Ja jestem zakochany w Dellu. Przyjmuję do wiadomości, że IBM to też laptop
Wiem, że kuszą oferty w sklepach. Kuszą gazetki ze sprzętem. Kuszą promocje, zniżki, wyprzedaże. Jasna sprawa. Ale na kupno lapka warto patrzeć trzeźwym okiem. I wtedy wszystko staje się jasne.
Są 2 firmy na 100% warte zaufania: Dell i IBM.
Lenovo to już nie to samo co IBM np. serii T. Inna liga.
A Dell też robi notebooki dla kilku segmentów.
Ja nie mówię tutaj o plastykowych zabawkach. Mówię o sprzęcie dla ebiznesmena.
Ja zakochałem się w Dellach serii D. Kilka lat temu kupiłem D620. Miałem nawet chyba 4 równocześnie w domu - prawie handlarzem byłem przez chwilkę, hehe. I ten Dell to jest maszyna biznesowa: obudowa nie do zdarcia (metal), dobre zawiasy (IBM ma lepsze, zgoda), świetna klawiatura (IBM ma lepszą), doskonała matryca, rewelacyjny design, cichy, wydajny, lekki.
Matryca 14 calowa i waga 2,2 kg. Piękna sprawa.
I wiecie co dziś kupiłem? Zgadliście!
Kolejnego Della D620!Tamten staruszek został przeze mnie wymęczony przez kilka lat ostrej eksploatacji. Wyczuwam jakoś, że przy tylu godzinach dziennie niebawem pojawią się problemy (miałem tylko jedną naprawę - podświetlanie matrycy częściowo padło, ale to po prostu zużycie chyba). No i trochę brakuje mi już wydajności. Porównam może na szybko te 2 lapki:
1. Procesor
stary: Core Duo 1,66 2MB cache 2
nowy: Core 2 Duo 2,0 4 MB cache 2
2. Grafa
stary: zintegrowany intel
nowy: NVIDIA Quadro NVS 110M 64MB własnego RAM + turbo
3. Matryca
stary: 1280 x 800 px
nowy: 1440 x 900 px
4. RAM
stary: 2 GB 533 MHz (2 x 1 GB dual)
nowy: 4 GB 667 MHz (2 x 2 GB dual)
5. Dysk
stary: 120 GB SATA 5400 obr/min
nowy: 60 GB SATA 7200 obr/min
Model ten nie ma kamerki ani czytnika linii papilarnych. Ma miejsce na kartę SIM, Irdę i wszystkie inne bajery komunikacyjne (również stary COM). Wyjście wideo tylko VGA (nie ma HDMI, DVI ani DisplayPort).
Nowy lapek śmiga jak marzenie. Oczywiście ma świeży system, ale zainstalowałem już Adobe CS3 i parę innych programów i wszystko śmiga jak należy. Zwróćcie uwagę, że takie procesory obecnie rzadko zdarzają się w laptopach. Jak wspomniałem, jest to model biznesowy. W Dell Polska, gdy wchodzą tego typu modele na rynek kosztują pod 10 tys. zł.
Podam link do aukcji:
http://www.allegro.pl/item801243813_wyp ... nxppl.htmlWyniuchałem go na Allegro. Pojechałem osobiście do Bytomia (90km), bo lapków zaocznie nie kupuję. Sprzęt jest powystawowy. Praktycznie nowy. Nie widać śladów używania wewnątrz. Z zewnątrz jedna ryska. Wynegocjowałem w zamian za rezygnację ze stacji dokującej (mam 2 w domu) drugą kość 2GB RAMu.
No i mam laptopa na kilka najbliższych lat. Win XP Pro w wersji polskiej. Wydajność do moich celów doskonała. Przez stację dokującą mam wyjście DVI na monitor zewnętrzny. Poprzednia grafa (zintegrowana) nie poradziła sobie z Samsungiem 23 calowym (2048 x 1536 px). Ta w nowym powinna poradzić sobie bez problemu - nawet przez DVI. Chyba jutro już sprawdzę
Polecam tego lapka każdemu. Za 1700 zł brutto mam rewelacyjną maszynę. Za te pieniądze można nabyć w sklepie jakiś plastyk. Ale ja stawiam na Della.