Rok założenia: 2008Kontakt
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak Wybrać Dobry Sprzęt? - Kamera HD

Postprzez damianjnc
napisane: 24 Sie 2011, o 20:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich,

chciałbym poszukać porady na temad kamery takiej do ok. 1 tysiąca złotych. Dla mnie najważniejszym parametrem we filmach jest dźwięk, jak mówią jak Cię słyszą tak Cię piszą :D

Przeczytałem i przejrzałem także inne wątki na ten temat na naszym forum. Było dość merytorycznie to opisane, ale uważam, że wątek trzeba odnowić.

Oto moje pytania:

Jaką markę preferujecie?
Mi bardzo podobają się kamery marki JVC (Dźej Wi Si po polsku, bo niektórzy nie wiedzą jak to się czyta :gazeta2: ). Chyba mają jeden z lepszych stosunków ceny do jakości.

Znalazłem ostatnio bardzo soczysta kamerę marki SAMSUNG HMX-H300. Parametry są świetne, ale macie pewnie więcej doświadczenia, więc sami oceńcie - http://www.euro.com.pl/kamery/samsung-hmx-h300-czarny.bhtml?

Krzywy pisze:
"A jeśli chcesz kręcić "reporterskie" ujęcia w terenie, lub gdy jest wokół hałas - najlepiej kupić kamerę z wejściem mikrofonowym (na jacka) i dokupić mikrofon zewnętrzny typu shotgun. Doskonały dostaniesz za 200-400 zł." Nie wiem gdzie można dostać takie kamery z jack, i gdzie można dostać shotgun'a. Jeśli mógłbyś Krzywy, proszę odpisz na ten post.

Czy program Camtasia nadaje się dobrze się sprawdza do edytowania wideo z kamer niż np. Corel, AVS?
Program ten słynie wsród ebiznesmenów, ale czy warto, a jeśli tak to dlaczego np. w oprogramowanie Corela.

Jakie kamery byście polecili?
Ja myślę, że mógłbym polecić wam z pewnością kamerę http://www.euro.com.pl/kamery/samsung-h ... bhtml#opis , ale tylko dlatego, że wygląda na super wygodną, oraz ma super parametry. Niech ktoś się wypowie na jej temat! :expert:

Jaki parametr techniczny jest najważniejszy?
Czy są to megapixele matrycy, zoom, jakieś funkcje autorskie itp.

Pozdrawiam,
Damian

PS. Z góry dziękuję za odpowiedzi :dajekwiaty:

Awatar użytkownika
damianjnc

Miejscowość: Żyraków

Wtrącę się :)

Postprzez marek_makaron_makarewicz
napisane: 26 Sie 2011, o 01:39

Na temat kamer Ci nic nie powiem, ale jeśli chcesz mieć dobre dźwięki, to polecam Ci do rozważenia tego typu "shotgun'y"
http://interaudio.pl/sprzet-do-nagrywan ... pietowski/
Teraz coś z innej beczki. Camtasia to koszt 1000PLN. U mnie nawet się nie chce zainstalować, cały czas krzyczy jakieś dziwne komunikaty o kodeki, które de facto instalują sie razem z programem (nawet jeśli, to po przeinstalowaniu ręcznym program dalej nie działa) może to wina mojego niemłodego już kompa, nie wiem. Jak odpaliłem raz rejestrator pulpitu z Camtasii, to wszystko inne stanęło. Nie wiem też jak wygląda edycja dźwięku w Camtasii, ale z kim bym nie rozmawiał, to każdy obrabia dźwięki np w Audacity, a dopiero później importuje do Camtasii, albo ich w ogóle nie obrabia i zostawia syf. Odszumiacz w Camtasii, tak degraduje plik audio, że masakra. Czy ma jakieś efekty audio i jak działają - nie wiem, bo nie mogę sprawdzić.

Ok. Zjechałem Camtasie ;) , to teraz powiem Ci o alternatywnym programie, który kosztuje tylko 350PLN (na amazon.com - 79,99$), na moim starym kompie zainstalował się bez problemu, ma milion opcji edycji obrazu (podejrzewam, że podobne jak w Camtasii) i jeszcze więcej możliwości edycji dźwięku. Ludzie wykorzystują ten kombajn do wielościeżkowej edycji audio. Możesz instalować całe łańcuchy efektów wbudowanych jak i innych dowolnych zewnętrznych (na przykład VST). Ja się w nim "zakochałem" od pierwszego uruchomienia 8-)
Program to Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11 Production Suite lub starsze - dziesiątka lub dziewiątka. Jakiś czas temu Tomek Urban wspominał o tym programie w swoim serwisie tuningebiznesu.pl

Czego nie ma Sony Vegas, to rejestratora pulpitu, ale jeśli zamierzasz kręcić zrzuty ekranu, to spokojnie np CamStudio 2.6 wystarczy, na pewno nie muli tak jak Camtasia. Później zapisany plik z filmem przerzucasz do Vegasa i tu edytujesz (ja dokładnie robię w ten sposób). Jeśli się nastawiasz tylko na filmy video z kamery, to Sony Vegas starczy Ci bez problemu.
Image

Awatar użytkownika
marek_makaron_makarewicz

dźwięk

Postprzez caprese
napisane: 20 Gru 2011, o 13:17

Generalnie to chyba żadna kamera dobrze dźwięku nie nagrywa... najlepiej kupić mikrofon zewnętrzny, albo taki dyktafon do prób muzycznych, tylko to dobrze dźwięk zbiera. Ale kamerki to bym polecała z electro.pl ( http://www.electro.pl/Kamery,233,232.html ) oni mają dobre koszty.

Awatar użytkownika
caprese

mój zestaw

Postprzez Wojt Mucha
napisane: 20 Gru 2011, o 23:03

Ja kupiłem kamerkę kodak zi 10 ( ma wyjście na zew. mikrofon ) - 460 zł
Do tego mikrofon typu shotgun firmy Rode ( polecony przez Marka ;) ) - 390 zł
I standardowy statyw pod aparat żeby się to kupy trzymało - 55 zł

Całość z kosztami przesyłki około 950 zł. Niestety nie jestem do końca zadowolony z kamery, ale myślę że gdzieś popełniam błąd przy kręceni bo sama kamera kręci w HD 1080. Obecnie kombinuję we wszelkie strony ( eksperymentuje ze światłem, tłem, odległością) i ciągle efekty są mizerne. Jak mi się nie uda w ciągu najbliższych godzin to będę skrobał na forum o pomoc, a tymczasem mogę Ci polecić ten mikrofon bo dźwięk jest świetny.

Pzdr

Wojt

Wojt Mucha

kamera z wbudowanym projektorem

Postprzez misiek
napisane: 9 Mar 2012, o 16:22

Ja się na tym nie znam za bardzo, ale ostatnio zachwyciła mnie kamera z projektorem. :D Często jeżdżę na różnego typu warsztaty sportowe itp., i taki sprzęt mógłby mieć świetną funkcję integrującą, szczególnie, jak śpią wszyscy razem na jakiejś sali gimnastycznej – zwołujesz towarzystwo przed wolną ścianą, ustawiasz wyświetlacz (a obraz jest spory, bo nawet do 60”) i już, kino polowe gotowe.

misiek

lepiej 3D

Postprzez Karek
napisane: 6 Kwi 2012, o 12:22

Teraz to już raczej powinno się rozglądać za 3D.
Pewnie są droższe, ale i zabawa jest lepsza.
TV 3D można mieć poniżej 2000 zł, więc ceny
się ucywilizowały i będzie na czym wyświetlać.

Karek

kamera

Postprzez ddd111
napisane: 16 Kwi 2012, o 14:41

W ramach samopomocy forumowej też mam pytanie, niedawno pojawiła się na rynku kamera z projektorem i teraz się zastanawiam. Taki bajer bardzo by mi się przydał w mojej karierze
wyjazdowego kamerzysty, ale czy nie jest to po prostu jakaś prototypowa nowość nie warta splunięcia.
Miał ktoś może do czynienia z takim sprzętem? Stara kamera ma się dobrze dodaję.

Awatar użytkownika
ddd111

Prosta kamera

Postprzez Karek
napisane: 18 Maj 2012, o 11:57

Ja na pierwszą kamerę HD nie porywałbym się z grubym portfelem. Na początek wystarczy prosta, bez zbędnych bajerów, których i tak nie wykorzystamy.
Co do nagrywania Pulpitu, to chciałem zaznaczyć, że Camtasia kosztuje ponad 1000 zł, a są darmowe programy do nagrywania działań na pulpicie.

Karek

Wróć do Sprzęt i gadżety