co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...

Re: Ser jak Server…

Postprzez lapti 16 Gru 2009, o 23:43

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Tomku na jakiej licencji rozpowszechniasz swoją wiedzę?

Tomasz Fabiszak napisał(a):zainstalować system operacyjny
Jedynie do tego fragmentu mam pytanie. Jak takie coś można osiągnąć w domowych warunkach. Chodzi mi o instalację systemu przez neta. Wiem, że duża firma, ma duże możliwości (sam wymyśliłem kilka sposobów). Ale taki ja, teraz w domu, a drugi komputer gdzieś...

Lillo napisał(a):Niemniej życzę Tobie takich 4 kółek skoro Ci się podobają; )
Nie podobają mi się :) Bał bym się w to to wsiąść - niech mi kamyczek zarysuje takie cudo i musiał bym popełnić samobójstwo :P To był jedynie taki delikatny żarcik :)

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Ser jak.. serpetki

Postprzez Lillo 18 Gru 2009, o 23:07

Jak ja napisałam ostatniego posta, że nie zauważyłam Tomku Twojej wyczerpującej wypowiedzi to nie mam pojęcia?!

Dziękuję Ci za wszelkie rady, są one dla mnie bardzo cenne, jak i rady i sugestie wszystkich, którzy odpowiadali na moje pytania. Czuję się tu trochę jak kot w wodzie i czasem mam wątpliwości, czy pytać, ale cieszę się, że trafiłam na tak życzliwych ludzi.

A Lapti, co Ty opowiadasz?! Kamyczek na polskiej drodze? Broń boże! No, bo niby skąd?! Kupuj śmiało, żaden kamyczek Ci nie straszny, ewentualnie urwiesz jedno z pięknych drogocennych kół w niby to płytkiej kałuży;) Swoja drogą to wolę tam wpaść autem, niż motorem;)

Miłego weekendu wszystkim, dziękuję za rady i pozdrawiam!
Lillo

Impossible is nothing when you belief!
Awatar użytkownika
Lillo

Postprzez Tomasz Fabiszak 20 Gru 2009, o 22:31

lapti napisał(a):Tomku na jakiej licencji rozpowszechniasz swoją wiedzę?

Na licencji "Uznanie autorstwa" (ang. Attribution) ;) A tak bardziej poważnie, to pytanko: do czego chcesz ją wykorzystać?

lapti napisał(a):
Tomasz Fabiszak napisał(a):zainstalować system operacyjny
Jedynie do tego fragmentu mam pytanie. Jak takie coś można osiągnąć w domowych warunkach. Chodzi mi o instalację systemu przez neta. Wiem, że duża firma, ma duże możliwości (sam wymyśliłem kilka sposobów). Ale taki ja, teraz w domu, a drugi komputer gdzieś...

Lapti,
Masz rację! Gratuluję dokładności i wyławiania kwiatków. Chyba zagalopowałem się w pisaniu odpowiedzi dla Lilo. Użyłem uproszczenia - w prosty sposób nie da się na dedyku zainstalować systemu operacyjnego całkowicie zdalnie (być może są jakieś rozwiązania IBM czy SUN do serwerów klastrowych, lecz ja tego nie używałem). Pisząc te słowa myślałem o VPSie, na którym system gospodarza zazwyczaj umożliwia wybór i instalację podstawowej wersji systemu operacyjnego.

Na dedyku fizycznie musi ktoś zainstalować system operacyjny przy konsoli - przynajmniej w stopniu umożliwiającym połączenie się z nim potem przez ssh.

Przepraszam forumenki i forumenów, którym namieszałem przez to w głowach.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Re: Ser jak.. serpetki

Postprzez Tomasz Fabiszak 20 Gru 2009, o 22:38

Lillo napisał(a):Jak ja napisałam ostatniego posta, że nie zauważyłam Tomku Twojej wyczerpującej wypowiedzi to nie mam pojęcia?!

Dziękuję Ci za wszelkie rady, są one dla mnie bardzo cenne, jak i rady i sugestie wszystkich, którzy odpowiadali na moje pytania. Czuję się tu trochę jak kot w wodzie i czasem mam wątpliwości, czy pytać, ale cieszę się, że trafiłam na tak życzliwych ludzi.

Cieszę się, że choć trochę pomogłem. Wypowiedzi Lapti'ego też były merytoryczne i na temat, choć może na początku troszkę Cię przytłoczyły ciężarem gatunkowym ;)

Powodzenia w Twoim przedsięwzięciu :) Napisz nam tu od czasu do czasu jak idą postępy przy tworzeniu Twojego portalu.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez lapti 20 Gru 2009, o 22:54

Tomasz Fabiszak napisał(a):Na licencji "Uznanie autorstwa" (ang. Attribution) ;) A tak bardziej poważnie, to pytanko: do czego chcesz ją wykorzystać?
To był jedynie mały pokłon w kierunku Ciebie i Twojej wiedzy, bo planów jeszcze nie mam. Do czego wykorzystam? Na razie postaram się upchać jak najwięcej w mojej ciasnej główce ;) i nie zapomnieć :)

Tomasz Fabiszak napisał(a):Wypowiedzi Lapti'ego też były merytoryczne i na temat
Dzięki wielkie za te słowa... Nie będę tutaj słodził, ale dzięki... :)

Tomasz Fabiszak napisał(a):Napisz nam tu od czasu do czasu jak idą postępy przy tworzeniu Twojego portalu.
Tak trochę pozwolę sobie znowu zabrać głos. Rozmawiałem na ten temat (z lekka ogólnie) z Lillo i podziwiam jej determinację, oraz upór w dążeniu do celu. Lillo fajne zdanie napisała:
Lillo napisał(a):Podstawą jest informacja, dobrze się rozeznać
a znając resztę rozmowy muszę powiedzieć, że jej zazdroszczę tego wszystkiego :) bo jest chyba jedną z niewielu osób, które znam i wróżę im sukces. Nie wiem na ile finansowy, ale na 100% sukces "osobowo-merytoryczny" na "obcym podwórku".

Pozdrawiam
lapti

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Kurde!

Postprzez Lillo 23 Gru 2009, o 13:15

Ja tu już pognałam dalej w projekt zajełam się nowymi aspektami, a tu mnie taka laurka omineła!
No na szczęście nie do końca, bo w końcu przeczytałam; )

Nie no, bo się tu zarumienię...
Tomku, bardzo pomogłeś, nie tylko trochę, tak samo jak Lapti i każda osoba, która podzieliła się ze mną swoją wiedzą. Dziękuję Wam, bardzo podziwiam Wasze umiejętności i wiedzę!

A Tobie Lapti bardzo dziękuję za te słowa! Czasem mnie to wszystko przeraża, a ostatnio jak znalazłam ranking i zobaczyłam rozmiary konkurencji na nowym rynku, 100 portali w moim typie, to mi się słabo zrobiło. Ale na drugi dzień wziełam się znowu do pracy i nie mam zamiaru się poddać, nadal widzę dla siebie miejsce na rynku.

W końcu tego całe życie pragnełam, tworzyć, a że mocno to ociera się o komputery o których mam małe pojecie, to trudo, trzeba się dostosować, bo pieczeniem chleba i lepieniem Aniołów, nie osiągne tego co zapewnia mi ten portal i projekty, które już kiełkują.

" Obojętnie czy myślisz, że możesz lub nie w obu przypadkach masz racje”!; )
Zatem powodzenia w Waszych projektach!

Impossible is nothing when you belief!
Awatar użytkownika
Lillo

Postprzez Tomasz Fabiszak 23 Gru 2009, o 15:29