Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jaka kamera? Może coś polecicie

Postprzez bercik
napisane: 21 Wrz 2010, o 20:16

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie!

Czy macie jakieś doświadczenia z kamerami video? Zapewne część z Was zamieszcza filmiki na YT. Ja od czasu do czasu wrzucam coś ale nagrywam moje filmiki aparatem cyfrowym SONY DSC-H50 (cyfrówka) Nie jestem jednak zadowolony z jakości.
Chodzi mi aby kamera była łatwa w obsłudze i żeby można było jak najprościej materiał wgrać na YT.
Od czasu do czasu prowadzę też szkolenia i chciałbym nagrywać ich przebieg. Nie wiem, czy potrzebny byłby dodatkowy mikrofon...

Czy jest możliwość podłączenia kamery do komputera na zasadzie kamery internetowej?

Na zakup chciałbym przeznaczyć do 1500 zł.

Aha i szukam programu do obróbki filmów ale nie Windows Movie Maker :)

To chyba tyle. Będę wdzięczny za pomoc.

bercik

kamera

Postprzez Robert Palkowski
napisane: 5 Lis 2010, o 02:23

Witam.

Osobiście używam kamery panasonic nv-gs70 i jestem zadowolony. Kamera z trzema przetwornikami 3ccd daje kryształowy zapis obrazu, który zapisywany jest na kasecie mini dv. Materiał zgrywam przez fire wire wprost do kompa.
Obraz obrabiam programem Pinnacle w języku polskim.
Kamera ma już ładnych parę lat :D, ale dobrze się spisuje.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Robert Palkowski

Miejscowość: Masłowice

kamera

Postprzez Tomasz Damian
napisane: 5 Lis 2010, o 10:28

Ja osobiście trafiłem dość przypadkowo na rewelacyjne rozwiązanie dotyczące nagrywania. Z racji tego, że mam dostęp do elektroniki testowałem aparaty cyfrowe do allegro (kiedy jeszcze wystawiałem aukcje) i wpadł mi przypadkiem super aparat Panasonic Lumix ls-80.

Dlaczego jestem nim zachwycony:

-robi świetne zdjęcia z bliska (funkcja makro szczególnie przydatna do wystawiania przedmiotów) - co ważne bez umiejętności specjalistycznych fotografowania - wszystko ustawia się automatycznie :brawo: !!! ma automatyczny stabilizator drgań i obrazu,
- baterie są wydajne gdyż są to akumulatorki (grube paluszki dostępne w każdym kiosku - spróbuj znaleźć specjalną baterie innego typu podczas sesji - paluszki są wszędzie),
- obróbka jest z karty sd więc nie dostarcza nam żadnych problemów i jest błyskawiczna.

Jakość zarówno zdjęć jak i video jest rewelacyjna! W stosunku cena/jakość daję mu 10/10 . Dodam, że cena rynkowa to śmieszne 250 zł na allegro :cupgold:

Video jakie robiłem tym aparacikiem zobacz tu
: http://tomaszdamian.pl/zarabiaj-ze-mna . Miłego dnia życzę.

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Miejscowość: Kostrzyn nad Odrą

Kamera video do e-biznesu

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 25 Lis 2010, o 22:07

bercik napisał(a):Czy macie jakieś doświadczenia z kamerami video?

jakieś mamy ;-)

bercik napisał(a):Chodzi mi aby kamera była łatwa w obsłudze i żeby można było jak najprościej materiał wgrać na YT.

W zasadzie większość kamer jest banalna w obsłudze - to dzisiaj standard. Nie polecam wrzucania z kamery na YouTube, ani myślenia o tym - lepiej obrobić materiał w jakimś sofcie, dociąć, zrobić przejścia, dodać adres www itp.

bercik napisał(a):Od czasu do czasu prowadzę też szkolenia i chciałbym nagrywać ich przebieg.

Kup bezwzględnie kamerę z dyskiem twardym (HDD) lub z dużą kartą pamięci. Ja mam 40GB i w dobrej jakości mogę nagrać 2-dniowe szkolenie (bez zrzucania materiału na laptopa). To olbrzymia wygoda. Nie słuchaj tych, co mówią, że takie kamery robią zbyt dużą kompresję i trzeba kupować na kasety (np. miniDV). To mit.

bercik napisał(a):Nie wiem, czy potrzebny byłby dodatkowy mikrofon...

To zależy, co i gdzie będziesz nagrywał.
Na szkoleniu czy w nagraniach domowych wystarczy Ci wbudowany w kamerę mikrofon (jeśli masz dobrą kamerę).
A jeśli chcesz kręcić "reporterskie" ujęcia w terenie, lub gdy jest wokół hałas - najlepiej kupić kamerę z wejściem mikrofonowym (na jacka) i dokupić mikrofon zewnętrzny typu shotgun. Doskonały dostaniesz za 200-400 zł.

bercik napisał(a):Czy jest możliwość podłączenia kamery do komputera na zasadzie kamery internetowej?

Różnie z tym bywa. Ale jest na to supertanie rozwiązanie. Na Allegro można kupić małą kamerkę na kasety miniDV, np. z zepsutym (lub bez) wyświetlacza LCD. Taką kamerkę można dostać nawet za 30-50 zł! Obiektyw ma duży, więc wpada dużo światła = super jakość nagrania (porównując do kamerek internetowych z małym okiem). Takie kamerki najczęściej mają tzw. FireWire. Musisz mieć też takie wejście w kompie (lub kupujesz kartę rozszerzeń z tym portem za parę złotych). Masz super obraz na komputerze w czasie rzeczywistym. Naprawdę polecam to rozwiązanie.

bercik napisał(a):Na zakup chciałbym przeznaczyć do 1500 zł.

Ja dałem za optymalny (w moim przypadku) wybór chyba 1850 brutto: JVC GZ-HD10
http://www.image-acquire.com/jvc/jvc_gz ... order.html

bercik napisał(a):Aha i szukam programu do obróbki filmów ale nie Windows Movie Maker

Polecam UVS, czyli Corel Ulead Video Studio. Ja mam wersję 12, jest już nowsza. Świetny, intuicyjny w obsłudze soft.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Canon 550d

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 10 Gru 2010, o 16:00

Ja osobiście do nagrywania wideo używam aparatu Canon 550d (nowy nabytek :D) jednak możesz kupić kamerę do 1000 zł która spokojnie CI wystarczy. Ważne jest to co napisał krzywy - pojemny dysk i odpowiednia rozdzielczość (w sumie musi mieć HD).

Ważne aby miała także obrotowy wyświetlacz - tak żebyś mógł siebie zobaczyć (jak siedzisz itp.) - to się przydaje jeśli nagrywasz filmy sam. Może przydać się także pilot do sterowania ;)

Wideo nagrane tym aparatem można podziwiać np. na moim kanale yt, albo na stronie socialfan.pl. Do takich nagrań wystarczy Ci wbudowany mikrofon - przynajmniej mój jest dobry, do większych odległości przyda się coś przenośnego i przyczepnego.

przyda się też statyw - taki do 100 zł wystarczy bez problemu ;)
Ja używam aparatu bo go mam i jest mi wygodnie - poza tym ma wszystkie potrzebne rzeczy opisane wyżej ;) (może oprócz tak wielkiego dysku) Jednak całkowicie mnie, na tą chwilę, zadawala taki stan ;)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Krótko

Postprzez D-dos
napisane: 10 Gru 2010, o 21:40

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=907&q=sony+dsc+h20&aq=0&aqi=g10&aql=&oq=sony+dsc+&gs_rfai=&fp=3bc8ca25d4257d5e

Zajebisty aparacik. Piękne zdjęcia i filmy. Cena też jest śmiesznie niska za taką jakość

D-dos

Kodak Zi8

Postprzez Artur Zygmunt
napisane: 29 Gru 2010, o 18:24

Ja używałem kamery JVC kupionej 3-4 lata temu. Kamera nagrywała pliki na dysk twardy co było bardzo dużym udogodnieniem.

Jednak po przekopiowaniu plików na dysk kompa i rozpoczęciu edycji wideo zaczęły się schody. Pliki były w jakimś kosmicznym formacie MOD i spędziłem chyba pół roku nad znalezieniem rozwiązania jak przerobić to na pliki mp4 (do internetu) bez podwójnej kompresji.

Niestety do dzisiaj nie doszedłem do tego jak to zrobić i filmy ze szkoleń musiałem sprzedawać w duzo niższej jakości niż je nagrałem. Podsumowując TOTALNA PORAŻKA.

Lekcja: Kup kamerę, która nagrywa pliki do formatu MOV. W tej chwili wszystkie lepsze kamery nagrywają do tego formatu.

Potem zacząłem oglądać szkolenia na temat robienia szkoleń wideo. Jeden z moich guru w tym temacie: Andy Jenkins polecił dla rozwiązań tanich, ale bardzo wysoko jakościowych najnowszą kamerę przenośną Kodak Zi8.

To cacko kosztuje ok 550 zł i nagrywa w rozdzielczości FULL HD. Posiada wejście na mały jack.

To jest świetne i prawdopodobnie najlepsze w tym momencie rozwiązanie dla mobilnego studia nagrań.

Jeszcze nie publikowałem wideo z tej kamery. Aktualnie tworzymy produkt AntyStres System, który jest zrobiony na tej kamerze. Wideo wygląda genialnie jak na tę cenę.

Artur Zygmunt

sony hdr

Postprzez misiek
napisane: 12 Sty 2012, o 14:39

Ja bym polecał coś takiego jak kamera Sony HDR CX 115eb:
25x Zoom.. Rozdzielczość 3,1 mln pikseli.
• Zapis filmów na kartach pamięci. Dodatkowym plusem jest fakt, iż karty nie posiadają żadnych ruchomych elementów, dzięki czemu nie są narażone na uszkodzenie.
• Duży, 2,7 calowy ekran LCD
• Wyjście HDMI

misiek

Wróć do Sprzęt i gadżety