co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...

Laptop do e-biznesu.

Postprzez Łukasz Dudek 19 Sie 2009, o 18:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Planuje kupić laptopa i nie wiem co wybrać. Chce kupić coś używanego bo na nowy mnie nie stać. Chce na ten cel wydać do 1500 zł.
W tej chwili mam niezniszczalne maszyny IBM T23 i HP Compaq nc6000 ale wiadomo, konfiguracjami odstają od dzisiejszych standardów.

Czy warto w moim przypadku nadal stawiać na uznane marki jak IBM (np. T 41), HP, czy może poszukać czegoś za te same pieniądze ale z lepszymi konfiguracjami, mam na myśli nowe marki: Lenovo, Acer, Asus, Toshiba ?
Dodam jeszcze, że obecnie pracuje na pececie i 1Gb ramu oraz 2,3 Ghz procesor absolutnie wystarcza na moje potrzeby. Czegoś podobnego własnie szukam. Ważna jest też żywotność baterii.

Czy możecie coś doradzić? Bo zapewne z niejednego laptopa chleb już jedliście :P

Przeniesione z działu Luźne pogawędki.
Paweł

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Re: Laptop do e-biznesu.

Postprzez Paweł Landzberg 19 Sie 2009, o 18:37

Acer bym Ci odradził - kilku moich znajomych, którzy kupili to badziewie -bo dosyć tanie jest - rozczarowali się gdy zaczęło im szwankować. Acer ogólnie jedzie na masówkę, a nie jakość.

Myślę, że dobre są inne marki, które wymieniłeś - właśnie ibm, hp, toshiba.

Najlepiej określ jakie chcesz, żeby miał parametry oraz jakie gadżety ten laptop. Wtedy szukaj. Czasem można znaleźć dosyć tanio używane lapki.

Niecałe 2 lata temu kupiłem okazyjnie właśnie takiego HP compaq nc8000 za 1700 zł. 1,25 GB Ram, 1,5 Ghz procek - trochę słaby się okazał, napęd dvd i drugi napęd - nagrywarka, bateria trzyma z 8 godzin średniego używania i jeszcze kilka bajerów przydatnych. Jest jednak stanowczo za głośny i dosyć ciężki.

Niedługo też kupuję drugiego laptopa, bo ten jest już za słaby. Może ktoś ma jakieś fajne propozycje?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Łukasz Dudek 19 Sie 2009, o 19:25

Na temat Acerów i Asusów w internecie spotykałem wiele skrajnych opinii, od pochlebnych do bardzo niepochlebnych, tych niepochlebnych było ok 60%. Kusi na pewno cena, ale jak chce sprzet na przynajmniej 2-3 lata to tak zwane "laptopy na literę A..." chyba sobie daruje.

IBM już nie jest produkowany z tego co wiem, zastąpiła go marka Lenovo, czy ktoś wie może czy odziedziczyła niezniszczalność po IBM-ie?

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Postprzez Marcin Godlewski 22 Sie 2009, o 10:41

Ja również odradzam Acera, ale jak sam powiedziałeś jest dużo opinii.

Ilu cali chcesz ?
Ja Ci powiem że od roku używam Toshibe Satelite PRO U300 z 13 calami i jestem bardzo zadowolony :) Wydałem więcej niż 1500, ale było warto :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Postprzez Łukasz Dudek 22 Sie 2009, o 15:05

Marcin Godlewski napisał(a):Ja Ci powiem że od roku używam Toshibe Satelite PRO U300 z 13 calami i jestem bardzo zadowolony :) Wydałem więcej niż 1500, ale było warto :)

Witam :)
Fajne cacko. Znalazlem nawet na allegro model 1.6 Ghz za 1350 pln więc w moim zasięgu :)
Pracujesz na tym sprzęcie na co dzień? Czy 13 cali nie sprawia dyskomfortu przy długotrwałej pracy? :)

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Postprzez Marcin Godlewski 22 Sie 2009, o 15:25

Łukasz Dudek napisał(a):
Marcin Godlewski napisał(a):Ja Ci powiem że od roku używam Toshibe Satelite PRO U300 z 13 calami i jestem bardzo zadowolony :) Wydałem więcej niż 1500, ale było warto :)

Witam :)
Fajne cacko. Znalazlem nawet na allegro model 1.6 Ghz za 1350 pln więc w moim zasięgu :)
Pracujesz na tym sprzęcie na co dzień? Czy 13 cali nie sprawia dyskomfortu przy długotrwałej pracy? :)

Tak pracuję na codzień zastąpiłem nim PC - na początku trzeba kilka godzin się przyzwyczaić, ale później to już norma :)
Często zdarza mi się siedzieć przy nim 12-14 godzin i żyję:)
Do tego jest lekki - 2kg co znacznie ułatwia przenoszenie. To też był ważny element bo często prowadzę różne szkolenia i muszę się przemieszczać.
Mały i sprawny - drewniany stolik kupiony na allegro można zamówić pod wymiar :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez precelik 29 Sie 2009, o 09:50

Niezniszczalnośc IBM T41 buhahahahahahahahahahahhahahahahahahaaaa

Sorki za ten śmiech - ale taki własnie tylko bardziej szyderczy otzrymalem od pana w serwisie, T41 ma wade fabryczną (jeżeli to takmożna nazwac bo w wielu psuje się to samo - facet bezoglądania wiedział co jest zepsute). Po pewnym czasie odpada karta graficzna i laptop pada. poza tym owszem chyba jest niezniszczalny :)

Karty nie przylutujesz lutownicą... ani nie podmienisz. zostaje tylko wymiana płyty głównej lub specjalna maszyna do lutowania.

Na szczescie obecnie się już kilka firm wyspecjalizowało w naprawie T41 i mają maszynki do przelutowania karty graficznje. Koszt ok 200-300 zł (jeszcze rok temu miałem oferte naprawy lub wymiany płyty głównej za 700 zł - olałem). Niecały zaś miesiąc temu znalazłem za 200 zł oferte na allegro posłałem laptopa (którego już traktowałem jako śmieć) wrócił cały działający.

W kazdym razie z tą niezniszczalnością lepiej popytac w serwisach, które zajmuja się naprawą.

Poza tą jedna (małą wada) nigdy nań nie narzekałem. Ma wszystko to co trzeba. Dysk nigdy nie padł, jak i nic innego... a swoje lata juz ma. Przeżył nawet moje rozkładanie gona czynniki pierwsze, gdy próbowąłem go naprwić. Długo też żył z mechanicznym dociśnięciem karty graficznej (nawkładałem papieru który ją dociskał :P) no i laptop w miarę działał - od czasu do czasu się wyłączając. Zdarzyło mi się tez razna nim stanąć (usiąść zresztą tez).

Ani razu zaś mi chyba nie spadł, ani nie zamoczył się, ale myśle że to by przeżył :) Już jednego IBMa (jeszce było 486) kiedyś wysuszyłem po tym jak się kawy napił.

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

Postprzez Paweł Landzberg 29 Sie 2009, o 10:47

Mój compaq nc8000 też przeżył niemiłe chwile - 2 upadki. Pierwszy za poprzedniego właściciela, dziecku spadł na glebę, aż kawałek obudowy koło napędu odpadł (napęd oczywiście działa).

Drugi - raz jak spałem niefortunnie lapek stał obok łóżka w rejonie nóg... no to go przypadkiem kopnąłem i zaliczył kolejne spotkanie z podłogą.

Jednak nadal działa i służy mi :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Tomasz Damian 1 Wrz 2009, o 20:43

Wreszcie jakiś "mój" temat ! Oczywiście kup IBM ! Nie ma lepszej firmy jeżeli chodzi o laptopy - i mercedesa jeżeli chodzi o auta hehe ( mam na myśli wytrzymałość obu ) . Do pracy polecam ibm r51 ( trochę ciężki ) , rewelacyjny czołg nie do zdarcia , mam już około 4 lata intensywnie go używając , natomiast t40 podobny ale trochę lżejszy natomiast problem miałem taki sam jak mój przedmówca z grafiką . Dobrze że mam zaprzyjaźniony serwis . Działam w elektronice intensywnie ponad 7 lat - wniosek 1-ibm , 2-dell,3-hp . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Miejscowość: Kostrzyn nad Odrą

Ja jestem zakochany w Dellu. Przyjmuję do wiadomości, że IBM to też laptop ;)
Wiem, że kuszą oferty w sklepach. Kuszą gazetki ze sprzętem. Kuszą promocje, zniżki, wyprzedaże. Jasna sprawa. Ale na kupno lapka warto patrzeć trzeźwym okiem. I wtedy wszystko staje się jasne.
Są 2 firmy na 100% warte zaufania: Dell i IBM.
Lenovo to już nie to samo co IBM np. serii T. Inna liga.
A Dell też robi notebooki dla kilku segmentów.
Ja nie mówię tutaj o plastykowych zabawkach. Mówię o sprzęcie dla ebiznesmena.

Ja zakochałem się w Dellach serii D. Kilka lat temu kupiłem D620. Miałem nawet chyba 4 równocześnie w domu - prawie handlarzem byłem przez chwilkę, hehe. I ten Dell to jest maszyna biznesowa: obudowa nie do zdarcia (metal), dobre zawiasy (IBM ma lepsze, zgoda), świetna klawiatura (IBM ma lepszą), doskonała matryca, rewelacyjny design, cichy, wydajny, lekki.
Matryca 14 calowa i waga 2,2 kg. Piękna sprawa.

I wiecie co dziś kupiłem? Zgadliście! Kolejnego Della D620!
Tamten staruszek został przeze mnie wymęczony przez kilka lat ostrej eksploatacji. Wyczuwam jakoś, że przy tylu godzinach dziennie niebawem pojawią się problemy (miałem tylko jedną naprawę - podświetlanie matrycy częściowo padło, ale to po prostu zużycie chyba). No i trochę brakuje mi już wydajności. Porównam może na szybko te 2 lapki:

1. Procesor
stary: Core Duo 1,66 2MB cache 2
nowy: Core 2 Duo 2,0 4 MB cache 2

2. Grafa
stary: zintegrowany intel
nowy: NVIDIA Quadro NVS 110M 64MB własnego RAM + turbo

3. Matryca
stary: 1280 x 800 px
nowy: 1440 x 900 px

4. RAM
stary: 2 GB 533 MHz (2 x 1 GB dual)
nowy: 4 GB 667 MHz (2 x 2 GB dual)

5. Dysk
stary: 120 GB SATA 5400 obr/min
nowy: 60 GB SATA 7200 obr/min

Model ten nie ma kamerki ani czytnika linii papilarnych. Ma miejsce na kartę SIM, Irdę i wszystkie inne bajery komunikacyjne (również stary COM). Wyjście wideo tylko VGA (nie ma HDMI, DVI ani DisplayPort).

Nowy lapek śmiga jak marzenie. Oczywiście ma świeży system, ale zainstalowałem już Adobe CS3 i parę innych programów i wszystko śmiga jak należy. Zwróćcie uwagę, że takie procesory obecnie rzadko zdarzają się w laptopach. Jak wspomniałem, jest to model biznesowy. W Dell Polska, gdy wchodzą tego typu modele na rynek kosztują pod 10 tys. zł.

Podam link do aukcji: http://www.allegro.pl/item801243813_wyp ... nxppl.html
Wyniuchałem go na Allegro. Pojechałem osobiście do Bytomia (90km), bo lapków zaocznie nie kupuję. Sprzęt jest powystawowy. Praktycznie nowy. Nie widać śladów używania wewnątrz. Z zewnątrz jedna ryska. Wynegocjowałem w zamian za rezygnację ze stacji dokującej (mam 2 w domu) drugą kość 2GB RAMu.
No i mam laptopa na kilka najbliższych lat. Win XP Pro w wersji polskiej. Wydajność do moich celów doskonała. Przez stację dokującą mam wyjście DVI na monitor zewnętrzny. Poprzednia grafa (zintegrowana) nie poradziła sobie z Samsungiem 23 calowym (2048 x 1536 px). Ta w nowym powinna poradzić sobie bez problemu - nawet przez DVI. Chyba jutro już sprawdzę :D

Polecam tego lapka każdemu. Za 1700 zł brutto mam rewelacyjną maszynę. Za te pieniądze można nabyć w sklepie jakiś plastyk. Ale ja stawiam na Della.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Następna

Wróć do Sprzęt i gadżety