co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...

Ciekawy pomysł - gratuluję. Dokonałaś prawdziwego przełomu w komunikacji. Rozumiem, co masz na myśli i potwierdzam to, co napisałem uprzednio. Masz już wszystko, czego tak naprawdę potrzebujesz na ten moment albo nie masz niczego, oprócz siebie i swojego pomysłu.

To o czym piszesz, wyjdzie w przysłowiowym praniu. Teoria jest tylko i aż teorią. Najważniejsza jest praktyka.

Proponuję, abyś skupiła się na tym pytaniu:
Co jest niezbędne, aby to wszystko trzymało się kupy?

Czym mogłabyś nam wszystkim wyjaśnić, co masz na myśli?

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Re: sprzet-portal informacyjny

Postprzez anna 4 Cze 2009, o 13:48

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Drogi Krzysztofie , czy musisz sie az tak czepiac ? ;)
Mniej wiecej masz obraz mojego pomyslu i czy juz wiesz co powinnam uslyszec od informatyka w spr sprzetu i programow ( jutro mam spotkanie) no wiesz nie chcialabym aby mi cos wmawial .

anna

To co usłyszysz od informatyka, zależy zarówno od Ciebie jak i od niego.

Podstawą działania jest zawsze rezultat, jaki chcesz uzyskać.

Zastanów się nad tym, czego tak naprawdę potrzebujesz i spróbuj zastanowić się nad tym, jak "przemówić" do tego informatyka, aby Ci to dał w taki sposób, abyście obydwoje byli zadowoleni z transakcji.

Pamiętaj, że ludzie są tylko i aż ludźmi, dlatego to co będzie zrozumiałe dla Ciebie, dla niego może być w ogóle nieprzydatne.

Proponuję, abyś przedstawiła informatykowi swoją wizję serwisu (jak ma on ostatecznie wyglądać) i zapytała go, co może Ci zaoferować.

Najlepiej przygotuj sobie na spokojnie listę pytań, które możesz mu zadać w czasie trwania Waszej rozmowy. A gdy już dojdzie do spotkania, po prostu pytaj, przedstawiaj, dyskutuj, oferuj i śmiej się - śmiech pomaga zawsze bez względu na okoliczności :D

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Postprzez MateuszKowalski 4 Cze 2009, o 15:46

Anno, z racji tego, że dopiero zaczynasz ebiznes, to proponowałbym zacząć z minimalnymi kosztami, tj. bez informatyka (w Internecie masz tyle darmowych i prostych w obsłudze narzędzi, że można zacząć bez informatyka) i wykupić jedynie domenę za złotówkę w home.pl, bo mają oni kilka fajnych opcji, które mogą się przydać.

To od czego ja bym zaczął, to zastanowienie się na czym będzie zarabiać ta strona i ile będzie w stanie zarobić. Umieszczanie reklam bannerowych jest dosyć mało opłacalne. Raczej bym znalazł grupę produktów, które mogliby kupić odwiedzający Twoją stronę.

Możesz zacząć od programu partnerskiego Złotych Myśli i oferować ebooki i książki o tym jak wychować dziecko, szkolny start dziecka itp. Złote Myśli mają kilka publikacji tego typu. Dlaczego akurat ebooki? Duża prowizja od sprzedaży (40%). Z jednego ebooka za 20zł, dla Ciebie idzie 8zł. Potem możesz wprowadzić kolejne produkty.

Odezwij się dzisiaj do mnie na gg: 3301038, a być może już jutro będziesz miała własną stronę www z Twoją domeną i nauczę Cię jak dodawać do niej treści, i podpowiem jak zarabiać.

Moja oferta jest dostępna tylko dzisiaj. ;)

Oczywiście jak Twoje wymagania wzrosną, to możesz sobie wynająć informatyka, ale już będziesz miała treści i domenę, którą tylko przekierujesz później na nowy adres. Ważny żebyś się już trochę obyła z ebiznesem i przypadkiem nie wtopiła pieniędzy, bo jeszcze jesteś świeża w tym temacie.

Pozdrawiam i czekam. Siedzę przede wszystkim na niewidocznym, a jeżeli by mnie akurat nie było, to odezwę się, gdy wrócę. Dzisiaj akurat nie mam tak dużo pracy, jak co dzień, więc akurat dzisiaj mogę Ci pomóc.

MateuszKowalski

Postprzez bepob 5 Cze 2009, o 10:34

Hey,
Wiesz zaczynasz trochę od końca. Gdzie ja bym ksero wsadził :D Z tego co mówisz, to będzie to raczej forum z opiniami rodziców. Jeśli chcesz mieć stronę z komentarzami, to jest też możliwość moderowania ich z panelu zarządzania treścią. Rodzice nie będą musieli czekać aż pojawi się komentarz. Moja rada jest taka: zacznij od początku! namaluj na karteczce jakie i ile zakładek będzie miała strona. A przede wszystkim, jakie korzyści internauci otrzymają odwiedzając twoją stronę. Porady, produkty, coś musisz im dać.

Do zarabiania na banerach to daleka droga. Jest wile innych możliwości zarabiania na stronie, ale jest też trochę wydatków, dodatkowo wszystko trwa. Może lepiej jest zdecydować się na darmowy hosting. W zamian za reklamy na stronie dadzą ci wszystko (no może nie kserokopiarki) zobaczysz jaki jest odzew, wypracujesz sobie markę i przejdziesz na własne.

Mam dla ciebie domenę mam6lat.eu wciąż wolna :D

bepob

Aniu,

Po pierwsze, witaj na forum! :D

Po drugie, naucz się zadawać pytania :?

Przepraszam za ostre słowa, ale bez tego ani rusz. Bardzo enigmatycznie przedstawiłaś temat i czekasz na porady. Nie da się tak.
Napisałaś, żebyśmy to my Ciebie pytali. OK. Ja idę na to. Tylko że teraz nie masz wyjścia - sama tego chciałaś.

1. Do kogo konkretnie jest kierowany ten serwis?
    2. Jak ktoś trafi na Twój serwis np. z wyszukiwarki i zada sobie pytanie "co ja tutaj znajdę dla siebie? co będę z tego miał?" - to jaką da sobie odpowiedź? Co mu zaoferujesz? Jaki będzie przekaz serwisu?
    3. Jaka będzie Najbardziej Oczekiwana Akcja (NOA) na Twoim serwisie? Na czym najbardziej ci zależy (na jakiej akcji, zachowaniu użytkownika)?
    4. Czy naprawdę chcesz mieć serwis statyczny? Chcesz moderować wpisy i robić wszystko ręcznie? Hmmm, myślisz, że to przejdzie? W erze Web 2.0, gdzie każdy ma serwisy społecznościowe pod ręką w dowolnej ilości (w Twojej branży również) uważasz, że ktoś będzie się fatygował, żeby zadać jakieś pytanie i zaglądać na Twój serwis czekając cierpliwie na odpowiedź? Ludzie wychodzą ze stron WWW po ułamkach sekund ze zniechęcenia (!), a Ty chcesz czas oczekiwania wydłużyć do wielu minut a nawet godzin? Wyjaśnij ten fenomen.
    5. Czy dobrze przemyślałaś model zarabiania dzięki temu serwisowi? Czy znasz stawki za odsłony banerów? Czy przewidujesz ilość odwiedzających Twój przyszły serwis? Czy uważasz, że ten serwis w ten sposób może zarobić na siebie???
    6. Jaka jest konkurencja w Twojej branży? Czy zrobiłaś analizę konkurencji? Daj nam linki do kilku Twoich rywali. Zobaczmy, z czym przyjdzie Ci się zmierzyć, jeśli zaczniesz tę zabawę.

Na razie tyle pytań i wątpliwości. Spróbuj na nie odpowiedzieć. Jeśli czegoś nie wiesz lub nie rozumiesz - pytaj śmiało. Pomożemy Ci z miłą chęcią.

Powodzenia!

krzywy-admin

PS. Krzysiek, Ania ma rację: napadłeś trochę na nią. Nie rób tego, proszę. Nie każdy umie zadawać pytania. Uczmy się wyciągać to od innych. Trochę empatii jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
Pamiętasz, co napisałem niedawno? Mnie można atakować do woli, ale innych forumowiczów... after my dead body 8-)

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez zossztof 29 Kwi 2010, o 09:53

No zainwestowałem z kumplem w punkt ksero (raczej taki mikro, ale jest) i co się okazało - masa papierków i jeszcze pieczątka - ale zaszpanuje - mamy szklaną pieczątkę w" różowe ciapki" i wisi na sznureczku w widocznym miejscu - z amb.net - formalności załatwiliśmy zakładając "firmę" , ale o pieczątce nie myślał żaden z nas zakładając interes - jak ktoś chce to niech sprawdzi wszystko, co musi mieć dla własnej firmy i powodzenia

zossztof

Poprzednia

Wróć do Sprzęt i gadżety