bercik napisał(a):Czy macie jakieś doświadczenia z kamerami video?
jakieś mamy

bercik napisał(a):Chodzi mi aby kamera była łatwa w obsłudze i żeby można było jak najprościej materiał wgrać na YT.
W zasadzie większość kamer jest banalna w obsłudze - to dzisiaj standard. Nie polecam wrzucania z kamery na YouTube, ani myślenia o tym - lepiej obrobić materiał w jakimś sofcie, dociąć, zrobić przejścia, dodać adres www itp.
bercik napisał(a):Od czasu do czasu prowadzę też szkolenia i chciałbym nagrywać ich przebieg.
Kup bezwzględnie kamerę z dyskiem twardym (HDD) lub z dużą kartą pamięci. Ja mam 40GB i w dobrej jakości mogę nagrać 2-dniowe szkolenie (bez zrzucania materiału na laptopa). To olbrzymia wygoda. Nie słuchaj tych, co mówią, że takie kamery robią zbyt dużą kompresję i trzeba kupować na kasety (np. miniDV). To mit.
bercik napisał(a):Nie wiem, czy potrzebny byłby dodatkowy mikrofon...
To zależy, co i gdzie będziesz nagrywał.
Na szkoleniu czy w nagraniach domowych wystarczy Ci wbudowany w kamerę mikrofon (jeśli masz dobrą kamerę).
A jeśli chcesz kręcić "reporterskie" ujęcia w terenie, lub gdy jest wokół hałas - najlepiej kupić kamerę z wejściem mikrofonowym (na jacka) i dokupić mikrofon zewnętrzny typu shotgun. Doskonały dostaniesz za 200-400 zł.
bercik napisał(a):Czy jest możliwość podłączenia kamery do komputera na zasadzie kamery internetowej?
Różnie z tym bywa. Ale jest na to supertanie rozwiązanie. Na Allegro można kupić małą kamerkę na kasety miniDV, np. z zepsutym (lub bez) wyświetlacza LCD. Taką kamerkę można dostać nawet za 30-50 zł! Obiektyw ma duży, więc wpada dużo światła = super jakość nagrania (porównując do kamerek internetowych z małym okiem). Takie kamerki najczęściej mają tzw. FireWire. Musisz mieć też takie wejście w kompie (lub kupujesz kartę rozszerzeń z tym portem za parę złotych). Masz super obraz na komputerze w czasie rzeczywistym. Naprawdę polecam to rozwiązanie.
bercik napisał(a):Na zakup chciałbym przeznaczyć do 1500 zł.
Ja dałem za optymalny (w moim przypadku) wybór chyba 1850 brutto: JVC GZ-HD10
http://www.image-acquire.com/jvc/jvc_gz ... order.htmlbercik napisał(a):Aha i szukam programu do obróbki filmów ale nie Windows Movie Maker
Polecam UVS, czyli Corel Ulead Video Studio. Ja mam wersję 12, jest już nowsza. Świetny, intuicyjny w obsłudze soft.