Już chyba 1,5 roku planuję zakup nowego sprzętu (chciałem nowego laptopa, ale chyba się skuszę na stacjonarny). Z racji tego, że nie chce mi się łazić gdzieś po sklepach itp. rozglądam się na allegro. Co sądzicie o zakupach komputerów na allegro? Jest duże prawdopodobieństwo, że w trakcie transportu coś może ulec uszkodzeniu?
Moje wymagania co do kompa: musi być szybki i nie zamulać - jak uruchomię z 7 ciężkich programów, kilkanaście folderów, kilkadziesiąt zakładek w przeglądarce to oczekuję, że komp będzie chodził płynnie. Dobrze by było jakby nie chodził jak odkurzacz - głośno. Musi mieć Wi Fi, kamerkę internetową, nagrywarę dvd. Grafika nie musi być wypasiona - nie zależy mi na grafice. To tak z grubsza. Co sądzicie np. o tym zestawie http://allegro.pl/item1181707492_pelny_ ... ffice.html ??
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Nie każdy Modecom jest dobry.
Do autora:
Mogę podać Ci jakąś propozycję zestawu. Powiedz na czym Ci zależy i coś Ci złożę. Oczywiście przedział cenowy musisz podać. Później kupisz części, np. przez internet i tam serwis złoży Ci zestaw za drobną opłatą.
Ja się przesiadłem z XP na Win7 i programy działają bez zarzutu. Jeśli nie jesteś pewien któregoś to napisz, może korzystam
Moja mysz jest na dwa paluchy
na forach czytałem, przed jej zakupem, że przy dobrych bateriach ten model pół roku spokojnie wytrzymuje. Wiadomo, akumulator też się zużywa i trzyma coraz krócej.
Przede wszystkim prędkością, im wyższy nr tym pamięć nowszej technologii i szybsza.
19 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Wyrażę moje zdanie o tym modelu:
1. Obudowa. Na pewno będzie cię denerwował ten świecący na niebiesko wiatrak z przodu obudowy.
2. Zasilacz. No cóż, 400W na quada oraz mocną grafikę. Wydaje mi się że to za mało. Sam musiałem kupić 500W bo 400 nie wyrabiał. Chyba że kupisz zasilacz 400W ale renomowanej firmy. Porządny zasilacz to szalenie ważna rzecz, chociaż dużo osób to olewa.
3. Zestaw kolumn - bez komentarza
4. Oprogramowanie, windows xp do takiej rakiety? To po co 4 Gb ramu skoro Xp jak dobrze pamiętam widzi do 3.
5. Mysz + klawisze. Logitech (to chyba Logitech, nie?) to dobra firma, jednak nie wszystkie bezprzewodowe klawiatury i myszy są ok. Chodzi o częstotliwość zmiany baterii/ładowania. Ja używam myszy bezprzewodowej Logitech B605, polecam, mysz czerpie baterię tylko gdy jej używasz oraz działa na każdej powierzchni (laserowa, nie optyczna), kupiłem ją pół roku temu razem z bateriami i jeszcze ich nie wymieniałem, a przy kompie siedzę średnio 10 godz dziennie
Moja propozycja, a myślę podobnie jak mój przedmówca:
Kup części osobno albo pójdź do sklepu i niech Ci złożą z wybranych przez ciebie akcesoriów
Grafika może być taka jak na Allegro w tej aukcji
Procek też da radę, jednak osobiście polecam Intela
Obudowa i wiatrak do procka, polecam zestaw CoolMaster (dość duży wiatrak, dlatego lepiej kupić również obudowę tej samej firmy, mi do starej się nie mieścił) i nie boisz się upałów
a przy tym jest stosunkowo cichy.
Zasilacz Modecom 500W (jestem zadowolony z tej marki, to trzeci zasilacz który kupiłem do kompa, poprzednie nie dawały rady
)
Mysz + klawisze Logitech. Mysz polecam B605, a klawisze nie mam pojęcia.
Jeśli zamierzasz kupić nagłośnienie to proponuję zestawik Logitech, na Creativa ludzie narzekają ostatnio.
1. Obudowa. Na pewno będzie cię denerwował ten świecący na niebiesko wiatrak z przodu obudowy.
2. Zasilacz. No cóż, 400W na quada oraz mocną grafikę. Wydaje mi się że to za mało. Sam musiałem kupić 500W bo 400 nie wyrabiał. Chyba że kupisz zasilacz 400W ale renomowanej firmy. Porządny zasilacz to szalenie ważna rzecz, chociaż dużo osób to olewa.
3. Zestaw kolumn - bez komentarza
4. Oprogramowanie, windows xp do takiej rakiety? To po co 4 Gb ramu skoro Xp jak dobrze pamiętam widzi do 3.
5. Mysz + klawisze. Logitech (to chyba Logitech, nie?) to dobra firma, jednak nie wszystkie bezprzewodowe klawiatury i myszy są ok. Chodzi o częstotliwość zmiany baterii/ładowania. Ja używam myszy bezprzewodowej Logitech B605, polecam, mysz czerpie baterię tylko gdy jej używasz oraz działa na każdej powierzchni (laserowa, nie optyczna), kupiłem ją pół roku temu razem z bateriami i jeszcze ich nie wymieniałem, a przy kompie siedzę średnio 10 godz dziennie
Moja propozycja, a myślę podobnie jak mój przedmówca:
Kup części osobno albo pójdź do sklepu i niech Ci złożą z wybranych przez ciebie akcesoriów
Grafika może być taka jak na Allegro w tej aukcji
Procek też da radę, jednak osobiście polecam Intela
Obudowa i wiatrak do procka, polecam zestaw CoolMaster (dość duży wiatrak, dlatego lepiej kupić również obudowę tej samej firmy, mi do starej się nie mieścił) i nie boisz się upałów
Zasilacz Modecom 500W (jestem zadowolony z tej marki, to trzeci zasilacz który kupiłem do kompa, poprzednie nie dawały rady
Mysz + klawisze Logitech. Mysz polecam B605, a klawisze nie mam pojęcia.
Jeśli zamierzasz kupić nagłośnienie to proponuję zestawik Logitech, na Creativa ludzie narzekają ostatnio.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):Wyrażę moje zdanie o tym modelu:
Zasilacz Modecom 500W (jestem zadowolony z tej marki, to trzeci zasilacz który kupiłem do kompa, poprzednie nie dawały rady)
Nie każdy Modecom jest dobry.
Do autora:
Mogę podać Ci jakąś propozycję zestawu. Powiedz na czym Ci zależy i coś Ci złożę. Oczywiście przedział cenowy musisz podać. Później kupisz części, np. przez internet i tam serwis złoży Ci zestaw za drobną opłatą.
-

GHUL - Posty: 33
Dzięki za odpowiedzi i info. Dobrze, że napisałem, bo ja bym pewnie kupił z lenistwa na allegro
Po kolei:
Wifi mi potrzebne bo mam internet bezprzewodowy w chacie - w budynku obok jest nadajnik.
Ja nawet nie wiedziałem, że od systemu zależy ile komp ma/wykorzystuje ramu. Także dzięki za info. A chciałem XP, bo jest niezawodny dla mnie. W takim razie musiałbym mieć WIN 7, bo Vista to syf - tylko czy wszystkie potrzebne mi programy itp. będą poprawnie działać na win7?
Na nagłośnienie nie zwracam dużo uwagi, bo sobie i tak podłącze do wieży
No chyba, że bym chciał mieć dźwięk z głośników kompa + z wieży - to bym sobie kupił rozdzielacz. Tylko nie wiem czy głośniki w kompie nie przetwarzały by szybciej dźwięku, bo przykładowo ostatnio kupiłem TV i on szybciej przetwarza dźwięk niż wieża - wieża jest dość stara już.
Jeśli bezprzewodowa mysz to tylko z ładowarką. Miałem bezprzewodową na baterie i zawsze się wyczerpywały w najgorszym momencie.
A i czym się różnią te ramy DDR3, DDR2, na jednej aukcji widziałem nawet DDR5 - domniemam, że im wyższy nr tym lepiej.
Ok, podam w takim razie co chciałbym, żeby ten komp miał:
no te 4 GB ramu 
procesor 4 rdzenie po 2,5-3 Ghz
grafika... nie wiem, jakaś taka lepsza z przeciętnych 
głośniki - żeby coś tam po prostu ryrało (jakiegoś mega wypasu mi nie trzeba) 
ma być możliwie cichy i jednocześnie dobrze chłodzony
wifi, żebym miał neta (chyba, że styknie jakaś karta sieciowa czy coś) - z dobrą anteną, żebym zasięg łapał
nagrywarka dvd - wszystko (tylko nie chcę żadnego blue raya czy jak to się tam zwie
)
blutooth, w miarę dobra kamera internetowa, przydałby się też czytnik kart - tych z aparatów itp.
dobry monitor 22 cale
jakaś mysz i klawiatura - nie muszą być bezprzewodowe, ale żeby wygodnie się ich używało
chyba wychodzi na to, że win 7
no i żeby z te 4-6 wejść usb miał
Chyba tyle, ja tam się nie znam
Cena hmmm 2500 zł +/- 1000 zł. Da coś z tego? 
Wifi mi potrzebne bo mam internet bezprzewodowy w chacie - w budynku obok jest nadajnik.
Ja nawet nie wiedziałem, że od systemu zależy ile komp ma/wykorzystuje ramu. Także dzięki za info. A chciałem XP, bo jest niezawodny dla mnie. W takim razie musiałbym mieć WIN 7, bo Vista to syf - tylko czy wszystkie potrzebne mi programy itp. będą poprawnie działać na win7?
Na nagłośnienie nie zwracam dużo uwagi, bo sobie i tak podłącze do wieży
Jeśli bezprzewodowa mysz to tylko z ładowarką. Miałem bezprzewodową na baterie i zawsze się wyczerpywały w najgorszym momencie.
A i czym się różnią te ramy DDR3, DDR2, na jednej aukcji widziałem nawet DDR5 - domniemam, że im wyższy nr tym lepiej.
Ok, podam w takim razie co chciałbym, żeby ten komp miał:
Chyba tyle, ja tam się nie znam

-

Paweł Landzberg napisał(a):W takim razie musiałbym mieć WIN 7, bo Vista to syf - tylko czy wszystkie potrzebne mi programy itp. będą poprawnie działać na win7?
Ja się przesiadłem z XP na Win7 i programy działają bez zarzutu. Jeśli nie jesteś pewien któregoś to napisz, może korzystam
Paweł Landzberg napisał(a):Jeśli bezprzewodowa mysz to tylko z ładowarką. Miałem bezprzewodową na baterie i zawsze się wyczerpywały w najgorszym momencie.
Moja mysz jest na dwa paluchy
Paweł Landzberg napisał(a):A i czym się różnią te ramy DDR3, DDR2, na jednej aukcji widziałem nawet DDR5 - domniemam, że im wyższy nr tym lepiej.
Przede wszystkim prędkością, im wyższy nr tym pamięć nowszej technologii i szybsza.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
No to zaczynamy.
Zestaw:
Procesor:
AMD Athlon II X4 635 /2.9GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/
379 zł
Płyta główna:
AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/
299 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
369zł
Dysk twardy:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
165 zł
Karta graficzna:
HIS Radeon HD5750 iCooler 1024MB DDR5 /128bit
539zł
Nagrywarka DVD:
Samsung SH-S223C SATA (black)
99 zł
Obudowa:
Cooler Master Elite 3xx (wybierz sobie model)
159zł
Zasilacz:
Fractal Design Integra 500W
220 zł
Monitor:
LG W2261VP-PF (16:9, FullHD, 2ms, DVI, HDMI)
699 zł
System Operacyjny:
Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL
395 zł
Głośniki:
Creative Labs Inspire T10 (2.0)
159 zł
Kamerka internetowa:
Creative Labs Live! Web Cam Vista
69zł
Czytnik kart pamieci:
ModeCom wewnętrzny 3.5 MC-CR107
30zł
Bluetooth:
4world USB => Bluetooth Class 2 ver.2.1
35zł
1.Klawiaturę i mysz sam wybierz. Poczytaj opinie na serwisach.
2. Czytnik kart i kamerkę sobie możesz zmienić, jak tam chcesz na coś tańszego. Nie ma problemu. Poczytaj tylko opinie.
3.Jak ten Internet ściągasz. Może router z Wifi?? I kablem RJ-45 podpiąć pod komputera. Poczytaj o tym.
5.To chyba wszystko, tylko nie wiem jak z tym Internetem masz i nie doliczyłem kosztów karty na PCI/USB lub routera.
5. Cena: 3626 zł + cos do Internetu + klawiatura i mysz (chyba, że coś przeoczyłem). O ile dobrze policzyłem - późno już, składałem to ponad 1h, ale będziesz zadowolony.
6. Wszystkie ceny z esc.pl – tam też wszystko składają.
7. Jak za drogo to pozmieniam na coś tańszego (chociaż już zmieniłem), ale maszynka nawet i do granie będzie dobra. To juz jutro i dopiero po południu, bo wyjeżdżam.
Dobranoc,
Tomek
Zestaw:
Procesor:
AMD Athlon II X4 635 /2.9GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/
379 zł
Płyta główna:
AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/
299 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
369zł
Dysk twardy:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
165 zł
Karta graficzna:
HIS Radeon HD5750 iCooler 1024MB DDR5 /128bit
539zł
Nagrywarka DVD:
Samsung SH-S223C SATA (black)
99 zł
Obudowa:
Cooler Master Elite 3xx (wybierz sobie model)
159zł
Zasilacz:
Fractal Design Integra 500W
220 zł
Monitor:
LG W2261VP-PF (16:9, FullHD, 2ms, DVI, HDMI)
699 zł
System Operacyjny:
Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL
395 zł
Głośniki:
Creative Labs Inspire T10 (2.0)
159 zł
Kamerka internetowa:
Creative Labs Live! Web Cam Vista
69zł
Czytnik kart pamieci:
ModeCom wewnętrzny 3.5 MC-CR107
30zł
Bluetooth:
4world USB => Bluetooth Class 2 ver.2.1
35zł
1.Klawiaturę i mysz sam wybierz. Poczytaj opinie na serwisach.
2. Czytnik kart i kamerkę sobie możesz zmienić, jak tam chcesz na coś tańszego. Nie ma problemu. Poczytaj tylko opinie.
3.Jak ten Internet ściągasz. Może router z Wifi?? I kablem RJ-45 podpiąć pod komputera. Poczytaj o tym.
5.To chyba wszystko, tylko nie wiem jak z tym Internetem masz i nie doliczyłem kosztów karty na PCI/USB lub routera.
5. Cena: 3626 zł + cos do Internetu + klawiatura i mysz (chyba, że coś przeoczyłem). O ile dobrze policzyłem - późno już, składałem to ponad 1h, ale będziesz zadowolony.
6. Wszystkie ceny z esc.pl – tam też wszystko składają.
7. Jak za drogo to pozmieniam na coś tańszego (chociaż już zmieniłem), ale maszynka nawet i do granie będzie dobra. To juz jutro i dopiero po południu, bo wyjeżdżam.
Dobranoc,
Tomek
-

Ale z ceną mi się popieprzyło
Miało być +/- 100 zł
Dobra powiedzmy niech już będzie do 3000 zł, a grafika nie musi być taka dobra - ja nie będę na tym kompie grał 
A jeśli chodzi o internet to chyba jakaś karta bezprzewodowa musi być (czy coś w tym stylu) - to tam grosze kosztuje, w starym kompie miałem, i tylko trzeba podłączyć antenę z tyłu do kompa.
A jeśli chodzi o internet to chyba jakaś karta bezprzewodowa musi być (czy coś w tym stylu) - to tam grosze kosztuje, w starym kompie miałem, i tylko trzeba podłączyć antenę z tyłu do kompa.
-

Czyli ze słabszą grafiką? A co z głośnikami i innymi dodatkami, które chcesz? Mogą być czy nie? Napisz, żebym wiedział jak to poszukać,żeby źle nie było. Co do tego internetu, to pewnie sieciówkę chcesz z WiFi.
Edit:
Jak masz możliwość to podaj konfiguracje starego komputera, może da się coś zostawić. Może karta zintegrowana starczy?
Edit:
Jak masz możliwość to podaj konfiguracje starego komputera, może da się coś zostawić. Może karta zintegrowana starczy?
-

Głośniki i dodatki mogą być - choć w sumie głośniki nie są mi potrzebne. Do wieży sobie podłącze, albo teraz tak myślę, mogę do starych głośników ze starego kompa - z subwooferem są. Reszty ze starego kompa nie mogą wziąć, bo jest on używany i służy innym celom - zresztą on ma już 8 lat 
A co do internetu, to byłem na strychu i przypadkiem znalazłem kartę sieciową d-linka - na glebie leżała
A co do internetu, to byłem na strychu i przypadkiem znalazłem kartę sieciową d-linka - na glebie leżała
-

19 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość