Witam,
Co myślicie o tym artykule : http://giodo.gov.pl/1520001/id_art/4265/j/pl/
Czy może ktoś z Was oglądał poranek TVN w środę 23 sierpnia.
Pewnie wielu będzie negowało ten artykuł, jednak z punktu osoby zajmującej się bezpieczeństwem informacji w firmie jest ciekawy
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Z tym akurat się nie zgadzam bo właśnie w XXI wieku kiedy to najdroższą walutą jest informacja - ochrona danych występuje. Niestety wielu ludzi nie jest świadomych tego.
To że ktoś zakłada sobie profil na facebooku czy goldenline jeszcze o niczym nie świadczy. Większość danych można ukryć i udostępnić tylko dla znajomych. Problemem jest taki pęd do tego kto ma więcej "przyjaciół" czy znajomych na portalu i nie ważne czy się go zna czy nie.
Ja mam profil na facebooku ale nie zamieściłem tam istotnych danych o sobie, które mógłby ktoś wykorzystać. Może to moje spaczenie zawodowe. Niedawno na kanale Planete oglądałem ciekawy program o internecie i mediach społecznościowych.
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

Krzysztof Krawczyk - Posty: 25
- Miejscowość: Gdynia
W XXI wieku nie ma czegoś takiegojak ochrona danych osobowych (w praktyce, bo w teorii jak najbardziej). To jest moje prywatne zdanie i można się z nim nie zgodzić. Na studiach jeden z wykładowców opowiedział historię pewnego biznesmena. Czekając na swojego potencjalnego przyszłego pracownika, który spóźniał się na rozmowę kwalifikacyjną, wpisał jego dane do internetu. Dzięki uzyskanym tam informacjom dowiedział się o nimwięcej niż przez 30 minut rozmowy, łącznie z tym ile wydaje w internecie i na co oraz coostatnio kupił. Już nie mówię o tym, że uzyskał informacje o jego wykształceniu, doświadczeniu i referencjach. Niestety brak ochrony danych w internecie zaczyna przekraczać wszystkie granice.
- dagmaro
Ludzie zakładający profile sami zamieszczają tam różne dane, więc chyba biorą pod uwagę, że są ogólnodostępne.
Jeśli nie chcą czegoś ujawniać to nie wpisują do profilu..., tyle.
Jeśli nie chcą czegoś ujawniać to nie wpisują do profilu..., tyle.
Pozdrawiam
Seba
Seba
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
- Tomasz Chrobak
- Miejscowość: Małopolska
dagmaro napisał(a):W XXI wieku nie ma czegoś takiegojak ochrona danych osobowych (w praktyce, bo w teorii jak najbardziej).
Z tym akurat się nie zgadzam bo właśnie w XXI wieku kiedy to najdroższą walutą jest informacja - ochrona danych występuje. Niestety wielu ludzi nie jest świadomych tego.
To że ktoś zakłada sobie profil na facebooku czy goldenline jeszcze o niczym nie świadczy. Większość danych można ukryć i udostępnić tylko dla znajomych. Problemem jest taki pęd do tego kto ma więcej "przyjaciół" czy znajomych na portalu i nie ważne czy się go zna czy nie.
Ja mam profil na facebooku ale nie zamieściłem tam istotnych danych o sobie, które mógłby ktoś wykorzystać. Może to moje spaczenie zawodowe. Niedawno na kanale Planete oglądałem ciekawy program o internecie i mediach społecznościowych.
-

Krzysztof Krawczyk - Posty: 25
- Miejscowość: Gdynia
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-