co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystko do pracy i rozrywki: laptopy, stacjonarne, netbooki, kamery, telefony, akcesoria...

Netia radiówka

Postprzez Paweł Landzberg 18 Maj 2010, o 12:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja mam Netię radiowo. W chacie obok mam router itp. Mogę tylko powiedzieć, że nienawidzę tego badziewia... Po części z mojej strony. Czasem gubi zasięg - musiałbym kupić lepszą antenkę. Ale czasem jest połączony normalnie full wypas, a tu kicha - de facto nie ma neta. Najczęściej pomaga rozłączenie i połączenie ponowne, ale nie zawsze. A to zmiana umowy była i nie było nate (nawet nie wiedziałem, że była zmiana), a to szczur pogryzł kabel gdzieś koło routera. A to router się rozwalił. Generalnie rzecz biorąc nie pamiętam ile nie miałem neta, ale była tego cała masa - często kilkudniowe przerwy.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

ja nie narzekam na TP

Postprzez richman79 24 Maj 2010, o 23:37

Ja korzystam z Neostrady od 3 lat i narzazie nie narzekam. Chociaż dobrze że piszecie o routerach Pentagram .muszę się zorientować w ofercie. Bo niedługo mi się kończy umowa i muszę pomyśleć o nowej.
W chwili obecnej mieszkamy z żoną u teściów i tel. stacjonarny nie jest na mnie tylko na mojego teścia. więc żebym mógł internet wrzucić w koszty działalności to muszę mieć umowę na tel. na firmę. Dlatego myślę o założeniu drugiej linii na okablowaniu, które już jest w domu. Nie byłem jeszcze w punkcie TP żeby się dowiedzieć o szczegóły techniczne i formalne. Może coś mi doradzicie w tej kwestii

Awatar użytkownika
richman79

złote rady ...

Postprzez Lillo 26 Maj 2010, o 16:37

Co się martwisz okablowanie richmen?! Postaw sobie nowy dom i problem z głowy; )
A serio to nic nie doradzę niestety,ja nawet telewizji nie mam co dopiero mówić o telefonie ; )
Pozdrawiam

Impossible is nothing when you belief!
Awatar użytkownika
Lillo

Siemens - myśl przyszłościowo

Postprzez Marek Papis 26 Maj 2010, o 18:57

Dobrze, że znalazłem temat w którym mogę powiedzieć coś więcej na temat IT.

Więc jak niektórzy z Was wiedzą zajmuję się komputerami na większą skalę jak i całą tą otoczką ;)

Dzień w dzień spotykam rzeszę klientów z różnym dostępem do internetu i tak ...

Sam korzystałem ok 2-ch lat z łącz radiowych (z firmy , w której "działałem") i bywało różnie raz lepiej raz gorzej ....

Potem przeszedłem na łącza netii (od razu z routerem siemensa) i odpukać nie narzekam i raczej nie będę. Wszystko chodzi stabilnie i mam więcej niż w ofercie.

Nie prawdą jest tak jak napisał kolega wcześniej , że NETIA używa łącz od TPSA a bynajmniej nie w każdym przypadku.

TPSA bywa różnie - tak jak koledzy wcześniej napisali, że zależy gdzie mieszkasz i co tam jest robione....

jedno jest pewne NIE BIERZ nic co oferuje TPSA "za darmo" w sumie nie bierz nic od operatora jeśli chodzi o sprzęt do obsługi internetu od operatorów tradycyjnych bo ani to dobre ani "za darmo".

Polecam urządzenia marki SIEMENS model SX541 ponieważ nowszy został wycofany z produkcji (nie wiem dlaczego ale żałuje ich decyzji).

Co otrzymacie po wyborze tego właśnie urządzenia ?

* w pełni zaawansowane i stabilne urządzenie
* możliwość podłączenia 4 komputerów przewodowo
* oraz podłączenia "wystarczającej" ilości bezprzewodowo :P (2 anteny)
* VOIP (telefonia przez internet) POMYŚL O TYM JUŻ DZIŚ pomoże zredukować koszt połączeń telefonicznych.

Na temat VOIP będzie osobny temat już niebawem.

Umiarkowana cena 150-200 złotych brutto (posiadam takie w ofercie)

Co do sieci radiowych bywa różnie, są narażone na różne inne czynniki na jakie nie mamy wpływu
* deszcz, śnieg (im go więcej to lepiej ale jak nie pada tylko "leży", liście, drzewa i takie tam ....

Tyle , bo jeśli masz więcej pytań to pisz :-)

Ciągła motywacja w dążeniu do sukcesu MUSI okazać się SUKCESEM
http://www.bezus.pl
http://www.systemy-partnerskie.com
Marek Papis

Miejscowość: Jawiszowice

odradzacie radiowy

Postprzez richman79 27 Maj 2010, o 16:57

Najpierw odpiszę na wcześniejszy post.
Poważnie myślę o budowie domu, ale jeszcze nie w tym roku. Więc jak wybuduje to porblem teściów zniknie.
Byłem ostatnio w TPSA i dowiedziałem się że mogę mieć internet dla firm z tel. w takich oto cenach brutto.
tel. - najtańszy abonament za 49 zł
instalacja okablowania - 10 zł jeśli podpiszę umowę na 12 miesięcy w przypadku bezterminowej umowy dużo więcej
- internet w zależności od szybkości rużna cena, ale chyba coś mi źle powiedzieli bo w internecie jest zupełnie inny cennik dla nowych firm. Niewiele z niego rozumiem na chwilę obecną. Muszę jeszcze doczytać
No i dowiedziałem się że jak już mam internet to moge zawiecić liniję telefoniczną na max. 12 miesięcy i płacić tylko za internet.
Zakup reutera proponowanego pzez TPSA - 99 zł

Druga sprawa to internet radiowy o którym pisze Marek Papis.
Kolega mi ostatnio doradzał tą opcję. Mówił mi że jego znajomy pracuje w firmie co jest dostawcą internetu radiowego na terenie Raszyna (tam mieszkam) i podobno dobrze to działa. Wystawiam antenę za okno i jest OK bez żadnych kabli w domu. Dobrze się też wypowiadał o reuterach Pentagram o którycxh piszecie wcześniej.
No i teraz sam nie wiem co robić.
Marek poleca reutery Siemens. co o tym sądzicie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
richman79

ekhm...

Postprzez lapti 27 Maj 2010, o 17:07

richman79 napisał(a):[...] porblem [...] rużna [...] moge zawiecić liniję [...] pzez [...] którycxh [...]

richman79 napisał(a): co o tym sądzicie

A Ty co o tym sądzisz? Bo mojej opinii nie chcesz znać...

O słowo reuter się nie czepiam - nie musisz wiedzieć jak się prawidłowo pisze ROUTER... Ale za język polski, ekhm znaczy się za lenistwo i brak szacunku do czytających to bym karał...
Zainwestuj w przeglądarkę sprawdzającą pisownię...

Pozdrawiam
lapti :)

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

/////

Postprzez Lillo 27 Maj 2010, o 17:13

No i słusznie i najlepiej taki z dyżym tarasem, żeby robić zjazdy forum; )
A , że się tak niecnie zapytam, skąd jesteś? Nie myślałeś o lokalnym dostawcy? Ja w sumie też od razu wpadłam na stronę netii, tp itd., a się okazuje, że pod nosem można znaleźć coś ciekawego ja na przykład u siebie wynalazłam coś takiego http://www.maxnet.com.pl/start.php , kto z Gdyni to od razu proszę o opinie;)
Pozdrawiam i powodzenia z domem; )

Impossible is nothing when you belief!
Awatar użytkownika
Lillo

dyslektyk

Postprzez richman79 27 Maj 2010, o 17:17

Nie ukrywam że jestem dyslektykiem i czasem jak szybko piszę to robię takie błędy. Niestety to forum nie ma opcji sprawdzania pisowni. Czasem wrzucam tekst do worda, ale tym razem tego nie zrobiłem, niestety.
Pozdrawiam. :oops: :sorry:

Awatar użytkownika
richman79

Internet w Raszynie

Postprzez richman79 27 Maj 2010, o 17:20

Lillo
Taki mam plan. Duuuży Dom z duuużym tarasem na spotkania e-biznesu.
Ja jestem z Raszyna koło Warszawy. I coś wspomniałem o lokalnym dostawcy internetu. Na wyszukiwarkach kilku ich znalazłem ale nie jest łatwo wybrać dobrego i sprawdzonego technicznie. Jak ktoś jest z Raszyna to czekam na propozycje.

Awatar użytkownika
richman79

więc dalej...

Postprzez Marek Papis 27 Maj 2010, o 19:31

richman79 jak możesz podeślij mi skan Twojej umowy/oferty od TPSA zobaczymy co tam napisali i czy ta oferta jest faktycznie ciekawa.

Co do ofert internetu drogą radiową to nie jest tak jak powiedział Twój kolega (nie neguje jego wypowiedzi) ale...

No właśnie nie jest prawdą , że wystawiasz antenę za okno i jest OK a tym bardziej, że nie masz w domu żadnych kabli ...

Popatrz , nie będę Ci tutaj opisywał sposobów instalacji ale ....

Wiadomo potrzebujesz AP (Acces Point) czyli urządzenie , które odbierze i przetworzy sygnał , który otrzymasz od swojego nadawcy internetowego i MUSI być on zasilany :

* pierwsza możliwość przez skrętkę (czyli kabel sieciowy)
* druga możliwość czyli normalnym zasilaczem

Urządzenie może być wmontowane w (puszkę) przy antenie albo może znajdować się wewnątrz pomieszczenia.

W tym przypadku albo będziesz miał w domu jeden kabel (właśnie skrętkę) albo dwa - kabel od anteny + skrętka do Twojego komputera.

Acces Point odbiera i wysyła dane (Twój działałby jako klient) czyli jeśli otrzymasz jedno takie urządzenie to będziesz odbierał internet kablem.

Lub jeśli dostaniesz dwa takie urządzenia to w tedy możesz odbierać bezprzewodowo.

Tutaj napisałem mam nadzieje prosto i nie zagłębiam się w dalsze opisywanie (chyba , że będziesz potrzebował).

Co do sieci radiowych cd ...

Więc tak , jeśli sieć jest SPRAWDZONA modernizowana , pomiar zrobiony dokładnie (punkty się widzą czyli antena nadawcza i odbiorcza) to spoko.

TYLKO musi nad tym ktoś praktycznie bezustannie czuwać. Druga kwestia to jest temat ilości użytkowników , blokowanie p2p, mniejsze możliwości konfiguracji i de facto czasami o wszystko trzeba się prosić.

Dodatkowa kwestia to konkurencja (mam na myśli tą niezdrową) oraz ilość sieci "bezprawnych" masz określoną ilość kanałów oraz dwie częstotliwości nadawania 2.4 GHZ i 5 GHZ (poczytaj w google) oraz kilka standardów między innymi 802.11 (a,b,g,n) oraz i (i inne rozszerzające).

No i jedni i drudzy się czasami nie lubią i "wchodzą sobie" na kanały - co Ty raczej odczujesz....

Jest wiele aspektów przemawiających za i wiele przeciw wszystko zależy od tego co się chce.
Jestem instalatorem między innymi VOIP i powiem Ci szczerze, że nie montuje u klientów , którzy mają łącza radiowe albo tylko i wyłącznie na ich odpowiedzialność...

Masz więcej pytań ?

Co do pentagramów to ile użytkowników to tyle opinii ja się nie wypowiadam bo mało miałem z nimi do czynienia ale jedno trzeba przyznać są stosunkowo tanie i stosunkowo niezawodne.

Jeśli masz dodatkowe pytania to pisz , z pewnością odpowiem.

Si ja ;)

P.S CZYTAJ umowę od usługodawcy radiowego i zauważ, że podaje prędkość "do" przykładowo do "2mb" a nie , że masz 2mb i jesteś szczęśliwy z jego posiadania 24h.

I jeśli zdecydujesz się na internet drogą radiową to daj znać od kogo , spróbuję przeanalizować.

Ciągła motywacja w dążeniu do sukcesu MUSI okazać się SUKCESEM
http://www.bezus.pl
http://www.systemy-partnerskie.com
Marek Papis

Miejscowość: Jawiszowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sprzęt i gadżety

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość