wszystko, co chcesz mieć
Nie potrzeba Ci tak naprawdę niczego, bo albo niczego nie masz albo masz już wszystko, co chcesz mieć
Czy wszystko? mam pomysl i zapal a co bedzie to wyjdzie w praniu bo wiecie jak to jest realizowac swoje plany przy 2-ce malutkich dzieci . Nie zapominajcie ze ja o tych sprawach nie wiem nic a wy wszyscy na pewno sporo. Wiem jak ma wygladac moj portal i co tam ma byc - dla takiego rodzica bedzie to baza kontaktowa co chodzi o wszystkie sprawy zwiazane z pociecha do lat 6 , bedzie glowny formularz zgloszeniowy gdzie rodzice beda mogli napisac swoja opinie o pewnej ze spraw lub polecic "coś"(o wielu sprawach tu mam na mysli- to nie bedzie forum) . Kazdy taki formularz bedzie wysylamy na moja poczte i po jego sprawdzeniu dopiero bedzie sie pojawial na stronce , oczywiscie ja tez chce dodawac tam rozne kontakty artykuly itp - co chyba jest oczywiste . Przed podaniem informacji na forach o takim portalu bede musiala wykonac sporo telefonow i innych spraw zeby to wogole jakos ruszylo ( 3 mc na pewno) . Chcialabym sie najpierw rozeznac co chodzi o koszta - internet , telefon , domena , serwer, kserokopiarka , antivirus, office , projekt i wykonanie stronki itp to wiadomo- koszty sa znane ale mnie nadal interesuje co jest niezbedne aby to wszystko trzymalo sie kupy , o caly ten mechanizm portalu . Dzieki
- anna
17 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-